JOHN STOTT A TRECUT ÎN VEŞNICIE LA VÂRSTA DE 90 DE ANI

JOHN STOTT (1921-2011) PASTOR TEOLOG PROFESOR SCRIITOR

În ziua de 27 iulie 2011, creştinătatea a suferit o grea pierdere prin trecerea în veşnicie a unui mare slujitor al lui Dumnezeu (pastor, teolog, profesor, scriitor) numit J.R.W. STOTT. Nu ştiu câţi dintre voi ştiţi cine a fost JOHN STOTT şi nu ştiu dacă aţi citit vreodată măcar o carte scrisă de domnia sa. Poate că vă aduceţi aminte de cartea ESENŢIALUL CREŞTINISMULUI (BASIC CHRISTIANITY) pe care eu am avut bucuria să o citesc chiar în timpul dictaturii comuniste, în anii ’80, când era o crimă să introduci Biblii sau literatură creştină în România. Ştiţi ce însemna în anii ’80 să primeşti cadou o carte cum ar fi ESENŢIALUL CREŞTINISMULUI scrisă de John Stott? Era un lucru cu totul deosebit şi de mare valoare. Astăzi multe dintre Biblii şi multe cărţi creştine de valoare zac în bibliotecile românilor… De ce oare?!? Ne mai mirăm că România a ajuns unde a ajuns? Ne mai mirăm că generaţia de azi nu mai ştie să aprecieze lucrurile de valoare şi că nu mai are puncte de reper moral? Eu cred că n-ar trebui să ne mirăm deloc… Aşa se întâmplă atunci când îl elimini pe Dumnezeu din ecuaţia existenţei unei naţiuni! Consecinţele secularizării/ateizării României se văd la tot pasul. Din punct de vedere moral-spiritual, România se prăbuşeşte din ce în ce mai rău într-un abis de unde greu se va mai putea ridica vreodată…

Revin la marele om al lui Dumnezeu JOHN STOTT care ne-a părăsit luna trecută…

John Robert Walmsley Stott s-a născut la Londra în ziua de 27 aprilie 1921.
A fost fiul unui medic agnostic (Sir Arnold Stott) iar mama dumnealui se numea Emily Stott şi era credincioasă luterană. Micuţul John a fost dat la şcoala primară la vârsta de 8 ani iar în 1935 s-a înscris la Rugby School.

În 1938, în timp ce se afla la Rugby School, John Stott l-a auzit pe preotul evanghelic ERIC NASH (figură proeminentă în Biserica Anglicană) predicând Cuvântul lui Dumnezeu, studenţilor. Predica lui Nash (căruia i se mai spunea şi Bash) era intitulată “CE SĂ FAC CU IISUS CARE SE NUMEŞTE HRISTOS ?!?” După predică, John Stott s-a dus la Nash ca să stea de vorbă cu el despre credinţă şi despre mântuire. Nash i-a citit lui John Stott un fragment din Apocalipsa 3:20 care spune aşa:

“Iată, Eu stau la uşă şi bat ! Dacă cineva aude vocea Mea şi Îmi deschide uşa, Eu voi intra în casa lui şi voi cina împreună cu el!”

Deşi avea doar 17 ani, John Stott a fost profund mişcat de aceste cuvinte ale Domnului Iisus Hristos şi Cuvântul lui Dumnezeu a început să încolţească în inima lui. John Stott a rămas strâns legat de preotul anglican Eric Nash care a devenit mentorul său spiritual. Din acea zi, Bash (adică Eric Nash) a început să-i scrie săptămânal o scrisoare lui John Stott, scrisoare în care îl învăţa cum să se apropie de Domnul din ce în ce mai mult, cum să crească şi să se dezvolte în viaţa lui de credinţă.

JOHN STOTT ÎN ANII TINEREŢII SALE

Mai departe, John Stott a studiat limbile moderne şi a absolvit Trinity College la Universitatea din Cambridge, luându-şi licenţa în franceză şi teologie.
Ulterior, John Stott a studiat şi la Ridley Hall Theological College din Cambridge.

În 1945, John Stott a fost ordinat ca preot al Bisericii Anglicane unde a început să slujească mai întîi ca vicar (între anii 1945 şi 1950) iar apoi ca rector (între 1950 şi 1975) în Biserica ALL SOULS din Langham Place. De fapt, acolo în Biserica “All Souls”, John Stott şi-a consolidat credinţa şi şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii sale, cu excepţia câtorva ani pe care i-a petrecut la Cambridge. Din poziţia sa de slujitor al Domnului în Biserica “All Souls”, John Stott a avut o influenţă din ce în ce mai mare atât pe plan naţional (în Marea Britanie) cât şi pe plan internaţional, fiind un jucător cheie în disputa anilor 1966-1967, privind oportunitatea rămânerii evanghelicilor în Biserica Angliei.

În 1959, John Stott a fost numit capelanul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii iar ulterior s-a aflat în slujba Reginei în calitate de extracapelan.

În 1975 John Stott a ieşit la pensie ca rector dar a rămas mai departe să slujească în Biserică şi a fost numit Rector Emeritus.

