VIRUSUL A/H1N1 CU VIRULENŢA ŞI PATOGENITATEA SA DIN CE ÎN CE MAI MARI

EVOLUŢIA VIRUSULUI A/H1N1

Epidemiologii din Ministerul Sănătăţii susţin că virusul gripei noi a devenit mai puternic şi a suferit „mici mutaţii”, dar că vaccinul a rămas eficient şi capabil să protejeze.

Virusul A/H1N1 devine mai virulent în comparaţie cu virusurile gripale sezoniere, fiindcă a suferit „mici mutaţii”. Din cauza acestor schimbări, A/H1N1 nu se mai fixează pe bronhii, ci are capacitatea de a trece direct în plămâni.

„Totuşi , nu e cazul să vă speriaţi. Vaccinul e încă eficient, aceste «mici modificări ale virusului», nu-l fac ineficient”, a precizat epidemiologul Amalia Canton, director în Ministerul Sănătăţii. Astfel de mutaţii au fost confirmate şi în ţări din Europa de Vest.

VACCINAREA PREVINE MUTAŢIILE VIRUSULUI A/H1N1

Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a declarat că rata de fatalitate în gripa cu virusul A/H1N1 a crescut în ultimele şase săptămâni de la 0,1% la 1,32%. „Asta înseamnă că un român dintr-o sută poate să moară din cauza A/ H1N1”, a precizat specialistul.

Potrivit datelor centralizate la MS, rata deceselor cauzate de infectarea cu virusul gripei noi a depăşit-o pe cea a gripei sezoniere. „În gripa obişnuită, rata de fatalitate a fost de 0,01%-0,1%. În cea pandemică a ajuns la 1,32%”, afirmă prof.dr. Streinu-Cercel.

Medicii susţin că pentru a mai împiedica virusul să capete mutaţii pe teritoriul ţării noastre, o soluţie ar fi ca populaţia din grupele de risc să continue să se vaccineze. Imunizările reuşesc să împiedice virusul să treacă prin mai multe gazde şi, în acest fel, să sufere schimbări.

„Există nouă tipuri de mutaţii. Unele sunt minore, altele sunt majore. Dacă principalele componente ale virusului (antigenele majore, de tip H şi N) se modifică, situaţia va deveni greu de controlat”, a avertizat dr. Molnar Geza, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

TINERII – ŢINTE SIGURE ALE VIRUSULUI A/H1N1

TINERII SUNT CEI MAI EXPUŞI LA PERICOLUL VIRUSULUI A/H1N1

Peste 500.000 de români s-au vaccinat deja împotriva A/H1N1, iar din februarie vor fi imunizaţi şi copiii, deoarece fac parte din grupele de risc. Practic, până acum s-a vaccinat doar 2,27% din populaţia României, majoritatea vârstnici între 50 şi 60 de ani. La începutul campaniei de vaccinare, obiectivul Ministerului Sănătăţii era să imunizeze până la 60% din populaţie. „Ideal ar fi să se vaccineze şi tinerii pentru că ei sunt ţinte sigure deoarece circulă mult, stau în colectivităţi, intră în contact cu mulţi oameni”, a amintit Canton.

PĂRINŢII SEMNEAZĂ ÎN CAZ CĂ NU SUNT DE ACORD CU VACCINAREA COPILULUI

COPIL VACCINAT

Oficialii din MS au anunţat că vaccinurile pentru copii vor fi gata la sfârşitul acestei luni, momentan acestea fiind în faza 1 de studii clinice. „Vaccinul a fost verificat întâi pe grupele mari de vârstă, a continuat cu cei de 15 şi 14 ani şi tot aşa până se va ajunge la vârsta de şase luni”, a explicat Viorel Alexandrescu, şeful Centrului de Referinţă pentru Gripă, pentru Mediafax.

Testele făcute la vaccinul pentru copii sunt teste de siguranţă, care urmăresc efectele secundare, şi vor fi verificate inclusiv de o firmă din Germania. „Vaccinarea copiilor va decurge asemenea altor campanii care se fac în şcoli. Părinţii vor fi informaţi cu o săptămână înainte că se efectuează vaccinarea şi îşi vor da sau nu acordul. Dezacordul se va exprima în scris”, a precizat directorul Amalia Canton.

Alte 34 de cazuri de gripă şi două decese s-au adăugat statisticilor, unul fiind la Arad. „În urma infecţiei cu A/H1N1, pacientul a făcut aşa numitul sindrom «plămânul de şoc»” au spus medicii de la Spitalul Judeţean din Arad.
Totalul cazurilor înregistrate este de 6.255, din care 96 sunt decese.

