ROCKUL CARE UCIDE SUFLETUL ŞI ROCKUL CARE ÎNALŢĂ SUFLETUL

TRUPA DECEAN

(foto: neclintit.wordpress.com autor: Cris Nemeș)

Nu intenţionez să mă specializez şi să-mi dau masteratul/doctoratul în rock dar asta nu înseamnă că dacă slujesc într-o biserică evanghelică nu trebuie să mă documentez şi eu un pic ca să înţeleg mai bine cu ce se mănâncă acest rock.

Aşa cum peste tot există ramuri şi subramuri, am văzut că şi în muzică există genuri şi subgenuri, în mod special în acest domeniu destul de complex care se numeşte ROCK.

Nu am văzut niciodată în Biblie să scrie pe undeva: “Crede şi nu cerceta!” Asta este o invenţie destul de eficientă a ateiştilor şi a sataniştilor pentru a-i discredita pe creştini. În schimb, am văzut că Biblia spune:

CERCETAŢI TOATE LUCRURILE ŞI PĂSTRAŢI CE ESTE BUN!!! (1 Tesaloniceni 5:21)

Pe de altă parte, nu putem ignora următorul verset care spune:

FERIŢI-VĂ DE ORICE ÎNFĂŢIŞARE A RĂULUI!” (1 Tesaloniceni 5:22)

Aşa că am fost foarte bine intenţionat şi m-am apucat să cercetez pe Internet în speranţa că voi găsi în muzica rock şi lucruri bune, nu numai ateism şi satanism…

Munca mea de cercetare a fost încununată de succes şi pe lângă toate grozăveniile pe care le-am văzut în rock (vă asigur că sunt destule), am avut parte şi de o surpriză foarte plăcută. Am descoperit că există şi un rock ce promovează nişte lucruri deosebite şi utile, ba chiar (culmea, n-o să vă vină să credeţi!) ne ajută să ne apropiem de Dumnezeu Tatăl şi de Domnul nostru Iisus Hristos, chiar dacă trebuie să recunosc că acest stil muzical este mai puţin ortodox sau mai bine zis, complet neortodox.

Să nu uităm, totuşi, că ne aflăm în secolul 21 şi nu în Evul Mediu şi de aceea s-au schimbat inclusiv mijloacele de transmitere a mesajului Sfintei Evanghelii. Eu nu spun că MIJLOACELE CLASICE de transmitere a Evangheliei nu sunt bune, ba dimpotrivă, cred că sunt foarte bune. Dar asta nu înseamnă să nu concepem că ar putea exista şi ALTE METODE prin care omul poate fi ajutat să se apropie de Dumnezeu.

Trebuie să ştiţi că oricât de contestată şi de ridiculizată ar fi muzica rock de către înaltele feţe bisericeşti ultraconservatoare (indiferent de confesiune), totuşi există şi rockeri care Îl iubesc cu adevărat pe Dumnezeu Tatăl şi pe Domnul nostru Iisus Hristos. Pare imposibil? Eu vă spun că ESTE FOARTE POSIBIL şi eu cred din toată inima acest lucru!!! Există rockeri care ani de zile au cântat un rock care îndepărta omul de Dumnezeu dar care până la urmă şi-au înţeles chemarea supremă şi au făcut o cotitură cu 180 de grade în viaţa lor iar la ora actuală, cântă UN ROCK CARE APROPIE OAMENII DE DUMNEZEU TATĂL ŞI DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS!!!

Nu ne vine să credem? Nu credem că Dumnezeu poate să facă această schimbare extraordinară în inimile oamenilor? Este foarte rău şi foarte trist dacă nu credem acest lucru! Cine nu crede asta, înseamnă că nu crede în puterea extraordinară a Evangheliei şi nu dă două parale pe Cuvântul lui Dumnezeu. Degeaba te lauzi cu credinţa ta strămoşească “veche de 2000 de ani”, dacă nu crezi în transformarea pe care o poate face Domnul în viaţa unui om. Aaaa… te deranjează că acel om nu îmbrăţişează ortodoxia sau catolicismul?!? Nu-ţi convine că are UN ALT MOD DE A SE ÎNCHINA lui Dumnezeu??? Eşti supărat că acel om nu este de acord cu închinarea liturgică de genul “Doamne miluieşte”?!? Nu mai fi supărat şi mai bine mulţumeşte-I lui Dumnezeu că acel om a suferit o schimbare profundă în inima lui şi L-a primit cu adevărat pe Domnul nostru Iisus Hristos! Asta este tot ce contează şi asta mă interesează pe mine, nu din ce Biserică sau confesiune face parte… La Sfânta Judecată de Apoi nu vom fi întrebaţi din ce Biserică am făcut parte… Vei fi întrebat despre lucruri mult mai importante cum ar fi:

“Cât timp ai trăit pe pământ, ai luat decizia vieţii tale, aceea de a-ţi lua crucea în spate, de a te lepăda de tine însuţi şi de a-L urma pe Domnul Iisus Hristos? Ai aplicat Cuvântul lui Dumnezeu (învăţătura Sfintei Evanghelii) în viaţa de zi cu zi? Ai trăit o viaţă curată, în neprihănire şi în ascultare de Domnul? Ai fost o bună mărturie pentru cei din jurul tău? Ai împărtăşit mesajul Sfintei Evanghelii celor care trăiesc în întuneric şi păcat? Te-ai pregătit cum se cuvine pentru veşnicie şi pentru întâlnirea cu Dumnezeu?”

În rock, există muzicieni adevăraţi, profesionişti desăvârşiţi care şi-au închinat viaţa lui Dumnezeu şi care au înţeles că nu muzica rock e problema, ci MESAJUL PE CARE ÎL TRANSMITE. Nici un lucru nu este rău în sine, ci MODUL ÎN CARE ÎL FOLOSEŞTI şi mai ales SCOPUL PENTRU CARE ÎL FOLOSEŞTI. Dacă nu ar fi aşa, ar trebui să renunţăm pentru totdeauna la televizor, la calculator, la smartphone, la Internet şi la multe alte lucruri pentru că sunt “ale diavolului” adică “sataniste”. Dar nu acele lucruri sunt de vină, ci NOI, OAMENII, SUNTEM DE VINĂ pentru că nu ştim cum să le folosim şi în ce scop să le folosim.

În încheiere, vă invit să ascultaţi/vizionaţi câteva piese rock FOARTE DIFERITE ŞI DIAMETRAL OPUSE. Vă garantez că în rock nu se poate vorbi despre “o unitate în diversitate” aşa cum ar vrea să sugereze duşmanii acestui gen muzical. Lumina nu poate să locuiască împreună cu Întunericul!
Vă veţi convinge imediat că am dreptate. Veţi avea ocazia să vedeţi aceste trupe care transmit UN MESAJ COMPLET DIFERIT şi se află pe poziţii foarte clar delimitate.

Am postat materialele video, conform principiului “una neagră, una albă” şi voi folosi acest contrast izbitor tocmai pentru ca voi toţi să aveţi o imagine mai clară despre cele două modele de rock. Mă voi abţine să-i calific pe unii sau pe alţii, nu-i voi numi satanişti, nu voi face niciun fel de aprecieri la adresa nimănui şi nu mă voi referi în nici un fel la trupa X sau la trupa Y. Nu voi face decât un singur lucru: VOI LĂSA IMAGINILE SĂ VORBEASCĂ ÎN LOCUL MEU iar voi toţi, veţi trage concluziile necesare şi veţi vedea că există ROCKUL CARE UCIDE SUFLETUL şi ROCKUL CARE ÎNALŢĂ SUFLETUL!!! Voi singuri veţi face diferenţa şi veţi alege aşa cum vă dictează conştiinţa…

Vă doresc o vizionare plăcută! (deşi în unele situaţii, s-ar putea să fie cam neplăcută…)

Aaaa… am uitat o chestiune esenţială: LET THERE BE CHRISTIAN ROCK!!! 🙂

P.S.1. Atât trupele rock care ucid sufletul, cât şi cele care înalţă sufletul, vor fi notate de mine cu “TRUPA X”, respectiv cu “TRUPA Y”. Evident, întotdeauna trupele X vor fi în opoziţie totală faţă de trupele Y şi acest lucru se vede fără microscop.

P.S.2. Vă mărturisesc că nu mi-a fost deloc uşor să postez pe blogul meu videoclipurile unor anumite trupe de o anumită factură, dar cred că v-aţi dat seama cu toţii DE CE am făcut acest lucru.

ATENŢIE!!! AVEŢI MARE GRIJĂ!!! UNELE IMAGINI SUNT ŞOCANTE ŞI INTERZISE PERSOANELOR SUB 18 ANI, CARDIACILOR ŞI HIPERTENSIVILOR! ESTE BINE CA PERSOANELE ULTRACREDINCIOASE SĂ SCHIMBE “CANALUL”!

TRUPA X:

TRUPA Y:

TRUPA X:

TRUPA Y:

TRUPA X:

TRUPA Y:

TRUPA X:

TRUPA Y:

CÂTEVA SUPERPIESE ALE GRUPULUI ROCK ROMÂNESC “DECEAN” (TRUPĂ DE TIP “Y”):

Tagged with:

75 thoughts on “ROCKUL CARE UCIDE SUFLETUL ŞI ROCKUL CARE ÎNALŢĂ SUFLETUL”

 • Man, eşti obsedat de creştinism şi tot ce are legătură cu creştinismul, fiecare ascultă ce îi cade bine nu ce îl îndepărtează sau îl apropie de ceva anume, asculţi ce crezi tu că sună bine!