De asemenea, reţinem faptul că în 1974, John Stott a înfiinţat fundaţia “Langham Partnership International” (care în SUA este cunoscută sub numele de “John Stott Ministries”) pentru susţinerea studiilor teologice postuniversitare pentru cei din ţările mai puţin privilegiate ale lumii.

John Stott a fost unul dintre stâlpii Conferinţei de la Laussane (1974).

În 1982, John Stott a înfiinţat “London Institute for Contemporary Christianity” (Institutul Londonez pentru Creștinismul Contemporan) unde a fost şi a rămas preşedinte onorific până la sfârşitul vieţii.

La vârsta de 86 de ani, în aprilie 2007, John Stott (căruia i se mai spunea şi “uncle John”) a anunţat retragerea sa din viaţa şi activitatea publică, mutându-se la Colegiul St Barnabas din localitatea Lingfield, un aşezământ al bătrânilor preoţi anglicani pensionari. Totuşi, John Stott a rămas mai departe Rector Emeritus la Biserica “All Souls”.

Nu putem trece peste faptul că John Stott a fost un celibatar convins, dorind ca toată viaţa Sa să slujească cu toată inima Domnului, nefiind niciodată căsătorit.

John Stott a trecut în veşnicie în ziua de 27 iulie 2011, ora locală 15:15, la Colegiul Saint Barnabas din Lingfield. În ultimele clipe petrecute pe acest pământ, domnia sa a fost înconjurat de familie şi de prietenii cei mai apropiaţi iar în timp ce aceştia citeau Biblia şi ascultau în surdină “Oratoriul Mesia” de Handel, John Stott a trecut la Domnul, murind liniştit şi plin de pace. Imediat, BBC a difuzat un anunţ mortuar (necrolog) în care s-a referit la J.R. Stott ca fiind “omul care reuşea să explice complexitatea teologiei prin cuvinte simple şi accesibile, pe înţelesul oamenilor de rând”. De asemenea, moartea lui J.R. Stott şi mai ales biografia lui au fost menţionate pe larg de către Daily Telegraph, New York Times şi Christianity Today.

John Stott a fost înmormântat în ziua de 8 august 2011 la Biserica “All Souls” unde şi-a închinat întreaga sa viaţă slujirii lui Dumnezeu.

CĂRŢI PUBLICATE DE J.R.W. STOTT

John Stott a scris peste 50 de cărţi dintre care unele au fost publicate în limbile chineză şi coreană. El a scris multe articole care au fost preluate de diverse publicaţii.

Puteţi vedea mai jos câteva dintre cărţile domniei sale :

* ESENŢIALUL CREŞTINISMULUI (Basic Christianity) – 1959
https://www.amazon.com/gp/product/images/0802811892/ref=dp_readdesc_b?ie=UTF8&s=books

* MĂRTURISEŞTE-ŢI PĂCATELE (Confess Your Sins. The Way of Reconciliation) – 1964
https://www.amazon.com/gp/product/images/B0006XVVZY/ref=dp_image_0?ie=UTF8&n=283155&s=books

* CRUCEA LUI HRISTOS (The Cross of Christ) – 1986
https://www.amazon.com/gp/product/images/0877849986/ref=dp_readdesc_b?ie=UTF8&s=books

* CRED ÎN ARTA PREDICĂRII (I Believe in Preaching) – 1998
https://www.amazon.com/gp/product/images/0340488824/ref=dp_image_0?ie=UTF8&n=283155&s=books

* ADEVĂRUL EVANGHELIC (Evangelical Truth) – 2005
https://www.amazon.com/gp/product/images/083083303X/ref=dp_readdesc_b?ie=UTF8&s=books

* BISERICA VIE (The Living Church: Convictions of a Lifelong Pastor) – 2007
https://www.amazon.com/gp/product/images/0830838058/ref=dp_readdesc_b?ie=UTF8&s=books

ASCULTĂ MĂRTURIA LUI DĂNUŢ MĂNĂSTIREANU CARE L-A CUNOSCUT PERSONAL PE PASTORUL JOHN STOTT:

Tagged with:

2 thoughts on “JOHN STOTT A TRECUT ÎN VEŞNICIE LA VÂRSTA DE 90 DE ANI”

 • La cele țărmuri, dincolo de râu
  O, ce frumoase locuri văd eu
  O ceată mare, de-a sfinților
  Îmi pare c-aud, chemarea lor.

  Vino acasă, vin acasă
  A lor chemare, așa-mi sună
  Ei te așteaptă-n strălucire
  Vin dar acasă cu grăbire.

  • AMIN! Să ne ajute bunul Dumnezeu pe fiecare dintre noi ca să fim pregătiţi în orice clipă pentru că viaţa este foarte scurtă şi putem trece oricând în veşnicie, chiar şi atunci când suntem aparent sănătoşi şi totul ne merge bine. Am cunoscut prea multe cazuri când diverşi prieteni sau diverse rude au plecat de pe acest pământ deşi erau tineri şi nu se aştepta nimeni să ne părăsească într-un mod atât de brusc şi rapid… La 90 de ani (vezi pastorul J.R. STOTT) este de așteptat ca un om să treacă în veşnicie dar când vezi tineri sau oameni la a doua tinereţe care mor, nu prea îţi vine să crezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!

Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!

error: Content is protected !!
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
PlayPause
previous arrow
next arrow