SCĂPĂRI LA MEDICINA LEGALĂ. CERTIFICATELE DE DECES SUNT INEXACTE

Cazul familiei actorului Toni Tecuceanu, care nu crede că decesul acestuia a fost provocat de gripa A/H1N1, întrucât pe certificatul de deces nu se menţionează nimic despre virus, nu este singular în România. Sunt în ţară şi alte familii care au refuzat să accepte că i-au pierdut pe cei dragi de pe urma acestui virus.

Un bărbat din Iaşi, a cărui nevastă a murit după ce a născut cel de-al optulea lor copil, spune că nu crede că femeia a fost răpusă de acest virus, cu toate că pe certificatul ei aşa se menţionează.

Procedură: „Se scriu întâi leziunile care au fost determinate de virus”

Medicii anatomo-patologi susţin însă că nu există reguli clare care să spună că pe aceste certificate trebuie menţionat virusul gripei noi şi că, practic, nu sunt obligaţi să treacă prezenţa virusului, ci „leziunile directe pe care acesta le-a provocat”.

„În primul rând, se completează leziunile observate, apoi se fac anumite corelări, dacă ai la dispoziţie rezultatele de laborator”, explică medicul Ligia Bărbării, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (I.N.M.L.)

ORGANIZAŢIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII CERE DATE PRECISE

Totuşi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, medicul Molnar Geza, susţine că, mai nou, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut României să transmită date mai exacte în certificatele de deces.

„Din câte ştiu, OMS a cerut clarificări în certificatele de deces româneşti”, ne-a declarat Molnar Geza. Specialistul consideră important ca prezenţa virusului să fie specificată în astfel de documente deoarece ajută la raportări mai bune.

Pentru că este vorba despre un virus nou, medicii nu cunosc încă toate detaliile „administrative” pe care trebuie să le aibă în vedere, atunci când se ocupă de astfel de cazuri, şi se ghidează după reguli mai vechi.

De exemplu, nici atunci când un pacient moare de hepatita B sau C, medicul anatomo-patolog nu este obligat să menţioneze virusul, ci numai leziunile pe care acesta le-a provocat ficatului. „Aşa şi cu gripa nouă: trebuie trecute leziunile plămânului, dar nu şi prezenţa virusului A/H1N1. E opţional”, adaugă dr. Bărbării.

De altfel, medicul care face autopsia nu poate depista dacă virusul se află sau nu în organism. „Virusul trăieşte cât trăieşte şi omul. Foarte puţine virusuri rezistă şi după moartea omului. Practic, tot pe analizele de laborator ar trebui să ne bazăm, iar acestea nu sunt întotdeauna gata în momentul în care are loc un deces”, precizează dr. Bărbării.

IMPORTANT ÎN STATISTICI

Medicii care fac autopsii mai spun că trebuie să fie extrem de precişi şi că, de regulă, un certificat de deces trebuie să fie un rezumat al cauzelor morţii unui pacient, nu „un roman al istoricului medical al acestuia”.

„Nu este atât de important ca virusul A/H1N1 să se regăsească în certificatul medico-legal. Mai important este ca laboratoarele de analize să raporteze detaliat cazurile către Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, susţine medicul Ligia Bărbării.

SUSPECT. Pe certificatul care constată decesul lui Toni Tecuceanu nu se menţionează nimic despre virusul A/H1N1

DIFERENŢĂ. Actul care constată decesul unei femei din Iaşi, care a murit după ce a născut, aminteşte şi de virusul A/H1N1

DECIZIE – MEDICII SUNT OBLIGAŢI SĂ SE IMUNIZEZE

Printr-o adresă trimisă prin intermediul direcţiilor de sănătate publică către spitale, medicilor li se cere să se vaccineze împotriva virusului A/H1N1.

În adresă se arată că „personalului medical care refuză vaccinarea, riscă să i se interzică prestarea de activităţi medicale ce presupun prezenţa pacienţilor”.

În plus, medicii de familie care nu vor să facă pacienţilor vaccinul pandemic sunt ameninţaţi că li se vor desface contractele încheiate cu casele de asigurări.

“NU SUNTEM SUB DICTATURA SĂNĂTĂŢII PUBLICE”

Medicii condamnă intenţiile Ministerului Sănătăţii.
„Vaccinarea contra gripei noi este deocamdată, una voluntară, şi nu obligatorie. În aceste condiții, fiecare cetăţean are dreptul să aleagă dacă vrea sau nu să se imunizeze, medicii sunt şi ei cetăţeni şi au aceleaşi drepturi”, comentează prof.dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, care este de părere că doctorii care refuză să se vaccineze şi îşi asumă riscul de a se îmbolnăvi nu trebuie forţaţi pentru că „nu suntem sub dictatura sănătaţii publice”.

