ALIANȚA RENAȘTEREA NAȚIONALĂ - FOTOGRAFIE DE COPERTĂ
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
ALIANȚA RENAȘTEREA NAȚIONALĂ - FOTOGRAFIE DE COPERTĂ
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
PlayPause
previous arrow
next arrow

BĂTRÂNII POT IEȘI DIN CASĂ PENTRU A-ȘI REZOLVA PROBLEMELE MEDICALE PE ÎNTREAGA PERIOADĂ A ZILEI DACĂ ASISTENȚA MEDICALĂ NU POATE FI AMÂNATĂ ȘI NICI REALIZATĂ DE LA DISTANȚĂ

BATRANI INSTITUTIONALIZATI

Am primit niște întrebări de la o persoană în vârstă și m-am gândit că ar fi bine să explic câteva aspecte. Sper ca cele de mai jos să fie de folos pentru cât mai mulți compatrioți.

După cum știți, bătrânii (persoanele peste 65 de ani) aveau voie să iasă din casă doar între orele 11.00 și 13.00 pentru a-și cumpăra alimente de strictă necesitate și medicamente din magazinele și farmaciile aflate în apropierea locuinței sau gospodăriei, pentru plimbarea câinelui sau pisicii în apropierea locuinței sau gospodăriei, și alte motive prevăzute în Art.2.
De exemplu, dacă ai lângă casă magazinul Auchan Obor, n-ai voie să mergi la Honululu adică să traversezi Bucureștiul ca să ajungi la Auchan Militari. Dacă ai farmacii în cartierul tău, nu te duci la o farmacie din capătul celălalt al orașului. Acest principiu de bază trebuie respectat cu sfințenie de noi toți pentru a avita transmiterea comunitară accelerată a noului tip de coronavirus SARS-CoV-2.

Începând cu Ordonanţa Militară nr.4/29.03.2020, bătrânii (persoanele peste 65 de ani) pot ieși din casă pentru încă alte două motive întemeiate:

1. Pot să meargă la doctor pentru a-și rezolva problemele de natură medicală PE ÎNTREAGA PERIOADĂ A ZILEI dar neapărat să aibă la ei Cartea de identitate și Declarația pe proprie răspundere completată și semnată. RECOMANDAREA MEA CARE AR PUTEA FI UTILĂ: Adeverință (cu semnătura și parafa medicului de familie/medicului specialist) din care să rezulte că bătrânul respectiv are nevoie de asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată la distanță.

2. Pot să meargă în apropierea locuinței ÎNTRE ORELE 20.00-21.00 pentru a asigura nevoile animalelor de companie sau animalelor domestice (câini, pisici) fără să mai aibă nevoie de Declarație pe propria răspundere ci doar Cartea de identitate.

BATRANII AU VOIE SA MEARGA LA DOCTOR PE PARCURSUL INTREGII ZILE CU DECLARATIE PE PROPRIE RASPUNDERE COMPLETATA SI SEMNATA

De asemenea, Ordonanţa Militară nr.4/29.03.2020 obligă operatorii economici ca între orele 11.00-13.00 să faciliteze accesul persoanelor de peste 65 de ani în spaţiile comerciale. Ordonanța Militară clarifică modul în care pot fi sprijinite persoanele de peste 65 de ani de către operatorii economici care desfăşoară activităţi comerciale aprobate prin ordonanţele anterioare, cum ar fi vânzarea de produse sanitare, de strictă necesitate sau alimentare.

Anterior, în Ordonanța Militară nr.3 din 24.03.2020 se prevedea că bătrânii (persoanele peste 65 de ani) pot să iasă din casă “pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță”. Ar fi important de știut dacă acest paragraf a fost abrogat sau dacă a rămas în vigoare pentru a nu da naștere la diverse interpretări ale organelor de control care pot da amenzi de cel puțin 2000 de lei invocând în continuare acest paragraf din Ordonanța Militară nr.3 din 24.03.2020. Din acest motiv, din bun simț și din teama ca oamenii în vârstă să nu fie amendați aiurea fără sens, am pus un titlu foarte prudent la acest articol:

PERSOANELE PESTE 65 DE ANI POT IEȘI DIN CASĂ PENTRU A-ȘI REZOLVA PROBLEMELE MEDICALE PE ÎNTREAGA PERIOADĂ A ZILEI DACĂ ASISTENȚA MEDICALĂ NU POATE FI AMÂNATĂ ȘI NICI REALIZATĂ DE LA DISTANȚĂ.

Dacă voi afla că Articolul 1 alineatul C (pragraful mai sus menționat) din Ordonanța Militară nr.3 din 24.03.2020 a fost abrogat, voi reveni cu un update la articolul meu. Până atunci, dat fiind contextul epidemiologic în care ne aflăm, este bine ca bătrânii să aibă grijă și părerea mea este să meargă la doctor doar dacă asistența medicală nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță. Eventual, ar bine ca bătrânul care dorește să meargă la doctor, să roage medicul de familie/medicul specialist să-i trimită prin e-mail o Adeverință (cu semnătura și parafa medicului) din care să rezulte că pacientul respectiv are nevoie de asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată la distanță. Recomand acest lucru ca măsură de protecție pentru liniștea persoanei în vârstă și pentru a lămuri cum se cuvine vreun polițist care ar putea invoca art.1 alineat C din Ordonanța Militară nr.3 din 24.03.2020. Totuși, dacă ai o cataractă la un ochi, nu te apuci să te duci la doctor și să te operezi tocmai acum în mijlocul pandemiei pentru că această operație de cataractă poate fi amânată și realizată atunci când va exista pe piață un vaccin eficient care să ne permită o bună imunizare împotriva acestui agent patogen periculos. Te vaccinezi, te imunizezi și abia după aceea te duci liniștit la operație. Până atunci, este bine să amânăm orice intervenție chirugicală CARE SE POATE AMÂNA. Extirparea unei tumori maligne NU poate fi amânată pentru că orice întârziere poate duce la metastaze pe cale limfatică sau hematogenă!

Dumnezeu să ne protejeze și să ne ajute să scăpăm de pandemia asta SARS-CoV-2 care produce atât de multă suferință chiar și celor mai tineri și aparent sănătoși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!

Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!

error: Content is protected !!