SOLICITĂM UCRAINEI SĂ RESPECTE IDENTITATEA ETNICĂ A ROMÂNILOR DIN UCRAINA

PETER COSTEA - PRESEDINTE ALIANTA RENASTEREA NATIONALA

Conform ultimului recensământ al Ucrainei, făcut acum două decenii, 409.000 de cetățeni ai Ucrainei se identificau ca fiind români. Ei locuiesc în teritoriile istorice ale părinților noștri, din Rutenia și Carpații Păduroși până dincolo de Nistru și gura Nistrului.

Fără îndoială, numărul cetățenilor din Ucraina care își trag rădăcinile etnice din români este cu mult mai mare. Libertatea de identificare etnică, însă, trebuie respectată.

Am citit în presă, iar apoi m-am informat pe lângă contactele mele din Ucraina, că luna trecută, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat „noua lege a minorităților naționale”. Ea prevede creșterea numărului cursurilor școlare în limba ucraineană și scăderea numărului de cursuri în limba maternă a minorităților etnice. Ideea aceasta a fost lansată în 2017, dar promulgată ca lege pe 13 decembrie 2022. Persoanele cu care am tratat subiectul sunt îngrijorate deoarece schimbările legislative vor rezulta inevitabil în diminuarea identității etnice a grupurilor minoritare. Ceea ce este inacceptabil.

În primul rând o „lege a minorităților naționale” nu este necesară. Este arhaică. Nu își mai are locul în Mileniul III. Nu mai suntem în Secolul XIX, nici în Imperiul Țarist. Libertatea și autonomia personală în domeniul identității etnice sunt garantate în dreptul internațional.

Este recomandabil ca autoritățile din România să se opună aplicării acestei legi. Ea nu contravine doar convențiilor internaționale dar și bunului simț. Suntem vecini de 1000 de ani. Politicile de asimilare etnică sunt incompatibile cu prietenia și relațiile sănătoase de vecinătate.

Subiectul acesta nu e discutat în mass media, atât națională, cât și internațională, dar trebuie discutat. Tocmai acesta este unul dintre motivele pentru care Ungaria se opune susținerii Ucrainei în conflictul cu Rusia: politica de asimilare a minorităților etnice demarată de Ucraina cu mulți ani în urmă. În Rutenia trăiesc aproximativ 150.000 de maghiari. Același motiv este și una dintre justificările populației ruse din oblasturile limitrofe Rusiei pentru a se separa de Ucraina și a se alipi Rusiei.

Autoritățile Ucrainei ar trebui să adopte o atitudine mai maleabilă și mai tolerantă. Occidentul a dovedit o simpatie rar întâlnită față de Ucraina în conflictul cu Rusia. Săptămâna trecută SUA a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina iar Franța și Germania au făcut la fel, pentru prima dată pe durata războiului și după multe luni de ezitare.

Ne-am făcut și noi partea și am dovedit că suntem vecini buni și ospitalieri. Într-o conversație recentă cu contactele mele din Odesa mi s-a comunicat că pe durata conflictului, creștinii din România au donat aproximativ 200 tone de alimente, refugiaților ucraineni sosiți în satele de la nord de Dunăre. Lăudabil. Efortul acesta ne-a costat bani, timp, benzină, ore interminabile la granițe.

Nu cerem mult înapoi din partea vecinilor noștri ucraineni. Nu cerem bani, nici teritorii. Cerem respect și libertate pentru păstrarea și dezvoltarea integrității etnice a românilor din Ucraina.

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact: https://aliantarenastereanationala.ro/contact

AUTOR: AVOCAT DR. PETER COSTEA (Președinte Alianța Renașterea Națională)
SURSA:

https://www.facebook.com/PeterCosteaEuroparlamentar/posts/pfbid032ZqYkCLGXq3toKaTGRBvcENBH97Ke5AeTn8nm7hiEuyyN5NyNwZpXLSzNepKTmDdl

Tagged with:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!

Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!

error: Content is protected !!
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
PlayPause
previous arrow
next arrow