SĂ-I AJUTĂM PE ADOLESCENŢI SĂ REZISTE!

DUHUL SFANT IN CHIP DE PORUMBEL

M-am întrebat dacă acest subiect este important şi mi-am dat seama că aş face o mare greşeală să nu abordez această temă care este mai actuală ca oricând. Priviţi în jurul vostru şi veţi vedea că am dreptate! Poate că şi tu ai un băiat de 17 ani şi te temi pentru el, mai ales dacă spui că-l iubeşti. Din fericire, fiul meu nu s-a atins niciodată de ţigară şi cred că prin credinţă şi prin puterea lui Dumnezeu, nu se va atinge niciodată. Dar ce ne facem cu ceilalţi copii (chiar dacă nu sunt ai mei)?!?
Mă îngrijorează foarte mult!

fumat_interzis

Aproape toţi noii fumători sunt copii! În fiecare zi, 3000 de adolescenţi încep să fumeze ! Mai mult de 3 milioane de adolescenţi, sub 18 ani, folosesc tutunul. Părinţii trebuie să lupte cu toată fiinţa lor să-i întoarcă pe copii de la fumat!
Dacă vreun răufăcător i-ar urmări pe copiii voştri ca să le facă rău, i-aţi proteja?!? Bineînţeles că da! Întotdeauna părinţii îşi protejează copiii. Adevărul este că industria tutunului aleargă disperată după copiii voştri şi dacă voi nu faceţi ceva ACUM ca să o opriţi, această nenorocire îi va ajunge şi pe copiii voştri! Este o realitate binecunoscută faptul că toate companiile de tutun sponsorizează multe competiţii sportive şi concerte rock la care participă tinerii. Reclamele tutunului seduc prin vraja fumatului!

IMPORTANŢA UNUI MODEL

Mama cu tigara si copil in brate

CE PUTEȚI FACE VOI, PĂRINȚII?!?

Luaţi atitudine şi protejaţi-i pe copiii voştri de acest obicei, la care mai mult de o mie de americani “renunţă” în fiecare zi, din simplul motiv că sunt înmormântaţi în cimitire. Mai întâi, fiţi voi înşivă un model! Arătaţi că sunteţi un model de obiceiuri bune, VOI ÎNŞIVĂ, NEFIIND FUMĂTORI! Des întâlnita metodă: “Fă ceea ce-ţi zic şi nu ceea ce fac!” nu va avea absolut nici un efect. Copiii nu iubesc deloc făţărnicia şi vor copia în mod natural comportarea părinţilor.

Dacă fumezi şi dacă ai încercat mai demult să te laşi de fumat, încearcă din nou şi din nou, până vei avea succes Mulţi oameni trebuie să încerce de multe ori, înainte de a nu mai fuma si de a rămâne nefumători. Nu numai tu vei beneficia din această acţiune, dar se va îmbunătăţi şi sănătatea familiei tale, pentru că s-a demonstrat faptul că fumul de tutun face rău chiar şi nefumătorilor care sunt expuşi la el (aşa numitul fumat pasiv).

EDUCAŢI!

În al doilea rând, educaţi-vă copiii, arătându-le efectele specifice ale tutunului.
Le puteţi citi multe articole scrise în acest scop.

tigara iti afecteaza functia respiratorie

Printre efectele dăunătoare enumerăm: creşterea pulsului, creşterea oxidului de carbon în sânge, scăderea oxigenului, riscul mare de reducere a capacităţii pulmonare, tusea, creşterea congestiei sinusurilor, greutatea în respiraţie, oboseala şi riscul crescut pentru boli cum ar fi emfizemul pulmonar şi cancerul pulmonar. Fumatul are un efect de uscare a tenului şi îmbătrâneşte pielea. Respiraţia, părul şi hainele fumătorilor, au un miros urât.

De asemenea, educaţi-i pe copiii voştri în ceea ce priveşte irosirea banilor pe tutun! Doctorul E. Darden menţiona în Dallas Times Herald : “Dacă un fumător îşi pune 1,50$ (preţul unui pachet de ţigări cu 10 ani în urmă, preţul actual fiind de 3,50$) pe zi la Bancă, cu o dobândă de 5%, economia realizată va fi de 3079 $ în cinci ani, 7028 $ în 10 ani şi 18.580 $ în 20 de ani!”

Puteţi să-i învăţaţi pe copiii voştri cum să devină critici ai mass-mediei.

Unele reclame arată bărbaţi călare pe cai sau conducând un automobil. Femeile sunt prezentate făcând sport. Totuşi, tutunul nu are nimic de a face cu nici una din aceste activităţi.

fumatul_interzis-01

EXPRIMAŢI-VĂ CU FERMITATE!

