GHEORGHE DRAGOMAN – PREROGATIVELE MESIANICE ALE MÂNTUITORULUI

Prin harul şi voia lui Dumnezeu, a văzut lumina tiparului, cartea “Prerogativele mesianice ale Mântuitorului”, o lucrare de referinţă, realizată de domnul lector universitar dr. Gheorghe Dragoman. Cartea este tipărită în format academic (B5), are 369 de pagini şi costă 40 RON.

Comenzile se pot face chiar la autor :
tel. 0723-524110
e-mail gdragoman@yahoo.com

prerogativele-mesianice-ale-mantuitorului-gheorghe-dragoman-coperta-fata

PROF.UNIV. DR. VASILE TALPOŞ (UNIVERSITATEA BUCUREŞTI – FACULTATEA DE TEOLOGIE BAPTISTĂ) DESPRE LUCRAREA PASTORULUI GHEORGHE DRAGOMAN “PREROGATIVELE MESIANICE ALE MÂNTUITORULUI”

“Lucrarea lectorului universitar dr. Gheorghe Dragoman dovedeşte o profundă cercetare a temei, atât în domeniul teologiei biblice a Vechiului şi Noului Testament, cât şi în domeniile Teologiei Istorice şi Sistematice. În acelaşi timp, subliniază importanţa doctrinei “munus triplex” în domeniul Teologiei Practice şi a slujirii creştine.
Lucrarea evidenţiază şi felul în care au fost înţelese demnităţile mesianice ale Domnului Isus de către Biserică în decursul istoriei creştinismului.”

PROF.UNIV.DR. IUHASZ TAMAS (INSTITUTUL TEOLOGIC PROTESTANT) DESPRE LUCRAREA PASTORULUI GHEORGHE DRAGOMAN “PREROGATIVELE MESIANICE ALE MÂNTUITORULUI”

„În legătură cu prezentarea științifică și aparatul științific, doresc să felicit autorul pentru acele notițe bio-bibliografice ce se află de nenumărate ori la subsol, (de exemplu: Eusebiu de Cezareea, Millard Erickson, Lavatori, Catehismul din Heidelberg, Nadere Reformatie, Willem à Barkel etc., etc.), și care pot fi citite cu mult interes și de un public mai larg, ca și niște ”excursuri” enciclopedice pe marginea tratatului științific.

Cel de al doilea capitol, analizează sursele biblice ale învățăturii despre munus triplex. O bogată și temeinică analiză a textelor referitoare la profetism, preoție și instituția regatului în Vechiul Testament, respectiv la aplicarea acestor funcții la persoana și opera Mijlocitorului în Noul Testament, ne convinge de aptitudinea de bun exeget al autorului.

Cunoașterea unei bogate literaturi teologice este un mare avantaj, ceea ce reiese convingător din prezentarea acestei lucrări și în alte capitole.

În Capitolul 3, autorul aduce o prezentare largă și detaliată, atât din punct de vedere al istoriei Bisericii, cât și sub aspect dogmatic-sistematic, în patru sub-capitole: munus triplex în oglinda patristică, în concepția teologiei ortodoxe, a celei romano-catolice, iar la sfârșit, în teologia protestantă. În acest ultim sub-capitol, despre munus triplex la protestanți, în general, și mai detaliat la Calvin, găsim un tratat foarte reușit pe cca 25 de pagini, iar despre cele trei oficii în special. În acest „tratat” reușit, autorul corespunde de fapt intenției lui Calvin, care a prezentat cele trei laturi ale slujirii Mântuitorului în corelație. Aproape în toate prezentările doctrinei munus triplex, subordonează cele trei demnități ale lui Hristos – ca și învățături auxiliare – în slujba altor doctrine hristologice: în slujba dogmei despre cele două naturi sau în slujba învățăturii despre cele două „status”-uri: status exinanitionis, respectiv status exaltationis. Pentru Calvin, însă, munus triplex este o învățătură de sine stătătoare, pentru că cele trei oficii ale lui Hristos reprezintă câte un „stâlp” pe care se bazează cea mai importantă slujire, sau mai bine zis singura și unica demnitate a Mântuitorului: oficiul său de Mijlocitor.

Capitolul 4 și Concluziile finale ale tezei, reprezintă abordarea temei din punctul de vedere al teologiei practice.

Învățătura despre cele trei oficii ale Mântuitorului „își cere dreptul la implementarea ei în viața și trăirea creștină” (pag. 255). Concepții și idei citate în acest capitol, respectiv în concluziile finale de la teologi de diferite denominațiuni evanghelice, subliniază și reflectă necesitatea acestei trăiri atât în viața liturgică, cât și în viața misionară a Bisericilor evanghelice.”

PROF.UNIV.DR.PR.IOSIF BISOC (INSTITUTUL TEOLOGIC ROMANO-CATOLIC FRANCISCAN) DESPRE LUCRAREA PASTORULUI GHEORGHE DRAGOMAN “PREROGATIVELE MESIANICE ALE MÂNTUITORULUI”

“Importanţa şi actualitatea prezentei lucrări, constă în mod esenţial în contribuţia majoră pe care aceasta o aduce la stabilirea unei înţelegeri corecte, clare şi unitare asupra lucrării Domnului Isus Cristos, reflectată prin cele trei oficii mesianice fundamentale pe care le-a asumat în calitate de Mijlocitor înaintea lui Dumnezeu Tatăl.
Întreaga lucrare a domnului Gheorghe Dragoman este de o ţinută academică deosebită, cu accentuări potrivite şi bine alese, cu o bibliografie actualizată, completată de un aparatat critic adecvat.”

prerogativele-mesianice-ale-mantuitorului-gheorghe-dragoman-coperta-spate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!

Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!

error: Content is protected !!
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
PlayPause
previous arrow
next arrow