  • Salut, Kristof! După părerea ta, asta e tot ce contează? “Să sune bine”?!? Dar mesajul DISTRUCTIV pe care îl promovează nu contează? Dar ceea ce transmite adolescenţilor şi tinerilor români, nu contează? Nu mai zic de faptul că nici nu se poate asculta o asemenea “muzică”. Trebuie să recunoşti până şi tu că NU SUNĂ BINE DELOC. Degeaba spui tu că sună bine. Cred că glumeşti. Aici nu e vorba neapărat de creştinism sau de vreo obsesie. E vorba că este O MUZICĂ INFERNALĂ din care nu înţelege nimeni absolut nimic. Aaa… dacă e vorba de vreo obsesie, putem spune că este o obsesie pentru nişte lucruri care distrug sufletele oamenilor şi-i duc spre distrugere totală.

   O zi binecuvântată!

   • Salut, Tom the Cat!

    Sunt total de aceeași părere cu tine despre trupele X si Y, am ascultat melodiile de la trupele cu Y iar pe cele de la trupele X am preferat să nu le ascult pentru că sunt urâte (nu doar prin nume ci și prin voce și mesaj).

    În schimb, trupele notate cu Y au nume decente, o voce frumoasă și mesaj, de asemenea.

    Sper să fi respectat regulamentul acestui blog deoarece sunt nou în acest blog.

    Sper să nu exagerez aici însă mai sunt și formații ca Skillet sau Firefligh care se includ tot la “Christian rock” chiar dacă sunt puțin mai gălăgioase.

    Îți recomand o melodie din fiecare și aștept părerea ta.

    Melodia “Salvation” este compusă de toboșara formației Skillet dedicată relației religioase cu Doamne Doamne și lumea creștină.

    • @ Radu Rareş

     Am făcut un efort ENORM (ca să nu spun supraomenesc) să ascult câteva piese ale trupelor Skillet şi Firefligh… Este ca şi cum ai căuta acul în carul cu fân. Cu o răbdare imensă am găsit totuşi două piese cât de cât acceptabile. Nu spun că aceşti oameni nu sunt muzicieni sau profesionişti adevăraţi în acest domeniu dar aceste abilităţi/calităţi nu-i transformă în mod automat în nişte copii ai lui Dumnezeu (sper că observi că n-am folosit termenul general de “creștini”). Una e să fii creştin ca toată lumea (trăieşti în duhul acestei lumi şi mergi pe calea acestei lumi) şi alta e să fii un copil al lui Dumnezeu (trăieşti călăuzit de Duhul lui Dumnezeu şi urmezi Calea lui Hristos). Pentru a intra în Rai, nu e suficient să fii un bun muzician, un bun guitarist, un bun compozitor sau un bun solist. Pentru a intra în Rai e nevoie ca mai întâi să te lepezi de tine însuţi, să-ţi iei crucea (nu chitara) în spate şi să-L urmezi pe Domnul Iisus Hristos. Eu nu zic că nu poţi să-I slujeşti lui Dumnezeu şi cu ajutorul chitarei sau altui instrument muzical, dar mai întâi e nevoie ca INIMA TA să fie puternic regenerată şi transformată de Cuvântul Domnului, să fii pătruns de Dumnezeu în adâncul fiinţei tale, să ai un fel de vieţuire prin care să dovedeşti că eşti AL LUI HRISTOS, nu al acestei lumi. Există muzicieni, există trupe care slujesc cu adevărat lui Dumnezeu şi îţi pot da ca exemplu trupa DECEAN (poate ai auzit de pastorul Nick Decean).

     Stau şi mă întreb dacă cei de la Skillet şi Firefligh sunt cu adevărat creştini. Eu mă cam îndoiesc.

     N-ai încălcat Regulamentul blogului meu, apreciez că ai avut grijă chiar dacă m-ai supus la nişte cazne grele atunci când m-ai pus să ascult o asemenea muzică, vezi Doamne, “creștină”…

     P.S. Domnul Dumnezeu doreşte să-ţi schimbe şi ţie viaţa, să fii un creştin adevărat, urmaş al lui Hristos, nu un creştin de Paşte şi de Crăciun, nici un creştin care doar se declară creştin.

     https://www.tomthecat.ro/decean-o-frumoasa-marturie-pentru-vindecarea-romaniei/

 • Sunt foarte dezamăgit de această postare. Îmi pare rău că faci aprecieri total neprofesioniste, sub umbrela “cercetărilor unui diacon evanghelic…” Satan jubilează.

  Deşi am găsit multe lucruri bune pe blogul tău, acest articol este o mare amăgire aruncată tuturor cititorilor. Aş fi curios dacă prezbiterii din Biserica ta sunt de acord cu concluzia la care ai ajuns. Dacă vei studia subiectul sub îndrumarea Duhului Sfânt, vei afla că “rock creștin” este un oximoron pentru că un lucru de sorginte diabolică nu poate deveni plăcut lui Dumnezeu indiferent cât de “calitativă” sau pozitivă pare muzica respectivă.

  Shalom!

  • Dragă Doru, eşti cumva preot ortodox??? Pentru că numai aşa se explică viziunea pe care o ai… De unde ai scos şi această idee conform căreia rock-ul creştin este un oximoron?!? Poate că rockul creştin este un oximoron PENTRU TINE şi te înţeleg perfect în calitatea ta de ultraortodox convins. Pentru mine, rock-ul creştin este O MODALITATE prin care UNII oameni pot să audă mesajul Evangheliei. Mă refer la ANUMIŢI oameni care nu pot pricepe un alt limbaj decât cel al rockului. Dacă vrei să-L prezinţi pe Domnul Iisus Hristos acestor oameni, trebuie să foloseşti un limbaj specific, dacă doreşti ca ei să înţeleagă Cuvântul lui Dumnezeu. Nu vei reuşi niciodată să-i convingi pe aceşti oameni să asculte nişte imnuri superbe sau piese corale bisericeşti! Nu vei putea niciodată să te apropii de aceşti oameni dacă nu ai înţeles ce înseamnă să te faci iudeu cu iudeul şi grec cu grecul! A te face iudeu cu iudeul nu înseamnă să te converteşti la religia mozaică. A te face grec cu grecul nu înseamnă să devii un adept al filozofiilor stoice şi epicuriene. Dar asta NU înseamnă că nu poţi învăţa limba ebraică sau limba greacă!!! Aşa este şi cu rockul. Le vorbeşti într-o limbă pe care ei o pot înţelege şi o pot accepta. Eu n-am spus niciodată că asta este METODA IDEALĂ pentru a ajuta un om să se întoarcă la Dumnezeu dar trebuie să recunoaştem că şi aceasta este O METODĂ prin care oamenii pot ajunge la cunoştinţa Adevărului lui Hristos! De exemplu, nu mi-ai spus NIMIC despre cele 3 superpiese ale grupului românesc 4 MOTION… Găseşti cumva elemente de sorginte diabolică la acest grup??? Ce părere ai despre trupa 4 MOTION?!? Şi ăştia sunt satanişti?

   Îndrumarea Duhului Sfânt nu înseamnă să ne punem o pereche de ochelari de cal şi să nu mai vedem nimic în jurul nostru. Obtuzitatea, îngustimea, legalismul şi ultraconservatorismul nu sunt de la Duhul Sfânt ci sunt tot nişte reguli şi tradiţii omeneşti la care unii dintre noi nu vrem în ruptul capului să renunţăm, închipuindu-ne (în mod iluzoriu) că prin ele împlinim Cuvântul Sfânt al Domnului.

   Articolul meu arată UN LUCRU FOARTE CLAR şi anume că NU PUTEM GENERALIZA ŞI NU PUTEM SPUNE CĂ TOATĂ MUZICA ROCK E SATANISTĂ!!! Am vrut să demonstrez că în rock există şi lucruri bune, dovadă fiind chiar trupele creştine care s-au gândit că e mult mai bine să promoveze Numele Domnului Iisus Hristos, decât să-l promoveze pe diavol sau pe demonii lui. De-asta am şi poziţionat trupele în aşa fel încât să existe UN CONTRAST IZBITOR prin care să arăt DIFERENŢA URIAŞĂ dintre rockul care ucide sufletul şi rockul care înalţă sufletul. Unii vor înţelege ce am vrut să spun, iar alţii nu. Aşa se întâmplă întotdeauna. Eu însă mi-am făcut datoria de onoare înaintea lui Dumnezeu şi am scris acest articol cu o inimă curată. Domnul ştie acest lucru…

   • Dragă Tom the Cat, nu sunt preot ortodox. Sunt un om din popor care a ascultat muzică rock în tinereţe iar după ce m-am pocăit, am realizat – fără să-mi fi spus cineva – că nu am cum să-L regăsesc pe Dumnezeu în acea muzică. Noul meu cerc de prieteni chiar a încercat să mă ajute să înţeleg că există muzică rock plăcută lui Dumnezeu, mi-au oferit albume de “rock creştin” dar nu am mai putut să le ascult deşi versurile erau inofensive.

    Am realizat că este ceva diabolic în această muzică. Apoi, după mai mulţi ani, am citit câteva cărţi pe acest subiect şi am realizat de unde provenea repulsia mea faţă de această muzică: incompatibilitatea dintre creştinism şi satanism.

    Desigur, există şi explicaţii medicale şi psihologice pentru această incompatibilitate.

