CELE CINCI SOLA – CELE CINCI PRINCIPII FUNDAMENTALE IZVORÂTE DIN CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU

CELE CINCI SOLA - CELE CINCI PRINCIPII FUNDAMENTALE IZVORÂTE DIN CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU

Creştinismul a fost reprezentat de O SINGURĂ BISERICĂ doar până în dimineaţa zilei de 16 iulie 1054 când delegaţii papali, în frunte cu Cardinalul Humbert, au intrat în Biserica Sfânta Sofia chiar în timpul serviciului divin, au rostit un cuvânt către clerul şi poporul adunat după care au depus pe sfânta masă o Excomunicare a Patriarhului Mihail Cerularie al Constantinopolului.
Acest eveniment dramatic din istoria Bisericii se numeşte MAREA SCHISMĂ adică ruptura ireversibilă între creştinătatea latină (Catolică) şi cea greacă (Ortodoxă). Cauzele acestei dramatice sciziuni sunt mai multe dar nu le voi trata aici. Dar adevărata şi iremediabila ruptură s-a produs prin cucerirea Constantinopolului în 13 aprilie 1204 de către cruciaţi.

Pentru mine este fascinant ceea ce s-a întâmplat la începutul secolului al 16-lea, mai exact, în ziua de 31 octombrie 1517 când un călugăr catolic numit MARTIN LUTHER a îndrăznit să afişeze CELE 95 DE TEZE în mod public pe uşa Bisericii-Castel din Wittenberg (Saxonia). Prin această mişcare şi prin tot ceea ce a făcut de-a lungul vieţii sale, marele reformator Luther a dorit să genereze o întoarcere a Creştinismului la Biblie, adică la Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu. Acest demers era deosebit de riscant în contextul acelor vremuri grele. În Sfântul Imperiul Romano-German puteai fi foarte uşor dat pe mâna Inchiziţiei şi condamnat la moarte prin ardere pe rug. A ataca Papalitatea şi ereziile Bisericii Catolice era echivalent cu a te sinucide. Trebuia să ai multă credinţă şi un curaj deosebit ca să ataci doctrina Indulgenţelor, doctrina “infailibilităţii” Papale sau alte erezii strecurate de secole în doctrina Bisericii. Oamenii nu aveau voie să citească Biblia şi o ascundeau sub duşumea pentru că dacă vreun vecin i-ar fi văzut că au o Biblie în casă, ar fi putut fi reclamaţi iar apoi torturaţi şi condamnaţi la moarte de călăii Inchiziţiei.

Martin Luther nu şi-a propus niciodată înfiinţarea unei Biserici noi, ca alternativă la Catolicism şi Ortodoxie, ci a dorit o puternică Reformă a Bisericii Creştine Universale, în sensul întoarcerii reale a acesteia la mesajul simplu şi curat al Sfintei Evanghelii. Totuşi, ca urmare a acţiunilor marelui reformator Luther, a luat naştere Biserica Protestantă, a treia mare ramură a creştinismului.

Martin Luther obişnuia să definească Protestantismul în felul următor :

“Protestantismul reprezintă toate confesiunile creştine care nu sunt nici creştin-catolice, nici creştin-ortodoxe”.

31 OCTOMBRIE 1517 - MARTIN LUTHER AFIŞEAZĂ PUBLIC LUCRAREA CELE 95 DE TEZE

CELE CINCI SOLA – CELE CINCI PRINCIPII FUNDAMENTALE ALE REFORMEI PROTESTANTE

1) SOLA GRATIA PENTRU DETALII, CLICK AICI

2) SOLA FIDE PENTRU DETALII, CLICK AICI

3) SOLA SCRIPTURA PENTRU DETALII, CLICK AICI

4) SOLUS CHRISTUS PENTRU DETALII, CLICK AICI

5) SOLI DEO GLORIA PENTRU DETALII, CLICK AICI

Cei care aplică în viaţa lor cele cinci principii fundamentale mai sus enumerate,
au O CREDINŢĂ VIE conformă cu litera şi spiritul Sfintei Evanghelii,
O CREDINŢĂ CARE DUCE LA MÂNTUIRE o credinţă bazată pe Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu.

Tu din ce categorie faci parte ?!? A celor care au ca bază BIBLIA – SFÂNTA CARTE ? Sau a celor care au şi “alte lucruri deosebite” în afară de Biblie ??? Nu avem voie să adăugăm NIMIC la Sfânta Biblie, nu avem voie să scoatem NIMIC din Sfânta Biblie !

EXEMPLE DE LUCRURI ADĂUGATE LA BIBLIE
(lucruri în care oamenii cred, sfidând Biblia – Cuvântul lui Dumnezeu):

alţi mijlocitori, chipuri sculptate (statuete), chipuri pictate (icoane), slujbe făcute pentru cel mort în ideea că se mai poate face ceva pentru el chiar dacă a murit, închinarea în faţa rămăşiţelor pământeşti ale celor trecuţi în veşnicie, doctrina despre Purgatoriu, scindarea Bisericii în “cler” şi “laici” (ierarhizarea clerului)

EXEMPLE DE LUCRURI SCOASE DIN BIBLIE
(lucruri în care oamenii NU mai cred, sfidând Biblia – Cuvântul lui Dumnezeu):

adevărul existenţei Iadului, faptul că DOMNUL IISUS HRISTOS ESTE DUMNEZEU, faptul că există UN SINGUR MIJLOCITOR între om şi Dumnezeu.

“Şi eu mărturisesc oricui ascultă cuvintele proorociei acestei Sfinte Cărţi : De va mai adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu va trimite asupra lui pedepsele ce sunt scrise în Cartea Aceasta;
Iar de va scoate cineva din cuvintele cărţii acestei proorocii, Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vieţii şi din Cetatea Sfântă şi de la cele scrise în Cartea Aceasta.”
(Apocalipsa 22:18-19)

[polldaddy poll=2628369]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!

Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!

error: Content is protected !!
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
PlayPause
previous arrow
next arrow