MIHAI GHEORGHIU DESPRE PRĂBUȘIREA EDUCAȚIEI COPIILOR, ADOLESCENȚILOR ȘI TINERILOR DIN ROMÂNIA

MIHAI GHEORGHIU - PLATFORMA CIVICA IMPREUNA

(foto: Mihai Gheorghiu – Platforma Civică “Împreună”)

Despre revoluția permanentă în educația românească…

Școala românească postdecembristă și-a propus, cu fiecare an tot mai apăsat, să se despartă de viziunea naționalistă, ba chiar și de cea patriotică asupra istoriei. Nu discut aici legitimitatea sau oportunitatea demersului. Altceva este mai grav. Că în locul unei viziuni exclusiviste nu am construit ceea ce clamăm: integrarea în marea cultură universală. Comparați nivelul și cerințele examenului de bacalaureat din Franța sau Ungaria față de cel din România. În ce fel ne-am apropiat de Franța sau Europa prin excelență?

În fapt, am lipsit de informație și de conținut toată pregătirea umanistă a copiilor români. Încă ar fi fost bine dacă noi, azi, am fi cunoscut mai multe lucruri despre Europa barocă sau despre gramatica civilizațiilor (ca să folosesc o expresie celebră) decât despre domnia lui Vasile Lupu sau manifestările autohtoniste din secolul fanariot.

Din păcate, adevărata cultură universală și cosmopolită este mai departe de elevii români, în anul de grație 2019, decât era chiar în crâncenii ani 50. Istoria noastră din manuale se reduce la momente pe care poți să le enumeri pe degetele de la o mână. Insule disparate fără nicio perspectivă cronologică, fără conexiune cu literatura, geografia sau economia. Nu doar că elevul român este lipsit de conștiință națională, dar mai grav este faptul că el e lipsit de conștiință istorică. Astfel, devine incapabil să recunoască ceea ce datorează trecutului și devenirii sale, și cum să-și aducă aportul său creativ asupra unei moșteniri primite. Orice comunitate, oricât de primitivă, asigura măcar prin istorie orală un fundament istoric pentru conștiința individului. Simțea nevoia de a spune și de a explica de unde vine și ce sens are lumea. Copilului român de azi i s-a extirpat mitologia națională, i s-a eliminat axa cronologică a timpului din conștiința sa și în felul acesta este incapabil să-și mai construiască un viitor.

Discut zilnic cu adolescenți. Sunt îmbibați de preceptele societății globale, concomitent cu acumularea complexelor de inferioritate (vai, m-am născut în Românica…). Lipsiți de orice identitate și cultură istorică, îmbrățișează fără un minim simț critic aberațiile daciste. Își proiectează complexele în tot felul de fantasme anistorice desacralizate, pe care le opun cu îndârjire realității. Petre Țuțea mărturisea: „Mă mișc între Dumnezeu și Neamul din care fac parte”. Tinerii noștri de azi se mișcă senini între neantul globalist și un pretins neam ideal trac din care părinții și bunicii lor niciodată nu au făcut parte. Sau, în termeni de vectori de propagandă, se mișcă între Lucian Boia și Napoleon Săvescu.

PRABUSIREA EDUCATIEI COPIILOR, ADOLESCENTILOR SI TINERILOR DIN ROMANIA

(foto: activenews.ro)

CITEȘTE ȘI UN ALT ARTICOL FOARTE INTERESANT:
https://www.activenews.ro/stiri-educatie/Bacalaureat-2019-subiectele-la-disciplina-istorie-in-Romania-Ungaria-si-Franta.-Privire-comparativa-156563

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!

Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!

error: Content is protected !!
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
PlayPause
previous arrow
next arrow