De partea cealaltă, oficialii Ministerului Sănătăţii reclamă faptul că prin atitudinea lor, medicii de familie descurajează imunizarea pacienţilor şi nu ştiu care sunt categoriile de risc ce ar trebui vaccinate contra gripei noi.

„În cabinete ale medicilor de familie controlate în Bucureşti am găsit medici care îşi propuseseră să vaccineze mai mult vârstnici, în ciuda faptului că tinerii sunt în pericol mult mai mare din cauza gripei A/H1N1”, afirmă Maria Niţescu, director al Direcţiei de control din Ministerul Sănătăţii.

În plus, sunt medici de familie acuzaţi de pacienţi că îi trimit să-şi cumpere seringi pentru a fi vaccinaţi. „Părerea mea e că doctorii care imunizează mai ales bătrâni nu au suficient vaccin şi sunt obligaţi să facă o oarecare prioritizare. În Bucureşti şi Ilfov au început să apară deficienţe în distribuirea vaccinului”, spune medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie.

În ceea ce priveşte faptul că unii pacienţi sunt trimişi după seringi, medicul spune că „cele trimise de Ministerul Sănătăţii sunt de o calitate extrem de proastă, am pierdut câteva doze de vaccin pentru că seringile se rup”. (Geta Roman)

ATITUDINE. PANICA A DUS LA NEÎNCREDERE

Avalanşa de informaţii contradictorii pe care le-au primit românii despre gripa nouă nu a dus la nimic bun. Oamenii nu ştiu dacă să creadă sau nu în existenţa gripei provocate de virusul A/H1N1, dacă e sănătos sau nu să se vaccineze.

Totul se reduce la panică şi la reacţii extreme. O spun atât medicii epidemiologi cu experienţă, cât şi psihologii. „Oamenii care au privit la televizor nu au avut parte de dezbateri civilizate, cu argumente pro şi contra, din care să înţeleagă ceva.
În schimb, au avut parte de informaţii politizate şi bagatelizate”, este de părere psihologul Bogdan Lucaciu, membru al Asociaţiei Române de Psihoterapie.

Pe de altă parte, mulţi dintre români nu au o relaţie apropiată cu medicul lor de familie sau cu specialiştii la care se tratează. Astfel nu pot cere o părere avizată, argumentată ştiinţific şi medical. „Sunt mulţi români care se bazează mai degrabă pe ce spun vecinii, prietenii sau rudele”, comentează psihologul Bogdan Lucaciu.

TENDINŢĂ ÎN EUROPA. MULTE ŢĂRI RENUNŢĂ SĂ MAI COMANDE VACCINUL A/H1N1 DIN CAUZA POPULAŢIEI REFRACTARE

* Serbia a anunţat ieri că suspendă achiziţionarea de doze suplimentare de vaccin contra gripei A/H1N1 de la compania elveţiană Novartis, din cauza interesului scăzut al populaţiei pentru vaccinare. Belgradul cumpărase deja 850.000 doze de vaccin şi oficialităţile plănuiseră să mai cumpere alte două milioane. S-au vaccinat însă doar 130.000 de persoane din 7,5 milioane. Tendinţa e similară şi în state din vestul Europei, care comandaseră cantităţi foarte mari de vaccin.

* Germania a anulat 30% din cele 50 de milioane de doze comandate. „Populaţia nu aleargă să se vaccineze, şi o singură doză e suficientă pentru imunizare”, justifică decizia Roland Jopp, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. Până acum, doar 10% din populaţie s-a vaccinat.

* Şi Franţa, unde s-a vaccinat circa 8% din populaţie, a anulat mai mult de 50% din comandă. Marea Britanie, Elveţia, Olanda şi Spania vor să returneze şi ele o parte din comenzi sau să vândă altor ţări. (Ramona Dragomir)

8 thoughts on “VIRUSUL A/H1N1 CU VIRULENŢA ŞI PATOGENITATEA SA DIN CE ÎN CE MAI MARI”

 • Medicina este lăsată de Dumnezeu ca să ne ajute în păstrarea sănătăţii ! Nu avem dreptul să practicăm ispitirea Lui pe motiv că El ne salvează… Nu ne învaţă aşa ceva nici Biblia şi nici practica de fiecare zi ! Completarea certificatelor de deces la 24 ore nu permite întotdeauna înscrierea unor diagnostice discutabile şi care pot deveni certe abia după diferite perioade de timp, când se mai interpretează unele analize.
  În cazul nefericit al lui Toni Tecuceanu este posibil să fi fost sau nu gripa nouă. Viitorul apropiat ne va arăta. Noi ne vaccinăm mâine pentru că cea care contează este opinia specialistului! Să fiți sănătoși!!!

