FELIX BAUMGARTNER – UN CASCADOR AUSTRIAC CĂZUT DIN STRATOSFERĂ

FELIX BAUMGARTNER - PARASUTIST SI CASCADOR PROFESIONIST CARE A CAZUT LIBER DIN STRATOSFERA

„Permiteţi-mi să vă spun un lucru: atunci când te afli pe acoperişul lumii, devii mult mai umil. Nu te mai gândeşti la doborârea unor recorduri, nici la obţinerea unor date ştiinţifice – singurul lucru pe care ţi-l doreşti atunci este să te întorci acasă în viaţă”
(Felix Baumgartner)

Da, este adevărat! Acest individ a căzut din stratosferă LA PROPRIU, nu la figurat!!!

Duminică 14 octombrie 2012, omenirea a trăit o zi istorică pentru că un cascador austriac, paraşutist profesionist şi base-jumper, numit FELIX BAUMGARTNER a reuşit o performanţă uluitoare. El a urcat într-o capsulă ridicată de un balon imens cu heliu, la altitudinea de 39 mii metri, timpul necesar ca să ajungă acolo, fiind de două ore şi jumătate. În momentul când s-a văzut în stratosferă, având sub el o panoramă superbă a planetei Pământ, Felix s-a aruncat în gol, la o temperatură de minus 70 grade Celsius, fiind echipat cu un costum special de protecţie presurizat (un model intermediar între costumul de cosmonaut şi cel utilizat de piloţii militari care zboară la altitudini foarte mari). Pe tot parcursul ascensiunii la altitudinea de 39 mii metri, dar şi în timpul căderii libere în gol, Felix a beneficiat de sisteme speciale care i-au asigurat oxigen pentru a putea respira şi a avut contact radio (întrerupt doar în cele 3 minute şi 40 de secunde critice din timpul căderii libere) cu echipa centrului de comandă de la sol, coordonată de colonelul în rezervă JOSEPH KITTINGER în vârstă de 84 ani, care în 1960 a sărit în gol de la o altitudine de 31300 metri şi a fost primul om care a traversat SINGUR Oceanul Atlantic la bordul unui balon. De asemenea, colonelul Kittinger a fost pilot militar pe avioanele de luptă din războiul din Vietnam iar apoi a fost capturat de vietnamezi, petrecându-şi 11 luni într-o închisoare din Vietnamul de Nord, ca prizonier de război.

Pe mine m-au fascinat clipele dinaintea momentului saltului în gol, când Felix avea în faţa lui (sau mai bine-zis, sub el) imaginea reală a Pământului, privit de sus, de la altitudinea de 39 mii metri. Mă întrebam dacă Felix îşi va face o rugăciune, măcar „Tatăl Nostru” dar se pare că el e cam ateu şi nu prea se gândea că ar fi putut fi vorba de ultimele clipe ale vieţii lui. Domnul i-a mai dat o şansă şi l-a lăsat să-şi facă de cap. Felix a căzut în gol timp de 4 MINUTE ŞI 20 SECUNDE iar în acest timp a depăşit viteza sunetului, atingând 1342,8 KILOMETRI PE ORĂ (MACH 1,24), înainte să fie încetinit de atmosferă, un record mondial absolut care ar fi putut să-l coste viaţa. În timpul căderii libere, după cum veţi vedea în materialul video de mai jos, deşi ar fi trebuit să plonjeze cu capul în jos (poziţie aerodinamică care permite atingerea unei viteze maxime), Felix a avut câteva momente în care a pierdut complet controlul, s-a învârtit cu viteză foarte mare şi am fi putut asista în direct la o tragedie dacă el n-ar fi reuşit să se redreseze la timp. Acest incident s-a produs din cauza unei componente a costumului de protecţie. Un dispozitiv (sistemul de alimentare) care trebuia să încălzească permanent viziera, s-a defectat, geamul vizierei s-a aburit complet (din cauza respiraţiei lui Felix şi a temperaturii foarte scăzute din stratosferă) şi temerarul base-jumper nu a mai văzut absolut nimic în timpul căderii libere în gol, situaţia devenind foarte riscantă şi periculoasă.