    În prezentul articol, printr-o analiză părtinitoare, doreşti să dai un verdict într-un subiect foarte disputat şi controversat.

    Ce aş imputa eu, strict tehnic, articolului tău?

    1. Opinia cititorului este cu succes indusă în eroare să creadă concluzia la care ai ajuns tu prin alăturarea unor extreme muzicale. Tu compari genuri şi sub-genuri rock TOTAL opuse cu scopul de a-l “forţa” pe cititor să realizeze ce plăcută este muzica “rock creştină” comparativ cu unele piese satanice prin definiţie.

    2. În comparaţiile făcute, ai ales o extremă a Răului însă nu ai inclus sub-genuri rock “acceptabile”.

    3. În comparaţiile date, ai alăturat piese rock “necreştine” celor considerate “creştine”. De ce nu ai făcut aprecieri despre balade (“creştine/necreştine”) care sunt decente de cele mai multe ori? De ce nu incluzi artişti mai populari precum The Marker, Vitamina C, Decean, Petra, TBWN…

    4. Pe raţionamentul tău, ţi-aş putea da exemple de piese rock “necreştine” care sunt mai civilizate (cuvinte, ritm, abordare) decât piese rock “creştine”.
    Pe ce criteriu ai declara care sunt plăcute lui Dumnezeu şi care nu?

    5. Mi se pare anormală asumarea cunoaşterii poziţiei lui Dumnezeu în această problemă. Normal era să precizezi că este vorba de PĂREREA TA şi să nu insişti atât de mult, afirmând: “UN ROCK CARE APROPIE OAMENII DE DUMNEZEU ŞI DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS” sau “ROCKUL CARE ÎNALŢĂ SUFLETUL” sau “LET THERE BE CHRISTIAN ROCK!!!”

    Oricum, sunt multe inadvertenţe de abordare în articol. E cel mai slab din cele pe care le-am citit pe blogul tău. Păcat!

    • Măi Dorule, nu pot să cred că aud asemenea lucruri de la un om care spune că s-a întors cu adevărat la Dumnezeu! TREBUIE SĂ RECUNOSC CĂ SUNT PUTERNIC CONVINS CĂ NU ESTE BINE SĂ INTRODUCEM ROCKUL ÎN BISERICĂ pentru că Biserica este un loc unde trebuie să existe o atmosferă de sacralitate şi de profunzime duhovnicească iar rockul nu se pretează deloc la aşa ceva, oricât ar dori unii să demonstreze că nu e aşa ci e invers (sunt sigur că vor exista şi unii care vor sări ca arşi). Dar una e că rockul n-are ce căuta în Biserici (indiferent că sunt ortodoxe, catolice, protestante sau neoprotestante) şi alta e să anatemizăm din start TOT ROCKUL şi să spunem că absolut TOATE TRUPELE ROCK (INCLUSIV CELE CREŞTINE) sunt de sorginte diabolică adică sataniste! Asta mi se pare o gravă eroare şi oricât de intransigent aş vrea să fiu, NU AM VOIE SĂ FAC ACEASTĂ AFIRMAŢIE dacă spun că sunt un slujitor al lui Dumnezeu.

     Acum, după ce am citit ultimul tău comment, am început să înţeleg anumite lucruri despre tine. Păi, mi se pare normal că nici nu vrei să mai auzi despre niciun fel de rock din moment ce pe vremuri ai fost un mare fan al muzicii rock. Cam aşa se întâmplă… dintr-o extremă ai căzut în cealaltă şi culmea e că TOCMAI TU mă acuzi că eu sunt omul care promovează extremele. Nu ţi se pare că ar trebui să te uiţi la faptul că tu însuţi ai căzut într-o extremă după ce te-ai întors la Dumnezeu??? De fapt, pe undeva, te înţeleg. Un beţiv notoriu care ani de zile a tras la măsea şi mergea din şanţ în şanţ, ESTE NORMAL ca după ce s-a întors la Domnul să nu mai pună strop de alcool în gură. Un fumător înrăit care toată viaţa a fumat 3 pachete de ţigări pe zi, ESTE NORMAL că după ce s-a întors la Dumnezeu, nu mai pune nici măcar o ţigară în gură. Un curvar care toată tinereţea lui a schimbat femeile ca pe nişte ciorapi, ESTE NORMAL că după ce s-a întors la Dumnezeu, a luat decizia de a se însura, de a avea o soţie căreia să-i fie fidel şi de a nu se mai atinge NICIODATĂ de alte femei. Aşa şi cu tine… Un om care în tinereţea lui era un mare amator de rock, ESTE NORMAL ca după ce s-a întors la Dumnezeu să termine DEFINITIV cu acest rock pentru că are o teamă (complet justificată) de a nu cădea din nou în idolatrizarea acestui gen muzical. Aşa că sunt perfect de acord cu tine că ai terminat cu rockul şi nu mai vrei să auzi de el, pentru că dacă ai începe să asculţi din nou rock, ar fi posibil să începi să îţi faci iarăşi nişte idoli aşa cum probabil aveai pe vremuri când nu erai întors la Dumnezeu.

     Pot să fiu de acord cu tine atunci când te referi la incompatibilitatea dintre creştinism şi satanism dar NU POT SĂ FIU DE ACORD CU TINE atunci când pui un semn de egalitate între rockul creştin şi satanism (O FOARTE GRAVĂ GREŞEALĂ PE CARE O FAC MULŢI OAMENI CARE S-AU ÎNTORS LA DUMNEZEU).

     De exemplu, refuzi să-mi spui CARE ESTE PĂREREA TA DESPRE CELE 3 PIESE ALE TRUPEI 4 MOTION?!? Este ceva dabolic în muzica acestei trupe??? Spune-mi şi mie CARE sunt elementele sataniste pe care le vezi în cele 3 piese ale trupei 4 MOTION?!? Am greşit că am promovat pe blogul meu această trupă rock creştină??? Cu ce am greşit?!? Bineînţeles că nu-mi vei răspunde la aceste întrebări pentru că e mai important pentru tine ca TOCMAI TU care eşti un om credincios (şi posibil frate al meu întru credinţă) să mă ataci cu vehemenţă şi să-mi pui în cârcă tot felul de acuzaţii nefondate.

     1. Spui că eu vreau să-l “forţez” pe cititor să realizeze ce plăcută este muzica rock creştină în comparaţie cu unele piese satanice prin definiţie. Păi bineînţeles că asta vreau… ca oamenii SĂ FACĂ DIFERENŢA ÎNTRE BINE ŞI RĂU, ÎNTRE LUMINĂ ŞI ÎNTUNERIC, ÎNTRE VIAŢĂ ŞI MOARTE!!! Cu ce greşesc că fac acest lucru?????? Pur şi simplu mă şochezi cu această acuzaţie neîntemeiată pe care mi-o aduci! Este normal că prezint rockul care promovează VIAŢA în contrast cu rockul care promovează MOARTEA (distrugerea, sinuciderea, iadul, satana, etc)!!! N-ai văzut că aşa se numeşte acel gen muzical (DEATH METAL)???

     2. Ce înţelegi tu prin subgenuri “acceptabile”?!? Păi dacă toată muzica rock (inclusiv rockul creştin) este de sorginte diabolică – satanică, atunci cum de poţi vorbi despre subgenuri acceptabile??? Păi, hotărăşte-te odată! Ori există şi rock acceptabil, ori rockul e de sorginte diabolică şi trebuie să respingem INCLUSIV rockul creştin acceptabil??? Nu ţi se pare că aici induci o contradicţie?!? CONCLUZIE: De ce să mai includ şi subgenuri rock acceptabile dacă oricum (după ideile tale) rockul este în totalitatea sa de sorginte diabolică (inclusiv rockul creştin)??? N-au cum să fie în acelaşi timp acceptabile şi satanice, eşti de acord cu mine???

     3. La acest punct, am răspuns deja la punctul 2 mai ales că nu e diferenţă prea mare între noţiunea de piese decente şi piese acceptabile (ai pus aceeaşi întrebare ca la punctul 2 dar ai înlocuit termenul “acceptabile” cu “decente”).

     4. Ai putea să-mi dai exemple de piese rock necreştine care sunt “mai civilizate” (cuvinte, ritm, abordare) decât cele 3 piese rock ale trupei 4 MOTION??? Tu chiar vorbeşti serios?!? Cumva ţi s-a părut că ritmul, abordarea sau cuvintele celor 3 piese ale trupei 4 MOTION nu prea au fost civilizate?????????? Te pomeneşti că au fost chiar sataniste, nu-i aşa?!? Nu ţi se pare că exagerezi???

     PE CE CRITERIU am declarat care piese rock sunt plăcute lui Dumnezeu şi care nu??? Răspuns: PE CRITERIUL BUNULUI SIMŢ!!! Bunul simţ nu este neapărat al meu sau al tău, ci este UNIVERSAL şi acest criteriu trebuie luat în considerare nu numai de mine şi nu numai de tine, ci DE TOATĂ LUMEA mai ales de lumea aia care se pretinde a fi creştină şi din care pretinzi că şi tu faci parte (parcă aşa am înţeles sau mă înşel cumva?!?)

     5. Măi omule, articolul meu reflectă PĂREREA MEA, POZIŢIA MEA, OPŢIUNEA MEA şi cred că AM VOIE să-mi prezint opiniile şi viziunea pe blogul meu că de-aia am înfiinţat acest blog pentru a-mi exprima PUNCTUL DE VEDERE şi pentru a împărtăşi tuturor CEEA CE CRED!

