IONATAN PIROŞCA – CEL MAI VALOROS POET EVANGHELIC ROMÂN – A TRECUT ÎN VEŞNICIE

Deşi suntem aproape de zorii zilei, am aflat o veste care mi-a zdrobit inima.
Cel mai mare poet evanghelic român IONATAN PIROŞCA a trecut în veşnicie, aseară. Domnia sa suferea de mai mult timp de o afecţiune foarte gravă a ficatului şi era imobilizat la pat din cauza unei paralizii evolutive.
Domnul Dumnezeu a văzut suferinţele dumnealui şi a hotărât să-l ia dintre noi pe acest om scump, un adevărat slujitor al Împărăţiei Cereşti.

Această ştire foarte tristă este confirmată chiar de doamna SORINA PIROŞCA, soţia marelui poet. În această seară la orele 22.07,
dânsa a anunţat pe blogul personal, următoarele :

„Aceste rânduri aş dori să le dedic, cu toată tristeţea, celui care – până în această seară – a fost soţul meu: Ionatan Piroşca.
Dumnezeu a hotărât să îl cheme Acasă; mă bucur pentru el şi plâng pentru mine…
De acum, durerile lui au dispărut ca o perdea de fum iar sufletul lui, curat şi plin de pace, şi-a găsit locul binemeritat…
Amintiţi-vă de el (voi, cei care l-aţi cunoscut) doar în simţiri frumoase şi bucuraţi-vă de ceea ce v-a dăruit cu tot sufletul, prin scrierile sale! Să-i fie odihna nesfârşită, în iubire şi pace!”

(Sorina Piroşca – vineri 16 aprilie 2010 – ora 22.07)

IONATAN PIROŞCA (1958-2010) - CEL MAI VALOROS POET EVANGHELIC ROMÂN

Poetul IONATAN PIROŞCA s-a născut în ziua de 20 mai 1958 în Brăila
într-o familie în care a avut parte de o educaţie deosebită în ceea ce priveşte credinţa în Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu.
Încă din copilărie, Ionatan a început să scrie poezii, demonstrând că a fost hărăzit de Providenţă cu un dar deosebit.

Între anii 1984 şi 1991, cu toate că Ionatan Piroşca a primit în cadrul festivalelor naţionale de poezie o mulţime de premii pentru activitatea sa, totuşi cariera sa literară a avut de suferit din cauza regimului totalitar. Abia după prăbuşirea dictaturii comuniste, în anul 1994, Ionatan Piroşca a putut să-şi publice primul său volum de poezii dintr-o serie care cuprindea patru volume. În anul 2001 Ionatan Piroşca a fondat cercul literar CUVINTE LA SCHIMB prin care a contribuit la formarea reliefului culturii evanghelice româneşti. Din acest cerc literar au făcut parte circa 200 de tineri poeţi români, iubitori ai literaturii creştine. În anul 2005, a primit Premiul de creaţie literară „Ioan Alexandru”. Era membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Deşi nu l-am cunoscut personal pe Ionatan Piroşca, vă pot spune că aveam o excelentă colaborare cu domnia sa în calitatea noastră de bloggeri evanghelici. Ne promovam reciproc şi câteodată mai discutam pe Yahoo Messenger, dar de câteva luni de zile, Ionatan nu mai avea puterea să mai stea în faţa calculatorului, având dureri mari, atât din cauza unei rupturi de menisc, cât şi datorită agravării patologiei hepatice maligne.

Am rămas în sufletul meu cu o impresie deosebită despre acest minunat om al lui Dumnezeu care în ciuda suferinţelor sale trupeşti, a avut bunătatea să facă posibilă lectura on-line a unei capodopere a literaturii universale. Ionatan a preluat pe blogul său, toată cartea CREŞTINISMUL REDUS LA ESENŢE (CREŞTINISM PUR ŞI SIMPLU) scrisă de marele apologet
C.S. LEWIS, un reputat profesor universitar de la Oxford. Vă daţi seama ce efort deosebit a făcut Ionatan timp de zile şi săptămâni în faţa calculatorului ca să stea şi să copieze cuvânt cu cuvânt, o carte superbă pe care dânsul a dorit să o prezinte publicului din România, mai ales că această operă literară de excepţie nu se găseşte nicăieri în librăriile româneşti.

