HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ POATE FI DIMINUATĂ CHIRURGICAL PRIN DENERVARE RENALĂ

SFIGMOMANOMETRU - APARAT PENTRU MĂSURAREA TENSIUNII ARTERIALE

Ziarul LE FIGARO a anunţat recent o premieră medicală naţională franceză care ar putea însemna foarte mult pentru bolnavii de hipertensiune arterială.
După cum se ştie, activitatea nervului simpatic renal reprezintă un factor determinant în producerea hipertensiunii arteriale, boală care afectează milioane de oameni. Tocmai de aceea, oamenii de ştiinţă şi-au focalizat atenţia asupra acestui aspect, iar rezultatul cercetărilor internaţionale s-a concretizat prin punerea la punct şi aplicarea unui procedeu chirurgical simplu prin care se execută aşa numita DENERVARE RENALĂ.
Această metodă terapeutică durează aproximativ o oră şi constă în introducerea în artera renală (printr-un cateter) a unei sonde de radiofrecvenţă, operaţiune executată sub anestezie locală. Dacă aţi făcut vreodată un cateterism, atunci ştiţi cam despre ce este vorba. Efectul acestei noi proceduri este distrugerea nervului renal simpatic cu ajutorul undelor electromagnetice de frecvenţă joasă (cu lungimi de undă foarte mari). Rezultatul este spectaculos prin diminuarea valorilor ridicate ale tensiunii arteriale cunoscut fiind faptul că hipertensivii trebuie să ia toată viaţa medicamente care nu numai că nu au întotdeauna efectul scontat dar mai au şi o grămadă de efecte secundare.

DENERVAREA RENALĂ este un act chirurgical minor de radiologie intervenţională aplicat pentru prima oară la SPITALUL GEORGES POMPIDOU din Paris. Primul pacient care a suferit această operaţie este un francez care acum se simte bine şi nu mai prezintă valori ridicate ale tensiunii arteriale. La ora actuală, în Franţa au fost deja operaţi 50 de pacienţi, efectele secundare fiind nesemnificative. Trebuie să menţionez faptul că noua tehnică a fost dezvoltată de specialiştii din mai multe ţări, metoda fiind în curs de evaluare într-un studiu internaţional care se desfăşoară în Franţa, Germania, Australia, Belgia, Polonia şi Statele Unite ale Americii.

Pacienţii care au o hipertensiune arterială rezistentă la tratamentul clasic, (tratament combinat din 3 medicamente plus un diuretic) adică cei care se menţin cu valori ale tensiunii arteriale mai mari de 14/9 (140/90 mm coloană de mercur) sunt cei spre care este direcţionat acest nou procedeu numit DENERVARE RENALĂ, a explicat domnul profesor doctor MICHEL AZIZI de la Spitalul Pompidou. Domnia sa este cel care a efectuat acest tip de intervenţie chirugicală în colaborare cu dl. profesor doctor MARC SAPOVAL.

CV-ul domnului profesor doctor MICHEL AZIZI poate fi văzut sau downloadat ca fişier PDF AICI

FOTOGRAFIA DE MAI JOS ESTE A DOMNULUI PROFESOR DOCTOR MARC SAPOVAL :

PROFESOR DOCTOR MARC SAPOVAL - SPITALUL EUROPEAN GEORGES POMPIDOU (PARIS)

REGULI FOARTE UTILE PENTRU HIPERTENSIVI:

1) Să nu consume alimente sau lichide sărate şi nici prea multe lichide.
2) Să nu consume must, vin, bere sau alte băuturi alcoolice.
3) Să evite obezitatea (consumul de grăsimi animale, untură, slănină, brânzeturi, lactate şi mezeluri grase, dulciuri concentrate, paste făinoase în exces) şi să facă tot posibilul să scadă în greutate (nu brusc, ci treptat).
3) Să renunţe URGENT la ţigări… adică la “cuiele de coşciug”.
4) Să nu stea niciodată în bătaia soarelui sau în căldură (în timpul verii, mare atenţie la cei care lucrează pe câmp în arşiţa soarelui).
5) Să nu facă decât duşuri rapide cu apă călduţă, să nu stea în cada de baie în aburi calzi şi căldură. Este interzisă baia cu apă fierbinte!!!
6) Să nu se aplece cu capul în jos (pentru a căuta diverse obiecte căzute / pierdute sau pentru a spăla duşumeaua), să evite orice activitate care presupune să stea aplecat (în mediul rural, la strângerea recoltei pe câmp)

NU UITA! DIN CAUZA HIPERTENSIUNII ARTERIALE SCĂPATE DE SUB CONTROL
SE POT ÎNTÂMPLA TREI LUCRURI CU TINE:


1) SĂ ÎŢI PIERZI VIAŢA! (măcar să fii credincios ca să nu ajungi în Iad şi să ai parte de mântuire)
2) SĂ SCAPI CU VIAŢĂ, DAR SĂ RĂMÂI TOATĂ VIAŢA PARALIZAT! (nu-ţi recomand)
3) SĂ SCAPI CU SECHELE UŞOARE DAR CARE TOTUŞI TE VOR CHINUI MEREU!