     Bineînţeles că eu mă străduiesc (chiar dacă tu nu crezi acest lucru) să prezint un punct de vedere care să nu fie numai al meu, ci în primul rând să reflecte Cuvântul lui Dumnezeu şi să fie în conformitate cu litera şi spiritul Sfintei Evanghelii.

     Nu cred că este biblic să anatemizezi PE TOŢI OAMENII CARE CÂNTĂ ROCK inclusiv pe credincioşii care doresc să transmită prin rock un mesaj de primire a Domnului Hristos şi de întoarcere sinceră la Dumnezeu. NU ESTE DREPT, dragă Doru şi NU ESTE VOIA LUI DUMNEZEU să faci acest lucru. Poziţia lui Dumnezeu nu este nici a ta şi nici a mea ci este UNA SINGURĂ: orice om poate să slujească Domnului cu o inimă curată, INDIFERENT DE STILUL MUZICAL, atât timp cât transmite UN MESAJ CLAR DE CHEMARE LA HRISTOS ŞI DE ÎNTOARCERE LA DUMNEZEU!!! Eşti de acord cu acest principiu fundamental???

  • Dragă Doru, vezi că azi am scris un articol în care am prezentat mai pe larg cum văd eu lucrurile cu privire la muzica rock. Sper că acum vei vedea și tu că am încercat să fiu echilibrat, să nu cad într-o extremă sau alta, să analizez într-un mod cât mai obiectiv această temă delicată, sensibilă și foarte dificilă.

   Te rog să dai click pe linkul de mai jos și sper că de data asta, satan nu va mai jubila, așa cum mi-ai scris într-un comentariu anterior. Cred că îți dai seama că eu nu doresc ca satan să jubileze. Probabil că nu mă cunoști și nici eu nu știu cine ești dar dacă m-ai cunoaște personal, ți-ai da seama că eu Îl iubesc cu adevărat pe Domnul și vreau să aplic Cuvântul Sfânt în viața mea. Pe de altă parte, nu vreau să alunec și să cad în extreme. Sper să înțelegi la ce mă refer. Un creștin este un om ECHILIBRAT!

   https://www.tomthecat.ro/rockerizarea-gospelizarea-si-discotecizarea-unora-dintre-bisericile-neoprotestante/

 • Melodia mea preferată este “Dacă ploaia s-ar opri” de Cargo. Îmi place pentru că arată tristeţea vieţii: el stă într-o cârciumă, bea şi fumează, o aşteaptă pe ea, dar nu ştie dacă va veni. Aşa e viaţa celor mai multor oameni fără Dumnezeu ! Îmi place pentru că e o piesă realistă.

  Totuşi, sunt împotriva rockului. Mă agită! Inclusiv melodia mea preferată. Nu mă apropie de Dumnezeu. Mă îndepărtează de El!

  • Dragă Victor, tu spui că melodia ta preferată este o piesă de rock NECREŞTIN iar apoi te miri şi te întrebi DE CE nu te apropie de Dumnezeu şi DE CE te îndepărtează de El??? Păi, scuză-mă, nu ştiu dacă tu ai citit bine articolul meu! Eu n-am făcut apologetica rockului în general, ci am susţinut NUMAI ROCKUL CREŞTIN adică acel gen muzical intitulat CHRISTIAN ROCK despre care aici în România nu se cunoaşte mai nimic. Multă lume când aude de aşa ceva, strâmbă din nas şi habar n-are că există aşa ceva şi că este un lucru de valoare pe care trebuie să-l apreciem. Cu părere de rău, piesa trupei Cargo o fi realistă dar nu face parte din rockul creştin şi din această cauză NU ARE CUM să te apropie de Dumnezeu, ba chiar mi se pare şi normal că te îndepărtează de Domnul!!!

   Nu mi-ai scris nimic şi n-ai spus nicio vorbuliţă despre trupa românească 4MOTION pe care am promovat-o chiar la începutul articolului meu! Să nu-mi spui că şi 4MOTION te îndepărtează de Dumnezeu că asta n-o mai cred! Mai urmează să-mi spui că sunt satanişti… Dar nu te cred în stare să spui aşa ceva…

 • 1 REGI 19:11-13
  Domnul i-a zis: Ieşi, şi stai pe munte înaintea Domnului! Şi iată că Domnul a trecut pe lângă peşteră. Şi înaintea Domnului a trecut un vânt tare şi puternic, care despica munţii şi sfărâma stâncile. Domnul nu era în vântul acela. Şi după vânt, a venit un cutremur de pământ. Domnul nu era în cutremurul de pământ.
  12 Şi după cutremurul de pământ, a venit un foc: Domnul nu era în focul acela. Şi după foc, a venit UN SUSUR BLÂND ŞI SUBŢIRE .
  13 Când l-a auzit Ilie, şi-a acoperit faţa cu mantaua, a ieşit şi a stătut la gura peşterii.

  …UN SUSUR BLÂND ŞI SUBŢIRE…

 • Dacă mă opream să citesc toate comment-urile, cred că mă lua durerea de cap. Dar le-am citit pe primele… şi cred că indiferent de confesiune… ortodox, penticostal, catolic, bla bla, contează esenţa. Iar rock-ul în sine nu e o muzică satanică. Muzica a fost creată de Dumnezeu, deci aleg să i-o dedic lui Dumnezeu. Oamenii sunt mai catolici decât papa. Pastorul meu avea o vorbă: “Bine că nu stai tu la poarta Cerului, că nu mai intra nimeni în Rai!” Și apropo… despre rockul creştin se ştie destul de mult în România. Trebuie doar să umbli cu mintea deschisă!

  • Dragă Mădălina, îți mulțumesc foarte mult pentru comentariul tău și te mai aștept și altădată! Ai perfectă dreptate când spui că există riscul să te-apuce durerea de cap atunci când citești unele comentarii dar în calitatea mea de webmaster (unic administrator-moderator al blogului meu) eu trebuie să am foarte multă răbdare și înțelegere pentru TOȚI vizitatorii mei, indiferent că unii au opinii diametral opuse față de ale mele. De obicei, iau o tabletă de Nurofen forte 400 mg ca să previn durerile de cap și văd că deocamdată e foarte eficient! 🙂

   Tocmai aici se vede frumusețea și farmecul unui blog, prin diversitatea de idei și de opinii, prin contrastele izbitoare pe care le putem observa cu toții în atitudinea, comportamentul și modul de exprimare al cititorilor blogului meu.

   Mi-a plăcut foarte mult ceea ce ai spus:

   “Muzica [inclusiv rockul] a fost creată de Dumnezeu, deci aleg să I-o dedic lui Dumnezeu!”

   Foarte frumos spus și foarte convingător! Ai reușit să sintetizezi printr-o singură frază, ceea ce am vrut eu să spun într-un articol întreg!

   Aș avea o opinie ușor diferită de a ta și nu aș fi atât de sigur că despre rockul creștin (christian rock) se cunosc foarte multe lucruri în România, eu mă refer la ROMÂNIA EVANGHELICĂ nu la România în general…

   Există încă foarte mulți creștini evanghelici care percep rockul ca fiind un element de sorginte satanică. Bineînțeles că am recunoscut întotdeauna că într-adevăr există un curent satanist într-un anumit segment al muzicii rock dar asta nu înseamnă că putem pune un semn de egalitate între toată muzica rock și satanism (gravă eroare pe care o fac unii credincioși și la ora actuală). Articolul meu se adresează oamenilor cu mintea deschisă. Fii binecuvântată împreună cu toți cei dragi ai tăi!

 • Subiect foarte dificil, pentru că oamenii se ghidează după ce le place, nu după ce e bine sau corect. Şi ştiu, ştiu cine sunt eu să spun ce este bine sau corect, dar sincer nu trebuie să fii un om religios ca să-ţi dai seama când “muzica” a depăşit pragul normalului. Aici e vorba de gusturi.

  O problemă şi mai mare e faptul că multe din trupele Y sună ca trupele X numai că au mesaj creştin/religios (nu mă refer la trupele de mai sus).
  Melodiile exemplificate mai sus cu X sunt deja heavy metal, iar mulţi oameni ascultă muzica aceea “religioasă” dar cântată într-o manieră în care eu nu o mai pot numi muzică ! Sunt oameni pentru care această muzică este “relaxantă”, deşi sunt sigur că există o instituţie care a categorizat muzica asta şi nici pe departe nu se apropie de muzica de relaxare… Consider că tot ce ai zis sus este adevărat şi sper să-mi spui şi legat de lucrurile astea ceva.

  • Să trăiești, Alex! Îți mulțumesc pentru comentariul tău și te mai aștept cu drag pe blogul meu. Ai perfectă dreptate atunci când spui că subiectul pe care mi l-am ales este FOARTE DIFICIL și presupune riscuri enorme din partea mea dar m-am simțit dator să încerc să pun un pic lucrurile la punct și nu am putut să rămân pe margine… Bineînțeles că o să-mi sară în cap foarte mulți ultraconservatori din TOATE BISERICILE indiferent de confesiune și mă așteptam la asta dar eu mă adresez moderaților și oamenilor deschiși la minte, având speranța că mai există și așa ceva în lumea creștină!