În al treilea rând, exprimaţi-vă cu fermitate în favoarea unui mediu înconjurător FĂRĂ FUM DE TUTUN! Să nu aveţi scrumiere în casă! De fapt, puneţi un semn pe uşa de la intrare: “FUMATUL INTERZIS!” Dacă sunteţi întrebaţi: “Vă deranjează dacă fumez?!?”, răspundeţi simplu “Da, bineînţeles că mă deranjează!” La restaurante întrebaţi de locuri pentru nefumători. Copiii voştri să audă CLAR din partea voastră că vă referiţi la ţigări ca fiind: “batoane de cancer” sau “cuie de sicriu”.

Reclamaţi prin scrisori scrise (sau e-mail-uri) către companiile de tutun că simţiţi ca părinţi că ţinta reclamelor lor sunt ÎN SPECIAL COPIII VOŞTRI! Reclamaţi toate companiile şi locurile publice care n-au locuri special amenajate pentru nefumători!

Tigara este acelasi lucru cu moartea

CE SĂ-I SPUI UNUI ADOLESCENT ISPITIT SĂ FUMEZE?!?

Fumatul provoaca cancer pulmonar

1. Numărul minutelor pentru fumatul unei ţigări este egal cu numărul minutelor cu care îţi scurtezi viaţa!
2. Fumând un pachet pe zi, se ajunge la 1000 $ pe an pentru ţigări. Cu aceşti bani se pot cumpăra multe haine şi chiar o maşină.
3. Un pachet de ţigări pe zi este egal cu două pahare de chimicale care cauzează CANCERUL!

Un om inteligent, care doreşte să trăiască, va fi oare de acord ca în deplină cunoştinţă de cauză să înghită chimicale carcinogene şi în acelaşi timp să şi plătească pentru ele?!?
4. Fumatul distruge gustul pentru hrană!
5. Fumatul are efecte grave şi rapide chiar în câteva secunde!

Să vedem care este rezultatul inhalării doar a unui singur fum dintr-o ţigară: creşterea bătăilor inimii şi a tensiunii arteriale, creşterea cantităţii de oxid de carbon în sânge, concomitent cu descreşterea cantităţii de oxigen.
6. Fumatul ucide mai mulţi oameni în fiecare an decât SIDA, accidentele de automobil şi de avion, alcoolul şi armele, toate adunate la un loc.
7. Fumatul este UN OBICEI URÂT. Cine vrea să vadă un adolescent drăguţ transformat într-un dragon care scoate fum pe nări?!?
8. Dinţii tăi se vor îngălbeni şi vei avea zbârcituri în jurul gurii.
9. Din cauza tutunului, respiraţia ta va mirosi urât, la fel şi hainele tale.
10. În ziua de azi, fumatul nu mai este considerat ca ceva bun sau sofisticat. De fapt, mulţi îl consideră ca fiind o nebunie. Astăzi NU mai este la modă să fumezi, ci SĂ FII ATLET ŞI ÎN FORMĂ!
11. Omul robust, pe care îl vedem în reclamele Marlboro, a murit de cancer pulmonar LA NUMAI 51 DE ANI!

AUTOR ARTICOL: SHARON SCOTT
TRADUCERE ARTICOL: VALERIU BURCIU

SURSA: REVISTA “VIAŢĂ ŞI SĂNĂTATE”

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ŞI TU POŢI REUŞI SĂ DESFIINŢEZI SCRUMIERELE DIN HIPERMARKET-URI!
CITEŞTE CA SĂ VEZI ŞI TU CUM AM PROCEDAT!

Ca fapt divers, vă spun un lucru care merită să fie menţionat aici. Acum vreo 2-3 ani (nici eu nu mai ştiu exact când) am observat că în hipermarket-ul Carrefour Orhideea Grozăveşti, erau instalate foarte multe măsuţe din inox, lângă care existau scrumiere tot din inox. Arătau foarte bine şi străluceau, dar pe mine nu m-a încântat acest lucru şi după ce mi-am făcut cumpărăturile, m-am dus la Biroul Reclamaţii, am solicitat un formular de reclamaţie tipizat şi am cerut în scris Conducerii Carrefour SĂ DESFIINŢEZE COMPLET TOATE ACELE MESE ŞI SCRUMIERE unde oamenii veneau şi se-apucau să fumeze fără nici o problemă, fără să le pese că pe-acolo treceau o grămadă de nefumători, printre care şi foarte mulţi copii! Am atenționat în Reclamaţie că dacă în 24 de ore nu dispar mesele şi scrumierele, voi merge la TOATE instituţiile abilitate a lua măsuri pentru încălcarea Legii 349 din 2002!