DICŢIONAR MEDICAL:

DENERVARE = secţionarea sau îndepărtarea nervilor unui anumit organ, muşchi sau regiune anatomică. Muşchiul paralizează şi tonusul său normal (elasticitatea) dispare. Fibrele musculare se hipotrofiază şi sunt înlocuite cu ţesut adipos. Aria de tegument denervată îşi pierde sensibilitatea.
Denervarea poate fi chimică sau fizică. De exemplu: denervarea renală reprezintă secţionarea operatorie a filetelor nervoase care însoţesc pediculul renal.

SPITALUL GEORGES POMPIDOU DIN PARIS (VEDERE EXTERIOARĂ):

SPITALUL GEORGES POMPIDOU DIN PARIS

SPITALUL GEORGES POMPIDOU DIN PARIS (VEDERE INTERIOARĂ):

SPITALUL GEORGES POMPIDOU DIN PARIS

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOMIS THE CAT :


Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, ortodoxia, catolicismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament !

Blogul lui Tomis the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului !

6 thoughts on “HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ POATE FI DIMINUATĂ CHIRURGICAL PRIN DENERVARE RENALĂ”

 • Mulţumesc mult !!! Şi eu sunt cardiacă şi sunt hipertensivă gradul 2…
  Ar fi o foarte bună soluţie… Un ajutor mare pentru noi !!!
  Mulţumesc din toată inima !!!

  • Iulia, să te ajute bunul Dumnezeu să te faci bine !
   Problema e că denervarea renală costă foarte mulți bani și nu oricine își permite așa ceva, pentru majoritatea românilor rămâne doar o iluzie, cine își permite un asemenea lux ?!? Soluția cea mai bună este schimbarea stilului de viață, SĂ SLĂBEȘTI în caz că ai obezitate, să nu mai consumi sare multă, să mergi mult pe jos în aer liber (să faci foarte multă mișcare), să te ferești de soare, căldură mare, apă fierbinte atunci când faci baie…
   De fapt nici n-ai voie să faci baie, să stai în aburi fierbinți și căldură, poți doar să faci un duș rapid, altfel e periculos.

   Niciodată să nu te apleci cu capul în jos, îți vine sângele în cap, ți se pot rupe vasele de sânge și e foarte periculos și riscant, poți să faci AVC (accident vascular cerebral).

   Take care ! Multă sănătate !

   P.S. Nu consuma grăsimi animale : slănină, untură, smântână, frișcă, unt, carne de porc, brânzeturi grase, mezeluri grase, etc… Schimbă-ți complet stilul de viață până nu e prea târziu, nu e de joacă cu HTA…

 • Foarte interesant şi foarte bine de ştiut acest lucru ! Specialiştii noştri nu ar spune în veci că există o modalitate de a scăpa de medicamente !!!

  • Irina Andrea, pe specialiștii noștri ÎI DOARE ÎN COT de omul simplu, amărât, fără posibilități materiale / financiare… Foarte rar găsești un medic CU SUFLET care să te servească și atunci când n-ai posibilități…

 • Extraordinar, dar inaccesibil!
  CNAS nu compensează nimic…

  Cine-și poate permite 27000 lei noi pentru intervenție ?!?

  • @ Vlădică Gheorghe

   Din nefericire, multe dintre tratamentele și intervențiile chirurgicale de ultimă oră, RĂMÂN DOAR UN VIS FRUMOS pentru 95% dintre români…
   CNAS ar trebui DESFIINȚAT COMPLET și cred că soluția unică ar fi reformarea din temelii sau mai bine zis REINVENTAREA sistemului public de sănătate din România pentru că așa nu se mai poate…

   Pe vremea domnului ministru al Sănătății Mircea Cinteză, domnia sa a alocat 700 mii dolari pentru niște manifestări publice ale homosexualilor dar pentru DENERVAREA RENALĂ sau pentru alte operații de mare importanță NU SE GĂSESC BANI !!!, bolnavii sunt lăsați să sufere mai departe și să riște accidente vasculare cerebrale fatale care pot să-i omoare sau să-i lase paralizați pentru toată viața. Nu mai discutăm despre criza morfinei când bolnavii oncologici (cei cu metastaze, cu cancere avansate / depășite din punct de vedere terapeutic) AU FOST LĂSAȚI SĂ URLE DE DURERE și să sufere cumplit pentru că nu s-au găsit bani pentru morfină… Asta e România, O BĂTAIE DE JOC LA ADRESA CETĂȚEANULUI care contribuie cu taxe și impozite, o călcare în picioare a demnității umane, o sfidare totală a omului simplu, disperat și lipsit de ajutor…

   Să sperăm că cei care conduc această țară vor face schimbările necesare, în caz contrar, lumea va ieși în stradă și actualii politicieni vor dispare complet de pe scena politică și vor fi măturați de furia poporului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!

Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!

error: Content is protected !!
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
PlayPause
previous arrow
next arrow