   Nu am putut să fiu niciodată de acord cu GENERALIZAREA (adică idei de genul: “toți sunt așa”, “toți sunt la fel”, etc) și mă revolt foarte mult atunci când unii tratează lucrurile în acest mod. DE CE să alunecăm și să cădem în extreme, DE CE să nu concepem că nu există și lucruri bune în rock, DE CE să nu admitem că e foarte posibil ca mulți soliști vocali și guitariști din rock, și-au pus viața în slujba lui Dumnezeu, CHIAR ȘI PRIN ACEST MOD de a se manifesta în direcția transmiterii Evangheliei ???

   Mi-a plăcut faptul că deși ești un iubitor al muzicii rock, ești UN OM CU BUN SIMȚ și ai subliniat faptul că muzica (sunt sigur că nu te-ai referit numai la rock, ci la ORICE alt gen muzical) trebuie să aibă grijă să nu depășească PRAGUL NORMALITĂȚII.
   Ai mai spus că nu trebuie neapărat să fii creștin ca să nu depășești acest prag al normalității dar aici îți spun sincer că aș avea o mică rezervă și aș îndrăzni să am o poziție ușor diferită de a ta, în sensul că totuși eu cred că BA DA, trebuie să fii creștin ca să poți să ai puterea și capacitatea de A NU DEPĂȘI PRAGUL NORMALITĂȚII !!! Pentru că dacă nu ești creștin adevărat, este foarte greu (dacă nu chiar imposibil) să distingi Binele de Rău, să nu exagerezi și să nu depășești pragul normalității despre care foarte bine ai făcut referire.

   Uite îți dau doar două exemple care paradoxal cam vin în contradicție cu esența mesajului transmis prin articolul meu, dar vin în sprijinul poziției tale cu privire la grija de a NU depăși pragul normalității.

   În primul rând, cine crede că prin articolul meu am dorit să încurajez promovarea rockului în Biserici, SE ÎNȘEALĂ AMARNIC pentru că eu NU SUNT DE ACORD CU FENOMENUL DE DESACRALIZARE PROGRESIVĂ care se derulează în ultimii 20 de ani în unele Biserici neoprotestante (nu vreau să le dau numele pentru ca nu asta este important, dar știu foarte bine pastorii respectivi la care dintre Bisericile conduse de domniile lor mă refer și probabil că se simt cu musca pe căciulă). Voi spune alb pe negru, foarte clar și răspicat, acum și întotdeauna : ROCKUL NU ARE CE CĂUTA ÎN BISERICĂ !!! Biserica trebuie să păstreze acea atmosferă SACRĂ, acea ATITUDINE DE PROFUNZIME DUHOVNICEASCĂ, fără “scheme” și fără “figuri” care aduc aminte de imaginea spectacolelor și a discotecilor !!! NU SUNT DE ACORD CU TRANSFORMAREA BISERICILOR ÎN DISCOTECI SAU ÎN LOCURI DE DISTRACȚIE !!! Îmi pare foarte rău pentru cei care și-au făcut iluzii deșarte, dar articolul meu NU ARE NICIO LEGĂTURĂ cu asemenea tendințe și NU ÎNCURAJEZ ALUNECAREA ÎN ACEASTĂ DIRECȚIE !

   Biserica a fost, este și va trebui să rămână UN LOC SACRU în care orice om trebuie să vadă O DIFERENȚĂ CLARĂ față de ceea ce este în exteriorul ei ! Putem accepta rockul pe marile scene și stadioane, în parcuri, la diverse manifestări, în tabere creștine în care avem invitați și prieteni necredincioși, în orice alte locuri, CU EXCEPȚIA BISERICII !!! Nu voi face niciodată rabat de la acest principiu fundamental, asta ca să fie limpede și clar pentru toată lumea care m-a acuzat că am scris acest articol “pro-rock”!

   În al doilea rând, deși am spus că ÎN PRINCIPIU nu contează stilul și genul muzical atunci când dorești să-I slujești lui Dumnezeu, TREBUIE SĂ AVEM MARE GRIJĂ când auzim despre idei (aparent inofensive) de genul “heavy-metal creștin”, “hip-hop creștin”, etc… Eu cred că trebuie să fim deosebiți de prudenți și de vigilenți când auzim despre aceste lucruri… Păi, nu m-ar mira ca mâine-poimâine, să auzim și despre “manele creștine” care ar putea pătrunde fără nicio problemă în Biserici conform principiului “nu contează stilul muzical, ci ceea ce este în inima omului”… Din păcate, tocmai aici e problema… ceea ce este în inima omului se vede și din modul cum percepe lucrurile în domeniul muzical…

   Tu spui că multe din trupele de tip Y sună exact la fel ca trupele de tip X cu singura diferență că au schimbat textul și au un mesaj creștin (sau mai bine zis, religios). Eu sper ca tu să NU ai dreptate și să te înșeli pentru că sincer să fiu, EU NU AM AUZIT NICIODATĂ trupe de christian rock care să promoveze o muzică de genul aceleia pe care ai văzut-o mai sus la trupele de tip X… Asta nu înseamnă că dacă eu nu am auzit, nu or exista și asemenea elemente care NU AU NIMIC ÎN COMUN CU CREDINȚA ÎN DUMNEZEU ȘI NICI CU PROMOVAREA EVANGHELIEI !!! Pot să aibă ei cele mai nemaipomenite mesaje religioase, asta nu înseamnă că ceea ce fac ei, are vreo legătură cu cauza Evangheliei ! Părerea mea este că acei indivizi sau trupe la care faci tu referire NU REPREZINTĂ genul muzical numit “christian rock”, ci probabil că sunt doar o pată de culoare în peisajul trupelor de “lupi răpitori” care încearcă să se strecoare și să distrugă tot ce e bun și frumos în rockul creștin. Satana asta dorește… ca oamenii să nu mai înțeleagă NIMIC, să nu mai facă diferența și să amestece totul într-un amalgam care să compromită definitiv ideea de rock creștin ! Dar tu și eu, trebuie să învățăm să cercetăm totul și SĂ PĂSTRĂM NUMAI CE ESTE BUN ȘI FOLOSITOR pentru sufletele noastre. De exemplu, trupa 4 MOTION pe care am promovat-o chiar la începutul articolului meu, mi se pare o trupă deosebită care promovează un rock creștin autentic (asta e părerea mea) !
   Bineînțeles că se vor găsi și persoane care vor începe să comenteze și să spună că nici cei de 4 MOTION nu sunt “după voia Domnului”, că muzica lor este așa și pe dincolo, etc, etc…

   Sunt foarte multe de spus și am putea să discutăm mult pe temele astea dar cel mai mult m-aș bucura ca tinerii de astăzi SĂ FACĂ O DISTINCȚIE CLARĂ între ROCKUL CREȘTIN și ROCKUL CARE UCIDE SUFLETUL !!! Între aceste două lucruri, nimeni nu va putea pune niciodată un semn de egalitate, INDIFERENT de poziția dură a ultraconservatorilor din toate Bisericile, indiferent de confesiune !

   Nu mai este nevoie să spun că acest articol a fost foarte necesar ca o contrabalansare față de un alt articol pe care l-am scris în ziua de 11 mai 2010 (intră pe linkul de mai jos și vei vedea despre ce e vorba).

   https://www.tomthecat.ro/acdc-atac-fara-precedent-al-diavolului-asupra-poporului-roman/

   Am fost foarte afectat de faptul că deși la articolul despre AC/DC am avut peste 35 de mii de vizualizări și peste 10 mii de vizitatori unici, totuși AU INTRAT DOAR DOI-TREI CREDINCIOȘI EVANGHELICI, restul de peste 1000 de comentarii fiind postate de ATEI și chiar de SATANIȘTI convinși care au fost foarte deranjați de articolul meu… NU M-AM AȘTEPTAT SĂ RĂMÂN SINGUR și să duc o luptă foarte grea cu mii de rockeri, FĂRĂ CA MĂCAR VREO 20 DE OAMENI CREDINCIOȘI SĂ INTRE ȘI SĂ SUSȚINĂ CAUZA EVANGHELIEI !!! Cei 2 sau 3 oameni credincioși care m-au susținut, (dintre care o doamnă ortodoxă numită Yvonnesse căreia vreau să-i mulțumesc în mod public) AU FOST PREA PUȚINI !!! Este o concluzie foarte tristă la care am ajuns… Nu pot să cred că AM FOST OBLIGAT SĂ DUC SINGUR ACEASTĂ LUPTĂ dar sper că articolul meu și-a atins obiectivul și anume : ASOCIEREA ATEISMULUI CU SATANISMUL, punct ochit, punct lovit !

   Indiferent că mediul creștin evanghelic NU M-A SUSȚINUT și NU a catadicsit să se implice măcar prin postarea de comentarii, eu cred că mi-am făcut partea mea înaintea lui Dumnezeu !

   În încheiere, Alex, doresc ca bunul Dumnezeu să te păstreze în harul Său nemărginit, să poți să-I slujești mai departe cu o inimă curată!

 • Tom, am citit ce scrii despre rock și trebuie să-ți spun că rockul nu prea mi-a plăcut niciodată pentru că este o muzică prea zgomotoasă, dar sunt și cântăreți de rock care într-adevăr cântă ceva atât de frumos încât uiți de celelalte. Filmulețele nu le pot deschide… îmi apare doar un chenar, nu știu de ce! Felicitări pentru blog, destul de interesant!

