PREOTUL ORTODOX NU A PERMIS ÎNMORMÂNTAREA UNEI CREȘTINE BAPTISTE ȘI A ÎNCĂLCAT GRAV LEGEA CIMITIRELOR

DUMITRANA IBOLYA - CRESTINA BAPTISTA INMORMANTATA IN CAMP DIN CAUZA PREOTULUI ORTODOX CARE A INCALCAT LEGEA CIMITIRELOR

Dumitrana Ibolya, în vârstă de 62 de ani, din comuna Tălpaș, judeţul Dolj,
a fost înmormântată în câmp în ziua de 22 ianuarie 2016. Deşi avea un loc de veci în cimitirul ortodox, preotul Nicolae Boiangiu din localitate, a refuzat să o îngroape, invocând motivul că femeia era de religie baptistă. Femeia a murit pe data de 19 ianuarie 2016. Contactat pentru a oferi un punct de vedere, preotul a spus că răspunde întrebărilor jurnaliştilor doar în schimbul unui ajutor pentru parohia lui. Preotul ortodox a cerut o pompă pentru scos apă din fântână sau 400 de lei.

„Noi am mers să discutăm omeneşte cu preotul şi să punem la punct toate detaliile privind înmormântarea mamei. Părintele ne-a spus în faţă că nu o să ne lase să o înhumăm în cimitirul ortodox, iar cum nu am avut altă soluţie,
a trebuit să o aducem în câmp pe terenul cumnatului meu. Nu este normal ce s-a întâmplat, dar nu am avut ce să facem. Noi suntem baptişti, iar din această cauză nu am ajuns la o înţelegere cu părintele. Mama şi-ar fi dorit foarte mult să fie înmormântată alături de tatăl meu. Chiar mi-a spus acest lucru înainte să moară“, a povestit Tanţa Năsturică, fiica femeii înmormântate în mijlocul câmpului.

“Credincioșii baptiști mulțumesc domnului primar şi conducerii Primăriei comunei Tălpaş care a facilitat înmormântarea credincioasei baptiste Dumitrana Ibolya. Din punct de vedere al credinţei, nu ne deranjează locul. Noi ştim că sufletul celui credincios pleacă la Domnul, iar trupul devine ţărână, indiferent unde este aşezat. Din punct de vedere legal însă, ne deranjează că într-o ţară europeană şi cu pretenţii creştine, încă avem astfel de „slujitori” bisericeşti.
Ne rugăm lui Dumnezeu şi vom acţiona să se facă dreptate familiei. Cât despre domnul preot, să dea Domnul să se pocăiască şi să îşi asigure un loc frumos în Cer. Dacă, după pocăinţă, alţii nu o să-i lase familia să îl îngroape în cimitir, o să insistăm să i se aprobe să fie îngropat lângă sora Dumitrana.” a comentat unui dintre pastorii baptiști care a aflat despre nefericitul incident.

ÎNTREBĂRI ABSOLUT NORMALE ȘI DE BUN SIMȚ:

Chiar dacă familia creștinei baptiste decedate spune că nu va depune plângere împotriva preotului ortodox, oare n-ar fi cazul ca Uniunea Bisericilor Baptiste și Alianța Evanghelică din România să se autosesizeze și să acționeze imediat din cauză că a fost încălcată LEGEA CIMITIRELOR (Legea 102/2014)?!? Cât timp se vor mai permite abuzurile preoților ortodocși asupra creștinilor de alte confesiuni care au locuri de veci în cimitirele ortodoxe dar care doresc ca pastorii dumnealor să le oficieze slujbele de înmormântare pentru enoriașul decedat??? Legea Cimitirelor PERMITE ca un creștin baptist să fie înmormântat într-un cimitir ortodox dacă defunctul/defuncta are loc de veci în acel cimitir! CHIAR ȘI UN ATEU poate fi înmormântat laic într-un cimitir ortodox, conform noii Legi a Cimitirelor, darămite un creștin de altă confesiune decât ortodoxă!!!

Legea 102/2014 trebuie respectată inclusiv de preoții ortodocși iar aceia dintre dânșii care o încalcă, trebuie să fie trași la răspundere de către autorități. Polițiștii doljeni au început o anchetă. Sperăm că nu va fi și aceasta îngropată.

