ZIUA TRATATULUI DE LA TRIANON (LEGEA CORLĂȚEAN-NICOLAE)

TRATATUL INTERNATIONAL DE PACE DE LA TRIANON - 4 IUNIE 1920

(foto: unitischimbam.ro)

Astăzi 4 iunie este o zi istorică pentru România pentru că sărbătorim ZIUA TRATATULUI DE LA TRIANON care a fost semnat la data de 4 IUNIE 1920 la Palatul “Marele Trianon” de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România) pe de o parte și de Ungaria pe de altă parte. Cele 16 state făceau parte din Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial iar Ungaria era succesorul Imperiului Austro-Ungar, marele învins al acelui război distrugător.

Prin Tratatul de Pace de la Trianon au fost stabilite frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi [Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia]. Traseul actualei frontiere dintre România și Ungaria a fost hotărât prin Tratatul de la Trianon.

PALATUL TRIANON DIN VERSAILLES (FRANȚA) UNDE A FOST SEMNAT TRATATUL INTERNAȚIONAL DE PACE DIN 4 IUNIE 1920

PALATUL TRIANON DIN VERSAILLES UNDE A FOST SEMNAT TRATATUL INTERNATIONAL DE PACE - 4 IUNIE 1920

(foto: financialintelligence.ro)

CINE AU FOST CEI DOI INIȚIATORI AI LEGII PRIN CARE S-A HOTĂRÂT OFICIAL SĂ FIE SĂRBĂTORITĂ ANUAL ZIUA TRATATULUI DE LA TRIANON ÎN ROMÂNIA?

Puțini români știu că doar DOI OAMENI au avut ideea strălucită a inițierii și elaborării Legii 256 din 18 noiembrie 2020 – Legea pentru declararea zilei de 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon. Este vorba de senatorii români Titus Corlățean și Șerban Nicolae cărora trebuie să le mulțumim pentru efortul deosebit pe care l-au depus pentru atingerea acestui obiectiv nobil.

https://www.cdep.ro/proiecte/2019/500/20/1/in792.pdf

https://www.cdep.ro/proiecte/2019/500/20/1/em792.pdf

De asemenea, Guvernul României de la acea vreme a emis un Punct de Vedere oficial prin care a susținut această inițiativă legislativă absolut normală și de bun simț:

https://www.cdep.ro/proiecte/2019/500/20/1/pvg792.pdf

Poate că pe unii îi doare în cot, fiind preocupați doar de câtă mâncare au în fiecare zi în frigider sau de câți bani le-au mai rămas pentru țigări și pentru băutură. Spre deosebire de dânșii, pe mine mă interesează că prin Tratatul de la Trianon, România și-a redobândit Transilvania și partea de est a Banatului. Doar cine nu iubește această țară este neinteresat de întregirea ei pentru care au plătit cu sânge atât de mulți eroi, bieți soldați români care au luptat pe front până la ultima lor suflare, lăsându-și soțiile văduve și copiii orfani.

Parcursul legislativ al proiectului de lege inițiat de senatorii Titus Corlățean și Șerban Nicolae a fost destul de dificil din cauză că au fost unii care n-au găsit altceva mai bun de făcut decât să se pună ca de obicei de-a curmezișul. Unul dintre aceștia a fost chiar președintele Klaus Iohannis care tot timpul a pus bețe în roate. Ba a trimis proiectul de lege înapoi la Parlament pentru “reexaminare”, ba a atacat proiectul de lege la Curtea Constituțională pentru “neconstituționalitate” și alte fantezii ale domniei sale care n-aveau de-a face cu realitatea ci doar cu faptul că cei doi senatori români (inițiatorii proiectului de lege) proveneau de la Pe-Se-De. Bineînțeles că judecătorii CCR au respins ca NEÎNTEMEIATĂ obiecția de neconstituționalitate formulată de președintele Iohannis și au decis că Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este perfect constituțională:

https://www.cdep.ro/proiecte/2019/500/20/1/dcc592.pdf

De fapt, îmi aduc bine aminte că președintele Klaus Iohannis a avut cam același comportament urât și în cazul Referendumului pentru Familie și Căsătorie (organizat în zilele de 6-7 octombrie 2018) când a procedat exact la fel: ba a trimis proiectul de lege înapoi la Parlament, ba l-a atacat la CCR pentru că așa a avut dânsul chef. Exact același modus operandi prin care președintele Iohannis face tot posibilul să demonstreze neapărat că este Gică Contra de la Cotroceni. Din fericire pentru români, domnul președinte Klaus Iohannis nu poate face în țara asta tot ce vrea dumnealui că doar nu suntem în Turcia sultanului Erdogan.

În ciuda tuturor piedicilor puse de președintele Klaus Iohannis, în ziua de 30 septembrie 2020 Senatul României a aprobat Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

https://www.cdep.ro/proiecte/2019/500/20/1/as521rx.pdf

De asemenea, în ziua de 3 noiembrie 2020, legea mai sus menționată a fost adoptată și de Camera Deputaților în calitatea sa de for decizional. Foarte interesant este votul care a fost covârșitor: 175 DE VOTURI PENTRU, 23 voturi contra și 85 abțineri iar un parlamentar (deputat) nu a votat deloc.

La data de 18 noiembrie 2020 președintele Klaus Iohannis a fost nevoit să promulge, scrâșnind din dinți, Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon prin Decretul nr.881/2020

CÂTEVA EXTRASE ESENȚIALE DIN TRATATUL DE LA TRIANON

„Ungaria renunță, în ceea ce o privește, în favoarea României, la toate drepturile și teritoriile asupra fostei monarhii Austro-Ungare situate dincolo de frontierele Ungariei, astfel cum sunt fixate la art.27, partea a II-a (Frontierele Ungariei) și recunoaște prin prezentul Tratat sau prin orice alte Tratate încheiate în scopul de a îndeplini prezenta încheiere, ca făcând parte din România.” (Articolul 45 din Tratatul de la Trianon)

„România recunoaște și confirmă, față de Ungaria, angajamentul său de a accepta inserarea, într-un tratat încheiat cu principalele puteri aliate și asociate, a dispozițiilor socotite necesare de către aceste puteri, pentru a proteja în România interesele locuitorilor care diferă de majoritatea populației prin rasă, limbă și religie, precum și pentru a proteja libertatea de tranzit și un regim echitabil pentru comerțul celorlalte națiuni.” (Articolul 47 din Tratatul de la Trianon)

„Aliații și guvernele asociate afirmă și Ungaria acceptă responsabilitatea Ungariei și aliaților ei pentru cauzele de pierderi și daune la care guvernele aliate, asociate și cetățenii lor au fost supuși, ca o consecință a războiului impus prin agresiunea Austro-Ungară și aliații ei.” (Articolul 161 din Tratatul de la Trianon)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!

Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!

error: Content is protected !!
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
PlayPause
previous arrow
next arrow