Am plăcerea să vă prezint câteva dintre operele literare ale acestui mare poet evanghelic român care lasă un gol imens în cultura românească şi în inimile noastre:

1. Cu faţa la Cruce (1984)
2. Tabla înmulţirii cu cerul (1998)
3. Sabia Domnului şi a lui Ghedeon sau Subordonarea suverană (1999 – eseuri)
4. Poema iubirii (2001)
5. Liniştea dintre două tăceri (2004)
6. Ferestrele Împărăţiei (2006)
7. Iertare pentru ghimpi (2007)
8. Trecerea prin icoană (2009 volumul 1)
9. Îngerul cel mai scurt înspre mâine şi alte povestiri (2009)
10. Trecerea prin icoană (2010 volumul 2 ) – la care Ionatan încă mai lucra…

Vă invit cu drag să vizionaţi două secvenţe video cu poetul Ionatan Piroşca, recitând el însuşi poeziile sale. Poate că mulţi dintre voi l-aţi cunoscut personal şi vă veţi bucura să-l revedeţi în imaginile de mai jos dar cea mai mare bucurie va fi când într-o zi ne vom revedea cu toţi credincioşii în Împărăţia lui Dumnezeu.

Doresc din toată inima ca bunul Dumnezeu să mângâie inima îndurerată a doamnei SORINA PIROŞCA care în calitatea sa de soţie, a fost alături de marele poet până în momentul trecerii sale în veşnicie. Domnul să dea putere întregii familii pentru a putea trece prin această grea încercare şi despărţire temporară de scumpul lor Ionatan!

La revedere, dragul meu Ionatan… Să ne revedem cu bine în Rai!

UPDATE:

Luni, 19 aprilie 2010, la ora 12, va începe serviciul funerar la Biserica Baptistă Metanoia din Brăila, str. Diana 9, la care va participa pastorul Cornel Boingeanu (Biserica Baptistă Sfânta Treime din București).

La ora 13.00 este programată plecarea spre cimitirul din Chișcani (la circa 10 km de Brăila); transportul va fi asigurat pentru toți cei prezenți.

SURSA DE UNDE AM AFLAT ACEASTĂ VESTE TRISTĂ SE AFLĂ AICI

IONATAN PIROŞCA - SICRIUL CU TRUPUL NEÎNSUFLEŢIT

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOMIS THE CAT :


Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, ortodoxia, catolicismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament !

Blogul lui Tomis the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului !

Tagged with:

3 thoughts on “IONATAN PIROŞCA – CEL MAI VALOROS POET EVANGHELIC ROMÂN – A TRECUT ÎN VEŞNICIE”

 • Am deosebita plăcere de a fi intrat în posesia poemelor lui Ionatan. Mai rar poţi întâlni adevărul aşa cum l-a scris el, iubirea şi toate celelalte cuvinte de suflet.
  Sunt impresionată!

  • Gabriella, din nefericire eu n-am avut plăcerea şi bucuria să-l cunosc pe Ionatan decât prin Yahoo Mail şi prin Yahoo Messenger. Eram parteneri web adică ne promovam reciproc blogurile…
   Am „discutat” cu Ionatan dar numai în scris şi îmi pare nespus de rău că n-am avut un microfon instalat la calculator şi nici boxe ca să putem să comunicăm măcar audio dacă nu chiar audio/video (dacă aş fi avut un webcam).
   Am avut un microfon profesional şi un stativ excelent pe care le-am făcut cadou unui unchi de-al meu (datorită căruia soţia mea trăieşte în ziua de azi) şi am avut un webcam excelent (producţie Microsoft) pe care l-am vândut unei cunoştinţe. De-atunci şi până azi, n-am mai apucat să-mi cumpăr un microfon şi un webcam, mai ales că eu nu intru pe reţelele de chatting ptr. că n-am timp.

   Asta nu înseamnă că nu folosesc reţelele de chatting în alte scopuri (promovare web, trimitere date, etc)

   Ar fi bine dacă ai putea să-mi spui UNDE putem cumpăra poezii ale lui Ionatan Piroşca, eventual să-mi dai un număr de telefon mobil sau o adresă e-mail, un formular online pentru comanda cărţilor direct de pe Internet, etc.

   Îţi mulţumesc că ai avut bunătatea să vizitezi blogul meu unde sper să găseşti lucruri utile pentru sufletul tău.
   Nu uita că oricând eşti binevenită şi te mai aştept !
   Fii binecuvântată împreună cu cei dragi ! 🙂

 • Dacă încă nu ai reușit să obții cărțile lui Ionatan (comentariul are ceva vechime), te rog să mă contactezi pe mail! În funcție de ce mai am pe stoc, ți le voi furniza, cu plăcere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!

Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!

error: Content is protected !!
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
PlayPause
previous arrow
next arrow