  • Sărut mâna, Maria! Ca întotdeauna ești foarte draguță și ai bunătatea să vizitezi blogul meu și să postezi un comment. Putem să luăm din rock și lucruri bune pentru că există (așa cum spui și tu) oameni care cântă un rock deosebit, plăcut și care ne determină să tragem concluzia că merită să luăm în considerare și promovarea acestui gen muzical, în ciuda exceselor unora și a căderilor în extreme, aspecte întâlnite nu numai în rock ci și în orice alt domeniu.

   Îți recomand să folosești browserul Mozilla Firefox 3.6.6 dar nu uita ca să ai neapărat instalat în calculator acel plug-in foarte important numit “Adobe Flash Player for Mozilla Firefox” fără de care nu pot fi vizionate materialele video de pe Internet. Roagă pe cineva să-ți facă o verificare și să vadă dacă nu cumva îți lipsește acest plug-in sau poate că a fost greșit instalat. Cel mai bun test ca să verifici că totul este ok cu acel plug-in este următorul: intră cu Mozilla Firefox pe YouTube și deschide orice videoclip de-acolo și trebuie să funcționeze perfect, să aibă imagine și sunet și totul să fie în regulă. Îți recomand pe cineva care să se priceapă la depanare software-hardware și să-ți remedieze această problemă tehnică minoră dar supărătoare.

   Îți doresc o seară de duminică cu binecuvântare, bucurie și pace!
   Nu uita că întotdeauna ești binevenită pe blogul meu!

 • In sfarsit un articol foarte bun dupa esecul cu postarea referitoare la ACDC.

  Ai perfecta dreptate in articol insa din pacate multi nu te inteleg.

  In sprijinul tau, pentru cei care te critica vehement am un mesaj foarte clar:

  Matei 7: Cornilescu

  6 Să nu daţi cînilor lucrurile sfinte, şi să nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare, şi să se întoarcă să vă rupă.

  15 Păziţi-vă de prooroci mincinoşi. Ei vin la voi îmbrăcaţi în haine de oi, dar pe dinlăuntru sînt nişte lupi răpitori. 16 Îi veţi cunoaşte după roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini, sau smochine din mărăcini? 17 Tot aşa, orice pom bun face roade bune, dar pomul rău face roade rele. 18 Pomul bun nu poate face roade rele, nici pomul rău nu poate face roade bune. 19 Orice pom, care nu face roade bune, este tăiat şi aruncat în foc. 20 Aşa că după roadele lor îi veţi cunoaşte.

  1 Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi. 2 Căci cu ce judecată judecaţi, veţi fi judecaţi; şi cu ce măsură măsuraţi, vi se va măsura. 3 De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău, şi nu te uiţi cu băgare de seamă la bîrna din ochiul tău? 4 Sau, cum poţi zice fratelui tău: ,,Lasă-mă să scot paiul din ochiul tău“, şi, cînd colo, tu ai o bîrnă într’al tău?… 5 Făţarnicule, scoate întîi bîrna din ochiul tău, şi atunci vei vedea desluşit să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.

  Ioan 15: Cornilescu

  Eu sînt adevărata viţă, şi Tatăl Meu este vierul. 2 Pe orice mlădiţă, care este în Mine şi n’aduce roadă, El o taie; şi pe orice mlădiţă care aduce roadă, o curăţeşte, ca să aducă şi mai multă roadă. 3 Acum voi sînteţi curaţi, din pricina cuvîntului, pe care vi l-am spus. 4 Rămîneţi în Mine, şi Eu voi rămînea în voi. Dupăcum mlădiţa nu poate aduce roadă dela sine, dacă nu rămîne în viţă, tot aşa nici voi nu puteţi aduceţi roadă, dacă nu rămîneţi în Mine. 5 Eu sînt Viţa, voi sînteţi mlădiţele. Cine rămîne în Mine, şi în cine rămîn Eu, aduce multă roadă; căci despărţiţi de Mine, nu puteţi face nimic. 6 Dacă nu rămîne cineva în Mine, este aruncat afară, ca mlădiţa neroditoare, şi se usucă; apoi mlădiţele uscate sînt strînse, aruncate în foc, şi ard. 7 Dacă rămîneţi în Mine, şi dacă rămîn în voi cuvintele Mele, cereţi orice veţi vrea, şi vi se va da. 8 Dacă aduceţi multă roadă, prin aceasta Tatăl Meu va fi proslăvit; şi voi veţi fi astfel ucenicii Mei. 9 Cum M’a iubit pe Mine Tatăl, aşa v’am iubit şi Eu pe voi. Rămîneţi în dragostea Mea. 10 Dacă păziţi poruncile Mele, veţi rămînea în dragostea Mea, după cum şi Eu am păzit poruncile Tatălui Meu, şi rămîn în dragostea Lui. 11 V’am spus aceste lucruri, pentruca bucuria Mea să rămînă în voi, şi bucuria voastră să fie deplină.

  Ioan 14: Cornilescu

  5 ,,Doamne“, I -a zis Toma, ,,nu ştim unde Te duci; cum putem să ştim calea într’acolo?“ 6 Isus i -a zis: ,,Eu sînt calea, adevărul şi viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decît prin Mine.”

  1 Ioan 4: Cornilescu

  <>
  1 John 4 Romanian: Cornilescu

  ——————————————————————————–
  1 Prea iubiţilor, să nu daţi crezare oricărui duh; ci să cercetaţi duhurile, dacă sînt dela Dumnezeu; căci în lume au ieşit mulţi prooroci mincinoşi. 2 Duhul lui Dumnezeu să -L cunoaşteţi după aceasta: Orice duh, care mărturiseşte că Isus Hristos a venit în trup, este de la Dumnezeu; 3 şi orice duh, care nu mărturiseşte pe Isus, nu este dela Dumnezeu, ci este duhul lui Antihrist, de a cărui venire aţi auzit. El chiar este în lume acum. 4 Voi, copilaşilor, sînteţi din Dumnezeu; şi i-aţi biruit, pentrucă Cel ce este în voi, este mai mare decît cel ce este în lume. 5 Ei sînt din lume; deaceea vorbesc ca din lume, şi lumea îi ascultă. 6 Noi însă sîntem din Dumnezeu; cine cunoaşte pe Dumnezeu, ne ascultă; cine nu este din Dumnezeu, nu ne ascultă. Prin aceasta cunoaştem duhul adevărului şi duhul rătăcirii.

 • Dezamăgitor… Muzica rock nu a fost creată de Dumnezeu. Nu mai căutați argumente în mintea voastră pentru chestiunea asta, pentru că-s puerile. Nu-L văd pe Dumnezeu, compunând o muzică rock, nu-L văd pe Mântuitorul, cântând muzică rock, nu-i văd pe îngeri, dând din cap în ritmuri de muzică rock. Rockul e distructiv pentru minte, pentru trup… de suflet nu mai vorbesc… Ia pune muzica asta lângă un trandafir sau crin… să vezi cum se ofilesc în câteva zile…

  Păcat că îți pierzi timpul să argumentezi ce nu e de argumentat…

  • Dragă Luiza,

   Este orbire și apostazie generalizată.

   Trebuie să fii trezit de-a binelea, să ai Duhul Sfânt ca să înțelegi aceste lucruri.

   Ce-o mai fi însemnând poarta strâmtă și calea îngustă dacă orice produce plăcere firii pământești este de la Dumnezeu (sau amoral, adică dacă mie îmi place, devine un lucru bun)?

   Dacă așa gândesc creștinii din bisericile evanghelice, nu e de mirare de ce am ajuns unde suntem!

   Shalom!

  • Rock-ul nu înseamnă doar Black Metal (ceea ce cântă trupele X). Nu ştiu câte cunoştinţe ai în acest domeniu, dar văd că nu te opreşti din a critica muzica şi foarte probabil nu suporţi nici ascultătorii.

   De balade rock ai auzit? “November Rain” şi “Don’t Cry” de la Guns N’ Roses? Acele piese sunt foarte liniştitoare.

   Nu înţeleg de ce au toţi impresia că dacă asculţi rock eşti imediat satanist. Plus de asta, văd peste tot teoria cum că satanismul se referă la a te închina diavolului şi alte prostii, când de fapt nu este neapărat despre asta.
   Venerarea lui Satan nu este o parte esenţială în satanism. Nu trebuie să îl venerezi pe Satan pentru a fi un satanist. Ideea din spatele satanismului este să devii cât mai bun și să faci ceea ce te face fericit și te binedispune. Atât timp cât urmezi calea satanistă în viață, te poți numi satanist. Satanismul modern este venerarea propriei persoane. Termenul “satanist” a fost prima dată atribuit în Evul Mediu tuturor oamenilor care aveau o religie diferită de cea catolică. Era un termen folosit pentru descrierea celor care venerau un alt zeu, a celor care venerau pământul, natura, pe ei înșiși sau orice nu era creștin.

   Toţi se grăbesc să critice ascultătorii de muzică rock, dar cu ce te face pe tine o persoană mai bună faptul că nu ne placi pe noi? Că parcă în Biblie zice să-ţi iubeşti aproapele…

   Acum, fiecare cu ideile lui, dar mai gândeşte-te uneori înainte de a critica…

 • Aici, în acest comentariu particular, ai dreptate, dar nu în totalitate, ci în mică măsură. Chestiunea depinde de nivelul sonor (wați, decibeli, etc) de durata expunerii, etc.
  Orice medicament, aliment, efort, etc, în cantități mici poate fi benefic însă în cantități mari poate fi distrugător.

