DECONVERTIREA DIN BISERICILE EVANGHELICE – UN PERICOL CARE NU TREBUIE IGNORAT

LUCIAN BALANESCU - PASTOR BISERICA BAPTISTA BUNA VESTIRE BUCURESTI

(foto: facebook.com)

Realitatea este că bisericile noastre și noi, creștinii, nu suntem pregătiți în fața cazurilor de deconvertire. Eu mă aștept să vină tot mai mult peste noi. Și modul în care va veni acest val ne va surprinde mereu nepregătiți. Adevărul este că pregătirea o au doar cei care au trecut prin chinul unor deconstrucții sau cei care au fost în discuții interminabile cu cei deconvertiți, care aproape tot timpul devin militanți. Majoritatea vor ieși și vor spune că toți creștinii și toate bisericile sunt ipocrite și false.

Există un mit cu privire la bisericile evanghelice. Un mit promovat mai ales de cei care hotărăsc să iasă din mijlocul lor. Mitul este că TOATE bisericile evanghelice sunt spații în care nu poți să-ți manifești îndoielile, că majoritatea ar fi pline de oameni ipocriți, că dacă ajungi să-i cunoști, toți creștinii sunt ahtiați după putere și faimă. Că nu sunt diferiți de oricare alt om ajuns în poziție de putere. Asta este opinia unor oameni care chiar n-au cunoscut biserica lui Hristos. Care n-au cunoscut harul transformator al pocăinței. Nu toate bisericile sunt închise întrebărilor și nu toate sunt formate din ipocriți. Slavă Domnului că încă sunt biserici sănătoase cu oameni înțelepți!

Dar cu toate astea, puțini văd semnele deconvertirilor. Mai putem face ceva doar atât timp cât vedem la timp semnele. Ele tot timpul pot fi următoarele, deși ordinea poate fi schimbată:

– Evitarea Scripturii. Totul începe de aici. Lipsa studiului lasă loc unor idei ce vor eroda la fundația Adevărului. Lipsa adâncirii în Scriptură permite unor idei străine Evangheliei și periculoase să aibă sens. Din punctul în care Scriptura nu mai are un loc central în viața noastră, devenim insensibili la păcat și la orice semnal dat de conștiință.

– Izolarea față de biserică. Este chiar la modă acum. Biserica online nu e biserică. Pot pricepe momentele de izolare din motive de sănătate, dar altfel, creștinul nu poate supraviețui fără o biserică locală. Crede că poate, dar drumul e pavat spre deconvertire. Din acest motiv, cei care sesizează că există frați sau surori care nu mai vin la biserică trebuie să intre în alertă. Să ia legătura cu ei!

– Un păcat ascuns. Păcatul ascuns duce la împietrire și la deconvertire dacă nu este expus prin pocăință. Cât de greu ar fi, creștinul nu trebuie să se joace cu puterea păcatului! Când iubim prea mult păcatul, suntem gata să schimbăm și doctrine fundamentale doar ca să nu mai simțim povara unei disonanțe atât de dureroase. Păcatul ascuns și nemărturisit poate duce la împietrire și deconvertire.

– Mândria netratată. Toți suntem mândri. Din acest motiv singura speranță a creștinilor este o continuă smerire în fața crucii. Dar împietrirea și deconvertirea vin în urma încăpățânării. Este o fixare în neascultare. Deconvertirea vine la pachet cu o atitudine de sfidare, aroganță și superioritate față de “prostimea” de care se îndepărtează.

– Pe lângă cele de mai sus, există și semne reale. Suferința cruntă. Ipocrizia unor lideri. Abuzul unor lideri. Lipsa de trăire sau minciuna și răutatea gratuită. Aceste lucruri există, dar refuz să cred că ele sunt markere ale bisericii lui Hristos. Ele reprezintă neghina pe care Mântuitorul ne spune să o lăsăm să crească alături de grâu. Va veni și vremea judecății. Există biserici ale harului, ale adevăratei credințe, unde păcătoșii sunt primiți și restaurați în lumina adevăratei Evanghelii.

Sunt și alte semne ale împietririi și deconvertirii, dar dacă vedem astfel de semne în cei de lângă noi, să nu stăm nepăsători! Să încercăm să vorbim cu ei cât timp mai avem acces la ei! Nu avem tot timpul. La un moment dat ne vor închide ușile. Atât timp cât încă sunt deschiși, să le oferim tot timpul nostru și să ne rugăm pentru ei!

Un ultim aspect. Cred din tot sufletul că cea mai mare nevoie actuală a bisericilor în întreaga lume este o întoarcere la ucenicie serioasă. Să luptăm pentru o cultură a uceniciei în bisericile noastre! Asta, cred eu, va face ca deconvertirile să fie mai puține în viitor.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

AUTOR:
Pastor Lucian Bălănescu – Biserica Baptistă “Buna Vestire” București

SURSA: https://www.facebook.com/lucian.balanescu/posts/pfbid0YgttA9kaJH4wyY9NQyodoo7Y8C4KKz6N7Ytwc9VcrfEq92ckcvTQpijtf3D9286ml

Tagged with:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!

Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!

error: Content is protected !!
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
PlayPause
previous arrow
next arrow