PURISTUL PRAVOSLAVNIC ȘI URA „CREȘTINĂ” EXPLICATĂ DE DOMNUL VASILE BĂNESCU

VASILE BANESCU - PURTATOR DE CUVANT AL PATRIARHIEI ROMANE

O relativ recentă expresie a „iubirii” năprasnice de neam, Biserică și țară, manifestată zgomotos și agramat în anumite, speologice medii ecleziastice, dar și declasat laice, este „creștina” ură confesională. Expresia unei „iubiri” otrăvite de dihotomia „noi (supremii drept-credincioși) versus ei (ereticii pe veci pierduți)”.

Simptomatologia ei cea mai evidentă este delirul „aletologic”(provocat de convingerea ilariantă că adevărul ne-a fost predestinat, e integral al nostru și ținem cu dinții de el). Ca și cum adevărul de credință e un giuvaer confesional, nu un mod de viață întru Hristos.

Se adaugă apoi filetismul febril, fobia agresivă la heterodoxie și anatematizarea. Din belșug. Ura confesională vizează generos tot ce presupune alteritatea și raportarea la ea, relația cu străinul neapărat occidental, cu heterodoxul în special, cu moderația în general.

Occidentul creștin? Anatema!

Civilitatea, conversația spirituală cu persoane care trăiesc sub același Cer și cred în același Dumnezeu întrupat în Hristos, relația cu celălalt fondată pe Evanghelie, bun-simț, cunoaștere reciprocă și necesar dialog sunt, în viziunea savonarolică a puristului pravoslavnic, absolut impardonabile.

În context, crima odioasă prin excelență devine ecumenismul (ignorat total în conținutul său real care include ideea de „locuire” civilizată a spațiului credinței, de „casă” a întâlnirii umane profunde).

Dialogul inter-confesional? Detestabil și infernal!

Întâlnirea oficială, relația instituțională cu cei din alt mediu religios, participarea la „Săptămâna de rugăciune”, prietenia spirituală cu cel care nu a avut șansa să se nască la timp pentru a se bucura de privilegiile etnogenezei din arealul carpato-danubiano-pontic, toate acestea echivalează automat în ochii celor ce „simt (confesional) enorm și văd monstruos” cu trădarea dogmelor și canoanelor. Cunoscute doar pe dinafară, nu și pe dinăuntru. Așadar, trădare, deci (auto)excomunicare. O neagră certitudine care dă de pământ cu „universalismul speranței”.

Pentru pravoslavnicul pur și dur, ales în mod misterios ca gureș delegat al Adevărului, personaj subînțeles impecabil doctrinar și moral care nu are niciodată destule pietre la îndemână pentru a lapida alteritatea, dialogul interconfesional, moderația și adecvarea inteligentă la realitate, pentru acest Übermensch „creștin” convins că Adevărul e înscris în propriu-i ADN, Evanghelia devine secundară în favoarea unei siropoase maculaturi pietiste, unor florilegii „duhovnicești” prolixe sau unei apocaliptice prognoze a vremurilor noastre „cele de pe urmă”.

Puristul pravoslavnic are avantajul nesperat al accesului la toate cele știute și neștiute, văzute și nevăzute. Cine nu subscrie la elucubrațiile sale esențialmente anti-creștine este fie ecumenist, fie globalist. Tertium non datur.

Unele dintre cele mai frecvente manifestări patologice ale urii confesionale sunt:

– invocarea pe necitite a Sfinților Părinți asociați abuziv și inadecvat cu probleme și contexte actuale, firesc absente din reflecția lor;

– idolatrizarea propriei și precarei interpretări a Tradiției, transformate în sterp și contondent tradiționalism/ a Ortodoxiei transformate în grotesc ortodoxism;

– diabolizarea actualizării și adecvării mesajului creștin autentic la relieful cultural al omului de azi;

– blamarea total ineptă, autodescalificantă teologic și înalt ridicolă a celui mai recent și profund necesar Sinod Ortodox din Creta (2016), unde BOR a strălucit prin prezența fertilă a patriarhului ei. Sinod numit de puristul pravoslavnic „tâlhăresc”.

– obsesia sterilizantă spiritual pentru centralitatea „românismului” în iconomia mântuirii neamului omenesc. De la noi va veni scăparea. Puritatea „sufletului românesc” este sinonimul cerescului abisal și antonimul depravării spiritului occidental. Pentru că tot ce-i românesc nu piere;

– predicarea lacrimogen patetică a unui „creștinism” strident colorat etnic, hiperconfesionalizat, eviscerat de urbanitate, solemn acultural, perfect paralel cu creștinismul luminos al curăției inimii și al discernământului, cu creștinismul agapic și auster, trăit firesc și organic, așa cum emană acesta din Evanghelii și epistolele apostolice. Două linii care nu se întâlnesc niciodată.

Toate acestea, dar nu doar ele, subminează grav viziunea creștină genuin evanghelică și sabotează vocația universală a creștinismului, din miezul căruia răsună constant cuvântul hristic: „Bucurați-vă!”

AUTOR: VASILE BĂNESCU (purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române)

SURSA: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0385xdympPxR2ZLiNkF6f5tstXk77ygcouEmSgRJBsQBk42J9bHiVUax5GazDW6n9l&id=100084764161859

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!

Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!

error: Content is protected !!
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
PlayPause
previous arrow
next arrow