CITEŞTE LEGEA 349/2002 = LEGEA COMBATERII FUMATULUI

CITEŞTE ORDONANŢA DE GUVERN 13/2003 PRIVIND MODIFICAREA ŞI COMPLETAREA LEGII 349/2002

Surpriza plăcută a fost că cei din Conducerea Carrefour, mi-au răspuns chiar a doua zi printr-un e-mail în care mi-au cerut scuze şi m-au rugat să nu merg mai departe cu demersul meu, deoarece au ordonat desfiinţarea tuturor meselor şi scrumierelor din inox pentru ca nefumătorii să nu mai aibă de suferit. De asemenea, m-au asigurat că această măsură a fost luată ÎN TOATE HIPERMARKET-URILE CARREFOUR! M-am bucurat foarte mult şi mi-am dat seama că făceam o greşeală foarte mare dacă rămâneam pasiv la acel atentat la sănătatea noastră. De aceea, vă încurajez PE TOŢI să faceţi exact aşa cum am făcut şi eu, oriunde aţi fi, în orice hipermarket şi în orice loc public v-aţi afla! NU LE PERMITEŢI SĂ-ŞI BATĂ JOC DE SĂNĂTATEA ŞI DE VIAŢA NOASTRĂ! Luptaţi cu toată fiinţa voastră împotriva acestui flagel! Nu vă lăsaţi şi nu renunţaţi niciodată! Vă doresc mult succes în acest sens!

Cu drag,
Tom the Cat

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/sanatate/nefumatorii-sunt-mai-inteligenti-in-comparatie-cu-fumatorii-997751

DOWNLOADAŢI AICI UN FILM DOCUMENTAR EXCELENT: “UN LUTHER AL ROMÂNIEI”

2 thoughts on “SĂ-I AJUTĂM PE ADOLESCENŢI SĂ REZISTE!”

 • E bine să se încerce orice mijloc pentru a le convinge pe aceste biete victime să renunţe la sinuciderea lentă dar înrobirea psihică şi fizică este atât de marcată încât foarte puţini sunt convinşi ! Cred însă că merită să te implici chiar dacă un singur fumător ar fi smuls din mizeria care îi inundă sufletul şi trupul… nu mai vorbesc de coşmarul pe care îl produce celor din jur…

  Am văzut în meseria mea de medic anestezist-reanimator multe situaţii identice cu cele din filmuleţe şi trebuie să remarc că în România nu există condiţiile din ţările civilizate unde acestor amărâţi li se acordă până la sfârşit, îngrijiri (nursing) pe patul unor stabilimente specializate !!! La noi, în general, această agonie prelungită şi hidoasă are loc acasă, cu rude neputincioase în preajmă…

  Am constatat două motive ale nesocotirii recomandărilor înţelepte şi ale continuării pe calea autodistrugerii:

  1. Copiii şi tinerii copiază modele negative cu încăpăţânarea celor care cred că pe ei nu îi va afecta şi merg pe ideea că “n-o să mi se-ntâmple tocmai mie”.
  2. Cei mai în vârstă continuă să fumeze, cu încăpăţânarea celor care sunt atât de înrobiţi încât spun că “mai bine fără mâncare decât fără ţigară…”

  Şi am văzut oameni care la 50 de ani, din cauza amputaţiilor pentru arterită tabagică, nu mai aveau degete pentru a-şi ţine ţigara şi a pufăi în continuare…

  CEI DIN JUR DE CE TREBUIE SĂ “SE BUCURE” ŞI EI DE POLUAREA CREATĂ DE FUMĂTORI ÎN SPAŢIILE COMUNE UNDE NERESPECTAREA LEGII ESTE… LEGEA ?!?

  • Mulțumesc, domnule doctor Wagner, pentru acest comentariu deosebit. Știi că ești întotdeauna binevenit pe blogul meu!

   Ce trist este că acești oameni nu realizează că este așa cum spui… adică este vorba de O SINUCIDERE LENTĂ!!! Prea puțini se gândesc la tragedia prin care vor trece (cancer bronhopulmonar, pierderea picioarelor prin amputație la cei cu arterită tabagică, etc).

   De fapt, oamenii merg pe ideea TRĂIEȘTE CLIPA și dau dovadă de O NESIMȚIRE ȘI O NEPĂSARE INCREDIBILE și efectiv nu le pasă de ceea ce li se va întâmpla în viitor…

   Din păcate, românul nu spune numai “mai bine fără mâncare decât fără țigară”, ci mai spune ceva și mai interesant: “mai bine fără mâncare decât fără băutură”… Deci poporul român se pretinde a fi “creștin de 2000 de ani” dar de fapt este un neam de bețivi, fumători, curvari și necredincioși care nu vor să audă de Dumnezeu și de Domnul nostru Iisus Hristos!!! Dumnezeul românilor este sticla de băutură sau țigara… Mai există și români deosebiți și cu teamă de Dumnezeu dar aceștia pot fi numărați pe degete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!

Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!

error: Content is protected !!
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
PlayPause
previous arrow
next arrow