  Dumnezeu nu este împotriva cunoașterii, tehnologiei, științei, stilurilor noi, etc. Toate acestea sunt niște unelte dăruite omului de Dumnezeu pentru a le folosi. Ca și energia nucleară, genetica, electromagnetismul, materialele explozive, etc, contează în ce scop sunt folosite și în ce mod, cu ce tactică și metodă.

  Asta am vrut să spun…

 • E vorba de decibeli, de ritm și nu neapărat de cuvinte care se pot schimba după religie, tradiție, etc. S-au făcut studii mult mai ample despre oameni ai lui Dumnezeu care s-au confruntat cu această muzică mai demult și… concluziile sunt foarte CLARE. MUZICA ROCK DISTRUGE: TRUP, SUFLET ȘI DUH! E ca si cum ai spune OTRAVA CREȘTINĂ ȘI OTRAVA SECULARĂ. Ce contează? Otrava este tot OTRAVĂ!
  În primul rând, îmi pare rău că nu ești bine informat și în al doilea rând, te aventurezi pe marginea unei prăpăstii care duce în IAD!!!

  CINE E ÎN HRISTOS E O FĂPTURĂ NOUĂ! Nu are nevoie de proptelele lumii de unde a plecat! Duhul Lui Dumnezeu e destul și deplin și TOTUL!

  • Dragă Virginia, azi am scris un nou articol în care am precizat mai pe larg poziția mea cu privire la muzica rock. Sper că de data asta, vei vedea și tu că sunt foarte bine intenționat și că fac tot posibilul să fiu echilibrat și obiectiv, să nu alunec în niște extreme atunci când analizez acest subiect delicat, sensibil și foarte dificil al muzicii christian rock.

   Te invit să dai un click pe linkul de mai jos și poate că vei vedea lucrurile altfel chiar dacă bănuiesc că ești o persoană în vârstă și îți este mai greu să accepți unele lucruri, iar eu te înțeleg foarte bine și încerc să mă pun în locul tău (probabil că și eu aș vedea lucrurile exact ca și tine). Aștept opiniile tale cu privire la articolul de mai jos:

   https://tomthecat.ro/rockerizarea-gospelizarea-si-discotecizarea-unora-dintre-bisericile-neoprotestante/

 • Am ajuns din întâmplare pe site-ul tău. Nu te cunosc personal, deci ceea ce-ți voi scrie este un text care are legătură doar cu tema de pe pagina asta.

  Aș începe prin a spune că toată postarea ta e construită pe o temelie greșită. Iată câteva argumente:

  – amesteci și confunzi genurile muzicale (ai impresia că oricine are o chitară de gât cântă rock)

  – ca urmare, pui în opoziție piese care vin din genuri ce nu se pot compara (nu este nici logic, nici estetic, să compari merele cu perele… decât dacă vrei să forțezi “logica”)

  – Delirious, Decean, Newsboys, cântă genul POP-ROCK și WORSHIP. Cei cu care îi pui în opoziție cântă heavy metal, metalcore, punk rock. Îți recomand o tură pe aici pentru cultivare: http://en.wikipedia.org/wiki/Rock_music

  – cea mai gravă eroare a topicului tău este aceea că nu prezintă nici un criteriu obiectiv de evaluare a unui gen muzical sau a unei trupe/formații/muzician. Practic, am înțeles de aici ce muzică îți place ȚIE și ce nu îți place. Un criteriu obiectiv ar oferi autoritate cuvintelor tale. Apropo, salata de versete biblice nu are cum să fie un astfel de criteriu.

  – nu ai făcut o analiză istorică, estetică sau stilistică a pieselor. Le-ai aruncat în ring, ca la o bătaie ilegală de cocoși, în spatele blocului.

  Îți voi da câteva exemple de piste greșite de analiză:

  – nu analiza o piesă doar pentru că ți se pare ție că sună bine!

  – nu te grăbi să etichetezi o piesă sau un artist doar pentru că stilul în care cântă e definit de Biserică drept satanic. Următorul exemplu îți va face cunoștință cu tăticul muzicii rock creștine (iarăși un punct bun de studiu, dacă vrei cu adevărat să înțelegi fenomenul)

  Piesa se numește “Why Should the Devil Have All the Good Music?” compusă în 1972, un deceniu de aur al genului rock și rock’n roll, așa cum e piesa de față https://youtube.com/watch?v=FIgiNAB99T0

  Info despre Larry Norman aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Larry_Norman
  Merită citită istoria și experiențele lui…

  Dacă la tine în Biserică la închinare aveți chitară și tobe, lui îi datorați. A încasat șuturi în fund și flegme pe față de la sfinții vremii lui pentru ceea ce azi este o normalitate într-o biserică cu închinare contemporană.

  – nu te grăbi să sfințești o muzică doar pentru că ai auzit-o cântată de trupele tale favorite. Am exemple nenumărate cu trupe sau muzicieni creștini care cântă hituri de la: Jimi Hendrix, Rolling Stones, Black Sabbath, Beatles, Eric Clapton, Ozzy Osbourne, Kiss, George Harrison și chiar AC/DC (dacă dorești informații suplimentare, contactează-mă pe e-mail)

  – poate o să mai postez pe aici, dacă o să văd că, într-adevăr, vei deveni serios în prezentarea subiectului abordat. Asta înseamnă să-ți iei timp să faci ceva research, să-ți verifici teoriile și să te analizezi pe tine însuți.

  • @ Arty

   Povestea asta e construită pe o temelie greșită DIN PUNCTUL TĂU DE VEDERE cu care bineînțeles că este imposibil să fiu de acord, oricât de binevoitor și înțelegător aș fi. Trebuie să reții un aspect esențial, indiferent dacă îți convine sau nu! Pe mine nu mă interesează linkul pe care mi-l trimiți tu din Wikipedia pentru că eu am o clasificare proprie a rockului și mă lasă rece fragmentarea rockului în 1000 de subgenuri muzicale care mai de care mai “grozave”. Te rog să mai citești o dată titlul articolului meu “ROCKUL CARE UCIDE SUFLETUL ŞI ROCKUL CARE ÎNALŢĂ SUFLETUL” pentru că am impresia că nu l-ai observat sau te faci că nu-l observi, explicația fiind că TE DERANJEAZĂ FOARTE MULT CLASIFICAREA FĂCUTĂ DE MINE PENTRU MUZICA ROCK!!! Îți dau o veste proastă pentru tine și pentru toți ăștia care vă erijați în “experți” în ale muzicii rock. Chiar dacă ai masteratul sau doctoratul în rock trebuie să reții că pentru mine rămâne cum am stabilit, adică muzica rock este doar de două feluri: ROCKUL CARE UCIDE SUFLETUL și ROCKUL CARE ÎNALŢĂ SUFLETUL și orice încercare de-a ta sau de-a altor “binevoitori” ca tine, NU VA AVEA NICIO ȘANSĂ iar eu voi rămâne fidel crezului meu și punctului meu de vedere la care NU RENUNȚ în ciuda întregii polologhii pe care ai făcut-o tu!

   Dacă am împărțit muzica rock în două părți distincte, ȘTIU EU DE CE AM FĂCUT ACEST LUCRU iar dacă tu n-ai înțeles și nu ți-a fost clar DE CE am făcut așa, este problema ta personală și nu cred că are sens să mă omor cu tine și să-mi pierd timpul pentru că oricum tu nu vei înțelege nimic și o vei ține pe-a ta până la adânci bătrâneți. Crede-mă că e mult mai înțelept din partea mea să răspund la comment-urile unor oameni care chiar doresc să înțeleagă ce vreau să spun!

   Pentru mine a fost și este foarte clar ce urmărești tu. Am observat ce intenții ai și ce vrei să faci pe blogul meu și nu ține poanta. Mi-ai trimis două videoclipuri pe care mi le-ai “recomandat cu căldură” deși în ambele titluri ale celor două “piese muzicale” este inserat numele diavolului, O FOARTE MARE JIGNIRE LA ADRESA MEA ȘI A BLOGULUI MEU pentru care nu numai că se justifică faptul că ți-am șters primul link, dar SUNT LA UN PAS SĂ ȚI-L ȘTERG ȘI PE AL DOILEA (tâmpenia aia la care te refereai, precizând că este vorba de “tăticul muzicii rock creștin”)!!! Acel individ este “tăticul muzicii christian rock”?!? SERIOS??? Și mi-l recomanzi tu, mie, aici pe blogul meu??? Și mi-l dai ca “model”?!? Și mai îndrăznești să te mai miri că sunt la un pas să șterg inclusiv acest videoclip cu “tăticul muzicii rock creștin”??? Nu cumva rockul “recomandat” de tine aici pe blogul meu este un rock CRETIN și nu unul creștin iar tu încurci borcanele??? (sau te faci că le încurci?) Eu cred că știi tu bine ce faci și totul este premeditat și foarte bine pus la punct în mintea ta și îți imaginezi că poți să faci chestiile astea pe un blog creștin evanghelic serios. Țin să te avertizez că te înșeli amarnic și ai mare grijă cum te comporți pentru că dacă nu mă respecți și faci figuri, ești la un pas să-ți blochez IP-ul adică bye-bye nu vei mai călca niciodată pe blogul meu (mă refer la postarea de comentarii, evident). Dacă nu-ți place aici și nu știi să te comporți, dacă îmi sugerezi să mă analizez pe mine însumi, te rog frumos să schimbi “canalul” și să intri pe bloguri din alea care îți plac ție. Scutește-mă cu Larry Norman! De ce te miri că a încasat șuturi în fund și flegme pe față de la sfinții vremii lui?!? Păi, te miră acest lucru??? PE MINE NU MĂ MIRĂ DELOC! N-ai decât să te miri tu cât vrei!