ACTUALIZARE

SECRETARIATUL DE STAT PENTRU CULTE
S-A AUTOSESIZAT ÎN CAZUL DUMITRANA IBOLYA!

Într-un comunicat transmis, miercuri 27 ianuarie 2016, către Digi24, Secretariatul de Stat pentru Culte precizează că s-a autosesizat în legătură cu acest caz și a solicitat în regim de urgență clarificări din partea Arhiepiscopiei Craiovei și a Primăriei comunei Tălpaș.

„Vă asigurăm că instituția noastră veghează la respectarea libertăților religioase și că va urmări cu atenție această situație, în limita atribuțiilor stabilite de lege.”

AUTOSESIZARE SECRETARIATUL DE STAT PENTRU CULTE IN LEGATURA CU INCALCAREA LEGII CIMITIRELOR IN CAZUL CRESTINEI BAPTISTE DUMITRANA IBOLYA

BISERICA BAPTISTĂ S-A AUTOSESIZAT!

Cazul a ajuns şi în atenţia Direcţiei Judeţene de Sănătate, dar şi a reprezentanţilor Bisericii Baptiste.

Ştefan Popescu, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică Dolj:

„Inspectorii noştri o să se deplaseze să vadă dacă sunt respectate normele”.

Pastorul Viorel Cruceru, președinte al Comunităţii Bisericilor Creştine Baptiste Oltenia a precizat:

„Autorităţile locale trebuie să asigure un sector în cadrul cimitirului confesional pentru alţii de altă confesiune. Vom demara o acţiune, dacă este cazul, chiar în judecată”.

SURSE:

http://live.antena3.ro/

http://adevarul.ro/locale/craiova/femeie-baptista-inmormantata-camp-preotul-refuzat-ingroape-cimitirul-ortodox-1_56a8920b5ab6550cb828af6b/index.html

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Mormantul+din+mijlocul+campului+Un+preot+a+refuzat+sa+ingroape+i

http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/femeia-care-a-fost-ingropata-in-camp-pentru-ca-preotul-nu-a-primit-o-in-cimitirul-ortodox-rudele-spun-ca-era-baptista.html

A APĂRUT NOUA LEGE A CIMITIRELOR (LEGEA 102/2014) CARE NU LE MAI PERMITE PREOȚILOR ORTODOCȘI ȘI CATOLICI SĂ-I ÎMPIEDICE PE CREȘTINII DIN ALTE CULTE (RECUNOSCUTE OFICIAL ÎN ROMÂNIA) SĂ-ȘI ÎNMORMÂNTEZE O PERSOANĂ DRAGĂ ÎNTR-UN CIMITIR ORTODOX

Legea 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare
(așa numita LEGEA CIMITIRELOR) a fost publicată recent în Monitorul Oficial și conține o prevedere foarte importantă care nu le va mai permite preoților ortodocși și catolici să-și facă de cap și să abuzeze în cimitirele ortodoxe de parcă acestea ar fi moșiile dumnealor.

În articolul 5, alineatul 3, se precizează următoarele :

“În localitățile în care nu există cimitire comunale și în care unele culte nu dispun de cimitir propriu, persoanele decedate care au aparținut respectivelor culte VOR FI ÎNHUMATE POTRIVIT RITULUI PROPRIU ÎN CIMITIRELE EXISTENTE ÎN FUNCȚIUNE

În concluzie, de-acum înainte, acest paragraf din Legea 102/2014 va permite și creștinilor din alte culte oficial recunoscute în România, să efectueze serviciile de înmormântare în cimitirul existent într-o localitate, CHIAR DACĂ PREOTUL LOCAL, FIE CĂ ESTE ORTODOX, FIE CĂ ESTE CATOLIC, NU ESTE DE ACORD!

PREOȚII ORTODOCȘI NU MAI AU VOIE SĂ OBSTRUCȚIONEZE ÎNMORMÂNTAREA CREȘTINILOR EVANGHELICI ÎN CIMITIRE:

https://www.tomthecat.ro/2014/07/23/preotii-ortodocsi-si-catolici-nu-mai-au-voie-sa-obstructioneze-inmormantarea-crestinilor-evanghelici-in-cimitire/

https://www.tomisthecat.ro/wp-content/uploads/2016/01/Legea-cimitirelor-crematoriilor-serviciilor-funerare-publicata-legea102din2014.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!

Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!

error: Content is protected !!
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
PlayPause
previous arrow
next arrow