  • Să trăieşti, prietene Wagner! Sunt perfect de acord cu ceea ce spui. Medicii şi medicamentele sunt îngăduite de Dumnezeu în viaţa noastră. Există și creștini care spun că ei nu mai au nevoie de nici un medic şi de niciun medicament. Din acest motiv, ei refuză orice tratament și orice spitalizare, axându-se exclusiv pe credinţă. Nu vreau să judec pe nimeni dar eu cred că trebuie să existe un echilibru în toate. Eu trebuie să-mi fac partea mea. Mă tratez, mă duc să fac o operaţie atunci când este nevoie… iar Dumnezeu are grijă şi binecuvântează toate aceste lucruri pentru ca să-mi fie de folos pentru însănătoşire. Desigur există și situații speciale când Dumnezeu poate interveni cu toată puterea Sa în viața omului și acesta poate fi vindecat prin credință și prin puterea lui Dumnezeu. Eu m-am vaccinat ieri la medicul meu de familie cu un vaccin românesc produs la Institutul Cantacuzino. Mă simt foarte bine și văd că deocamdată n-au apărut reacții adverse. Multă sănătate!
   Fii binecuvântat de Dumnezeu și te mai aștept cu drag!

 • Eu, de exemplu, nu am de gând să îmi fac vaccinul, nu pentru că mă opreşte Biblia, ci din simplul motiv că nu sunt destul de bine informată încât să ştiu la ce să mă aştept. Ştiu că şansele de efecte adverse sunt puţine (aşa se zice) dar şi şansele să iei gripa nu sunt tocmai ridicate. Nu cred că ai dreptate, nu cred că tinerii sunt în pericol. Sunt în pericol bătrânii, cei care deja au probleme de sănătate şi au un sistem imunitar deficient. Se moare de la complicaţii nu de la virusul specific. Mass-media a creat panică.

  Death rate extrapolations for USA for Flu: 63729 per year, 5310 per month, 1225 per week, 174 per day, 7 per hour, atâţia oameni mor în America de la răceala obişnuită. De ce nu ne panicăm şi de la asta?!?

  • Dragă Diana, mai întâi îţi mulţumesc pentru commentul tău.

   Tu spui că şansele de a fi infectat cu virus A/H1N1 “nu sunt tocmai ridicate”. De-aia avem deja în România peste 95 de morţi?!? E adevărat că mulţi din aceşti oameni aveau şi alte afecţiuni care le-au complicat situaţia dar nu uita că au fost şi mulţi oameni perfect sănătoşi care AU MURIT CU ZILE DIN CAUZA VIRUSULUI A/H1N1! Şansele de a lua virusul A/H1N1 sunt foarte mari din cauză că infecţia produsă de acest agent patogen SE TRANSMITE PE CALE AEROGENĂ(adică prin aerul inspirat). Bineînţeles că TINERII sunt mult mai expuşi decât bătrânii pentru că deşi (teoretic) au o imunitate mai bună, totuşi tinerii intră în contact direct cu diverse colectivităţi (colegii de şcoală, liceu, facultate sau colegi de serviciu). Un bătrân iese afară, îşi cumpără o pâine şi un litru de lapte de la magazinul de la parterul blocului şi apoi se întoarce imediat acasă dar un tânăr circulă foarte mult cu metroul (care este câteodată supra-aglomerat) sau cu mijloacele RATB. Riscul să iei virusul în metrou sau în tramvai este mult mai mare decât să-l iei de la colţul blocului când mergi să cumperi o pâine. Este adevărat că virusul A/H1N1 nu te omoară în mod direct, dar poate determina o bronhopneumonie foarte gravă care poate evolua în 72 de ore spre aşa numitul “plămân de șoc”, fază în care nu prea se mai poate face nimic pentru salvarea omului. Situația este cu atât mai serioasă cu cât observăm că mor persoane destul de tinere care teoretic ar trebui să aibă o imunitate mai bună. Poate că nu voi reuși să te conving să te vaccinezi, dar asta nu înseamnă să nu porți mască de protecție mai ales când te urci în mijloacele RATB sau în metrou. Dumnezeu să te binecuvânteze cu sănătate!

