TIPURILE DE DISPLAY (PANEL) LA TELEVIZOARELE LCD/LED ȘI LA MONITOARELE DE CALCULATOR: TN, VA, IPS, PLS, AHVA

MONITOR LED DE CALCULATOR PRODUCATOR ASUS TEHNOLOGIE IPS

Majoritatea consumatorilor de tehnologie știu deja că monitoarele și televizoarele au diverse caracteristici ce le diferențiază, de la diagonală la rezoluție, suprafața mată sau lucioasă a ecranului, rata de refresh sau capabilitățile de redare a imaginii 3D, etc. Însă există o specificație foarte importantă a televizoarelor sau monitoarelor pentru PC-uri ce va influența dramatic performanța și calitatea imaginii, și anume tipul de ecran folosit.

ECRANELE TN (TWISTED NEMATIC PANELS)

De mulți ani, monitoarele cu display TN au fost cele mai prezente pe piață. Acestea au un cost relativ mic de producție, un timp de răspuns foarte bun, pixelii își schimbă starea rapid, ceea ce ajută la redarea unor imagini în mișcare rapidă, mare parte dintre aceste panel-uri permit refresh rate-uri la 120Hz ceea ce se traduce prin faptul că generează de două ori mai multe cadre pe secundă, fiind ideale pentru redarea jocurilor PC. Însă, un ecran de tip TN vine la pachet și cu câteva neajunsuri precum un unghi de vizualizare diminuat (160-170 de grade). Ați putea spune că atunci când îl utilizați pentru jocuri sau pentru activități de tip office, nu reprezintă neapărat un neajuns întrucât oricum vă poziționați privirea perpendicular pe ecran, însă, ținând cont de faptul că diagonala medie solicitată de consumatori a crescut de la an la an, existând și modele de 28 de inch, în multe cazuri veți observa că dacă vă concentrați privirea în centrul imaginii, pe lateralele display-ului veți regăsi zone blurate. Tocmai de aceea, această tehnologie mai veche nu a putut fi integrată în noua gamă de monitoare UltraWide.

ECRANELE VA (VERTICAL ALIGNMENT)

Dacă un ecran LCD/LED trebuie să afișeze culoarea neagră, atunci un filtru de culoare va fi poziționat astfel încât foarte puțină (sau chiar nicio) culoare să nu treacă de acest filtru. Majoritatea ecranelor LCD/LED vor face o treabă bună, însă filtrele nu sunt perfecte și câteodată nu veți fi mulțumiți de adâncimea și profunzimea negrului. Un avantaj important al unui ecran de tip VA este acela că reușește să blocheze cu succes lumina backlight atunci când este nevoie. Asta se traduce printr-un negru mai întunecat și rate de contrast mai mare, între 2000:1 și 5000:1, de câteva ori mai mari decât orice altă tehnologie LCD/LED. De asemenea, la aceste tipuri de ecran, fenomenele bleed și clouding de pe marginile ecranului apar mult mai rar sau sunt estompate.

Ecranele de tip VA prezintă și alte avantaje față de cele TN, precum unghiuri mai largi de vizualizare și posibilitatea de a reda culori dintr-un spectru mai larg și toate acestea nu atrag după sine un preț mai mare față de monitoarele TN. Ceea ce însă reprezintă o problemă la aceste tipuri de ecrane pentru monitoarele PC sau televizoare este faptul că au un timp de răspuns mai mare, iar în cazul unor imagini rapide ale unor jocuri sau filme de acțiune, imaginea nu mai este redată lin, intermitențele (acel efect de teleportare) putând fi observate de către cei mai critici ochi.

Unele ecrane de tip VA utilizate în industria PC-urilor includ diverse tehnologii precum MVA (Multi-domain Vertical Alignment), AMVA (Advanced MVA) sau AMVA+ (AMVA cu unghiuri de vizualizare ceva mai largi). Panel-urile AMVA+ recente și-au îmbunătățit această tranziție a pixelilor, caz în care efectul intermitenței (ghost effect) s-a redus până la un nivel aproape insesizabil. Există și modele de monitoare cu un display mai performant chiar decât cele catalogate IPS, precum Samsung VA S34E790C vizavi de Dell U315W IPS.

În concluzie, aceste monitoare sunt ideale pentru cei ce preferă filmele în cazul unui televizor sau utilizează PC-ul pentru diverse activități.

ECRANELE IPS, PLS ȘI AHVA

IPS = IN PLANE SWITCHING

PLS = PLANE TO LINE SWITCHING

AHVA = ADVANCED HIPER VIEWING ANGLE

Ecranele IPS sunt oarecum similare, producătorii branduindu-le denumirile specifice. IPS aparține LG, PLS aparține Samsung iar AHVA aparține concernului AUO. Toate aceste trei ecrane sunt recunoscute în piață drept tip IPS. Aceste panel-uri se remarcă printr-o acuratețe superioară a culorilor, prin unghiuri de vizualizare lărgite și rezoluții mărite.

În magazine veți regăsi o gamă variată de monitoare și televizoare cu ecran IPS la prețuri oarecum decente, și lansate de către producători renumiți de monitoare precum Dell, AOC și Asus, respectiv omologii lor în industria de televizoare: Samsung, LG, Philips, Panasonic sau Sony. Deși timpul de răspuns al acestora este mai mare, există modele premium care concurează chiar cu rivalii TN. Panel-urile IPS devin din ce în ce mai avansate din punct de vedere tehnologic, caz în care diferențele devin din ce în ce mai fine, în mod special în cazul ratelor de contrast, acestea putând să atingă ușor 1000:1.

CARE ECRANE DE TELEVIZOR SAU DE MONITOR CALCULATOR SUNT MAI BUNE?
TN, VA SAU IPS?

În concluzie, care ecrane de televizor sau de monitor PC sunt mai bune dintre cele trei categorii mari de display-uri: TN, VA sau IPS? TN este cel mai utilizat display, oferind imagini decente ca și calitate, un timp de răspuns rapid și toate acestea la cel mai mic preț. Panel-urile tip VA sacrifică timpul de răspuns, fiind în general mai „încete”, însa oferă cel mai bun contrast precum și tehnici de îmbunătățire a culorilor superioare panel-urilor TN. Ecranele de tip IPS, PLS și AHVA sunt regii culorilor, oferind cea mai bună acuratețe a imaginilor, unghiuri de vizualizare extreme, timpi de răspuns decenți și rate de contrast rezonabile.

PĂRERI DE FINAL: IPS (PLS, AHVA), TN sau VA?

În funcție de nevoile pe care le așteptați de la un televizor sau monitor PC, rămâne la latitudinea dvs. să apreciați cu ce tip de display vă veți „înțelege” mai bine. De regulă, gamerii alegeau varianta TN, majoritatea cumpărătorilor aleg ecranele de tip VA pentru configurația echilibrată, iar cei ce se axează pe grafică, procesare și redare video, vor alege de fiecare dată un ecran de tip IPS/PLS/AHVA, modelele mai noi (și în mod special cele curbate și ultrawide) fiind de altfel și cele mai bune, indiferent cu ce alte tipuri de panel-uri le comparăm.

SURSA:
http://televizoaresmart.ro/tipurile-de-display-uri-la-televizoare-si-monitoare-pc-tn-va-si-ips/

2 thoughts on “TIPURILE DE DISPLAY (PANEL) LA TELEVIZOARELE LCD/LED ȘI LA MONITOARELE DE CALCULATOR: TN, VA, IPS, PLS, AHVA”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!

Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!

error: Content is protected !!
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
PlayPause
previous arrow
next arrow