„A fost o zi incredibilă cu multe evenimente, aşa cum a fost de fapt întregul proiect. Totul a început cu o lansare minunată, după care am avut o problemă cu sistemul de alimentare al vizierei mele. Ieşirea din capsulă a fost perfectă, după care am început să mă răsucesc uşor. Am crezut că voi reuşi să stabilizez căderea, dar am început să mă răsucesc din ce în ce mai repede. Totul a fost foarte brutal. Pentru câteva secunde am crezut că mi-am pierdut cunoştinţa. Nu am simţit niciun boom sonic pentru că am fost mult prea ocupat, încercând să mă stabilizez. Totul a fost mult mai dificil decât mă aşteptam eu!”
(F. Baumgartner)

La o asemenea altitudine, viteză, presiune atmosferică şi temperatură, riscurile unei căderi libere scăpate de sub control, sunt enorme, pericolul cel mai mare fiind pentru ochi, creier şi mai ales pentru sistemul cardiovascular care poate ceda în orice clipă. Timpul total dintre săritura lui Felix din capsulă şi momentul când a aterizat cu paraşuta, a fost de circa zece minute. Operaţiunea s-a desfăşurat deasupra deşertului New Mexico – Statele Unite ale Americii.

Felix Baumgartner a fost susţinut şi sponsorizat în cadrul proiectului RED BULL STRATOS care şi-a propus ca obiective, atingerea recordului absolut de altitudine cu o capsulă ridicată de un balon cu heliu, precum şi depăşirea barierei vitezei sunetului în timpul unei căderi libere din stratosferă. Punct ochit, punct lovit, de cei de la Red Bull Stratos 🙂

În materialul video de mai jos, veţi putea vedea aventura temerarului Felix Baumgartner coordonat prin staţia de radioemisie de către colonelul Joseph Kittinger, mentorul lui Felix (îi veţi putea auzi, discutând amândoi, unul aflat la 39 mii metri altitudine, iar celălalt aflat la baza de comandă de la sol). Din momentul săriturii în gol, au trecut 3 minute şi 40 secunde foarte grele în care Felix, aflat într-o cădere liberă care a depăşit viteza sunetului, nu a putut să mai vorbească (cine ar fi putut?!?) prin staţia de radioemisie cu colonelul Joseph Kittinger:

Aici puteţi vedea o altă săritură făcută de cascadorul Felix în ziua de 25 iulie 2012, de la o înălţime „mai mică”… adică de la altitudinea de 29460 m de unde „a căzut” liber cu o viteză de 863 Km/oră:

ŞI ACUM URMEAZĂ POVESTEA (E VORBA DE ANII 1959-1960) COLONELULUI (FOST CĂPITAN) JOSEPH KITTINGER, MENTORUL LUI FELIX BAUMGARTNER:

AICI PUTEŢI VEDEA LA CE S-A GÂNDIT FELIX BAUMGARTNER CU CÂTEVA SECUNDE ÎNAINTE SĂ SARĂ DE PE STATUIA LUI ISUS DIN RIO DE JANEIRO:

2 thoughts on “FELIX BAUMGARTNER – UN CASCADOR AUSTRIAC CĂZUT DIN STRATOSFERĂ”

  • Frumoasă prezentare, mulţumesc mult.
    Mă gândeam ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar fi aşa săritori şi la fapte bune, eu cred că lumea ar fi cu totul alta, Dumnezeu nu ar rămâne dator, ar turna ploaie de binecuvântări… dar fiindcă majoritatea le fac toate pe cont propriu, se văd şi rezultatele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!

Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!

error: Content is protected !!
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
PlayPause
previous arrow
next arrow