 • Toni n-a murit de gripă ci de bronhopneumonie acută. Ştii ce anume provoacă bronhopneumonia?!? Ai auzit de bacilul KOCH??? Se murea de bronhopneumonie şi înainte să apară gripa porcină, şi înainte de aia aviară. De mii de ani, oamenii mor de pneumonie. Acum orice cardiac sau diabetic care moare, gata e pus pe lista celor morţi de gripă. Dar ca să te fac să înţelegi ce înseamnă gripa porcină, ar trebui mai întâi să studiezi anumite cărţi despre societăţi secrete, masonerie, despre cei care conduc lumea din umbră, care manipulează mase de oameni şi care vor să conducă şi până la urmă vor conduce lumea. Ei îţi vor implanta mai devreme sau mai târziu un cip cu dimensiunea unui bob de orez în frunte sau în mână sub piele, iar dacă nu vei vrea să-l primeşti, nu vei mai putea cumpăra sau vinde nimic. Vei fi dat afară în stradă pentru că nu vei mai avea bani să-ţi plăteşti ratele la Bancă, chirie, mâncare, benzină, haine… şi vei fi considerat ca unul care se opune sistemului.

  Citeşte Apocalipsa 13 şi următoarele capitole după. Atunci va fi pusă la încercare răbdarea sfinţilor, pentru că până atunci, mulţi se vor fi lepădat de credinţă şi de Hristos şi se vor închina Antihristului. Ce e gripa porcină, gripa aviară şi alte bombe biologice intenţionat scoase din eprubetele laboratoarelor?!? Doar nişte teste, nişte mici pregătiri ale savanţilor, pentru anii de groază din NECAZUL CEL MARE care va urma, dar şi prilejul speculanţilor care pe timp de criză îşi vând marfa foarte bine (vaccinele) şi îndeplinesc şi cerinţele celor care sunt consideraţi elita mondială, de distrugere a omenirii, sărăcire a ei, şi de a obţine controlul mediatic şi nu numai asupra maselor. Deocamdată sunt doar nişte teste. În accidentele rutiere mor anual zeci de mii de oameni, iar pentru 100 de oameni morţi (care aveau şi alte boli) ei vaccinează şi pun vieţile în pericol a milioane de oameni. Te-ai gândit dacă vaccinul nu va avea efecte adverse peste 5, 10 sau 20 de ani?!? Pe cine vei mai trage la răspundere când peste zeci de ani vei dobândi vreo boală din cauza vaccinelor ăstora??? Te vei duce la Streinu Cercel să-l iei de gât?!? Probabil că o să-ţi râdă în nas şi o să te întrebe: “Nene, cine te-a pus să te vaccinezi?!? N-a fost obligatoriu!”

  • @ Nobody

   Mai trăiești?!? Sunt tare curios dacă ai supraviețuit în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2… Parcă văd că o să-mi spui că nu există acest coronavirus și că nu e nicio pandemie… Dacă nu-mi răspunzi înseamnă că ne-ai părăsit din cauza unei “banale gripe sezoniere” sau a unei “simple răceli”, cum zic unii că este Covid-19…

 • Deci eu am simptome de gripa AH1N1, dar cine ar crede… să fii prost să crezi în așa ceva, aduceți-vă aminte bine acum câțiva ani când se depistase gripa tot ah1n1, câți au murit din cauza mizeriei aceleia de vaccin și i-a prins pe proști, toți protestau împotriva vaccinului ăla, cum Dumnezeu dispăruse așa simplu, cine ne poate explica?nimeni…

  Asta e o metodă de a se împuțina populația, așa cum au făcut-o și Chinezii cu mult timp înainte… părerea mea, stați liniștiți dacă credeți că îndepliniți unele simptome, este o simplă răceală, și nu vreun virus. Se duceau oameni sănătoși doar cu o simplă tuse, iar după vreo 3 zile, cum, necum, decedau, răspunsul era simplu, au fost infectați, până la urmă s-au răzgândit toți să nu se mai interneze vreunul și rezultatele???… nu s-au mai înregistrat decese!

  • @ Alexandru

   Mai trăiești?!? Sunt tare curios dacă ai supraviețuit în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2… Parcă văd că o să-mi spui că nu există acest coronavirus și că nu e nicio pandemie… Dacă nu-mi răspunzi înseamnă că ne-ai părăsit din cauza unei “banale gripe sezoniere” sau a unei “simple răceli”, cum zic unii că este Covid-19…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!

Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!

error: Content is protected !!
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
PlayPause
previous arrow
next arrow