   ÎN BISERICA ÎN CARE SLUJESC NU EXISTĂ TOBE! CINE ȚI-A BĂGAT ÎN CAP O ASEMENEA IDEE? Aaaa… câteodată, la programul de seară (ora de închinare a adolescenților) există o chitară și o muzică foarte plăcută, dar NU ARE NICIO LEGĂTURĂ CU ORIBILITATEA AIA DE “MUZICĂ” A LUI LARRY NORMAN ȘI NU VĂD DE CE TREBUIE SĂ-I MULȚUMESC UNUI ASEMENEA INDIVID??? Că așa vrei tu? Tu nu te uiți ce față de masă are?!? Sau te faci că nu vezi??? Aaaa… nu contează fața, nu-i așa?!? “Nu contează cât de lung am părul, important e cum și cât gândesc”, corect???

   Mai lasă-mă cu Rolling Stones, cu Black Sabbath și cu Ozzy Osbourne că n-ai să vezi c-o să-i promovez vreodată pe blogul meu! Vorbești de Beatles?!? Vorbești cumva de solistul lor vocal, John Lennon care a pretins că trupa Beatles a ajuns “mai populară” ca Domnul Iisus Hristos??? PE ĂȘTIA MI-I DAI TU MIE CA EXEMPLE??? Păi, ai văzut ce-a pățit Lennon după ce a spus blasfemia pe care a spus-o?!? A PRIMIT UN GLONȚ ÎN CAP! Uite cum l-a pedepsit Dumnezeu! (în care bineînțeles că TU NU CREZI fiind mult mai “practic” să fii ateist). VEZI CĂ DUMNEZEU EXISTĂ ȘI L-A PEDEPSIT PE LENNON chiar dacă tu iei la mișto “salata de versete” din Biblie?!? Crezi că dacă tu nu dai două parale chioare pe Sfânta Scriptură asta înseamnă că Dumnezeu nu există?

   Să devin serios?!? Când o să renunți tu la ATEISM atunci o să devin și eu serios! Până atunci, mai stăm de vorbă…

   P.S. Spui că Newsboys, Delirious și Decean cântă pop-rock?!? Hai nu mă înnebuni! SO WHAT? ȘI CE DACĂ?!? ȘI CARE-I PROBLEMA TA???

   • Faptul k nu te interesează o opinie din exterior şi te limitezi numai la ceea ce crezi tu despre un gen de muzică, denotă, sincer, că nu eşti deschis la discuţii, şi de asemenea, că nu o să accepţi niciodată că poate te înşeli în anumite privinţe.

    Nimeni nu este în măsură să pună sub semnul întrebării ce crede celălalt, cum nici eu sau orice altă persoană, nu poate să se opună la alegerea ta de a crede în Dumnezeu, sau de a dispreţui muzica rock, nici tu nu eşti în măsură să te opui sau să acuzi ori să stigmatizezi persoanele care ascultă acest gen de muzică ori nu cred în Dumnezeu.

    Până la urmă, fiecare crede în ce consideră demn de credinţă, şi ascultă ce consideră demn de ascultat. Muzica tot muzică rămâne, indiferent ce gen este sau ce orientare religioasă are.

   • Dumnezeule, (că tot e vorba despre El), câtă agresivitate!!!! Pe bune?? Chiar nu vă dați seama de ceea ce faceți? Știți războaiele alea “în numele Domnului” care se dau prin lume? Asta faceți voi aici, tot “în numele Lui”. Ce dezamăgire!

    Chiar dacă sunt botezată în religia ortodoxă, nu urmez “reguli” ale acesteia. Eu nu mă duc la Biserică, decât foarte rar. Rugăciunile le spun acasă la mine, pe stradă, în mașină, în biserici (în general goale). Când e multă lume, am impresia că nu pot vorbi direct cu El! Pentru că da, eu vorbesc direct cu El! Și mie îmi spune tot timpul câteva lucruri de bază: să fiu bună, să fiu iubitoare, să fiu iertătoare, să nu fiu agresivă. Îmi răsună în cap aceste cuvinte: “fii bună, milostivă, ajută”. Dumnezeu e mare. Dumnezeu nu vrea “o gașcă” de îndoctrinați care repetă din Biblie dar apoi răspund urât, sunt agresivi. Și vă spun sigur că nu dețineți dreptatea absolută!!! Nimeni nu o deține. Încercați să fiți buni! Nu e greu.

 • Prietene, ești un idiot… Pe deasupra ești și incult… ți-am dat niște linkuri ca să-ți mai ridici nivelul dar depinde de tine. Ai deschis un subiect public dar ți-e teamă să primești o replică deschisă. Mult succes! Apropo, nu sunt ateu. Bless!

  • @ Arty

   Ți-am aprobat commentul ca să vadă lumea CUM TE COMPORȚI și să se observe foarte bine “MANIERA CIVILIZATĂ” în care te exprimi… Mai bine să fiu idiot decât ATEIST-SATANIST și am o mare rugăminte la tine: las-o baltă cu vrăjelile astea că nu ești ateu! Dacă-L aveai pe Dumnezeu în inima ta, nu mă făceai “idiot” și aveai un pic de bun simț în tine atunci când ai postat comment-ul de mai sus.

   Vrei să primesc de la tine “o replică deschisă”?!? Adică linkuri cu piese muzicale “deosebite” în ale căror titluri este prezent numele diavolului pe care tu vrei să-l promovez pe blogul meu??? Și dacă refuz să aprob aceste linkuri recomandate “cu multă căldură” de tine, asta înseamnă că sunt idiot?!? Nu cumva înseamnă că nu permit promovarea numelui diavolului pe blogul meu??? Eu zic să mă lași pe mine să fiu idiot dar totuși să am o șansă să mă apropii de Dumnezeu, decât să fiu o persoană “deosebită” ca tine și să mă complac în starea de ATEIST.

   A primi o replică deschisă nu înseamnă că tu ai voie să întinezi blogul meu și să-ți permiți să folosești cuvinte jignitoare la adresa webmasterului acestui blog. Citește comentariile mele și vei vedea că NICIODATĂ nu mi-am permis să fac pe cineva “idiot” sau să folosesc alte epitete care nu au ce căuta pe acest blog creștin evanghelic. Dacă vrei să te comporți necivilizat, vezi că există o groază de bloguri și de site-uri pe care poți comenta cum îți place ție, jignind și folosind cuvinte din alea pe care ești obișnuit tu să le folosești în fiecare zi.

   Dacă mă faci incult, nu mă supăr (deși este o jignire destul de mare) dar dacă mă faci idiot, deja acesta este un motiv să-ți blochez IP-ul și totuși îți mai dau o șansă să-ți retragi cuvintele, să fii politicos și să-ți ceri scuze că m-ai jignit.
   Văd eu acum dacă ești ATEIST sau nu…

  • Incepusei binisor in mesajul precedent, dar acum ti-ai stricat stofa cu citate de birjari din Caragiale, mon cher! Nici una, nici doua, te repezi la gulerul lui Tom ca nu are cultura muzicala, ca nu cunoaste genurile rockului, ca face, ca drege…

   Bai fratilor, oare numai eu am inteles ca aceasta persoana este un slujitor al Domnului într-o biserică evanghelică? tu de exemplu ai o pregatire religioasa? ai un citat favorit din Biblie?

   Ador cum in aproape fiecare reply ii aruncati lui Tom ca nu are habar intr-ale rockului… ba are habar atat cat sa judece, sa-si faca o parere, nu vad cum cunoasterea genurilor rockului l-ar duce la o alta concluzie? oare ce va face? va recomanda rockul enoriasilor lui? se va canta duminica rock in biserici?
   Este ca si cum ii reprosezi unui lucrator dintr-o asociatie anti-drog ca nu cunoaste drogurile, ca nu s-a drogat… aceste lucruri nu au relevanta!
   Asta nu ar fi prea grav, cea ce imi pare cel mai urat, au fost jignirile pe care le aduci atunci cand ai ramas in pana de argumente! E simplu, nu mai ai explicatii, treci la epitete!!! Foarte urat din partea ta… e comod sa te ascunzi sub anonimat si sa poti face pe Gigi Duru’ in spatiul virtual!!!! Move on, you ain’t so special!

 • Oooo… să trăiești domnu’ Arty! Am onoarea să te salut cu respect!
  Înțeleg că vrei să te întorci cu adevărat la Domnul și să începi să vii și tu la Biserică?!? Păi asta e o veste foarte bună, omule! Înseamnă că blogul meu și-a atins obiectivul. De ce n-ai spus de la bun început că vrei să renunți să fii ATEIST și să te întorci la Dumnezeu???

  Dragule, Domnul nu are nevoie de show-urile tale ci de INIMA TA!
  Faptul că te-am cenzurat și ți-am mai tăiat anumite lucruri nu trebuie să te mire și nu înseamnă că sunt un fariseu ci înseamnă că AICI TE AFLI PE UN BLOG CREȘTIN EVANGHELIC UNDE TREBUIE SĂ RESPECȚI NIȘTE REGULI ELEMENTARE. O primă regulă ar fi să-ți ceri scuze că m-ai făcut IDIOT și să regreți sincer modul în care te-ai comportat în comentariul tău anterior. Dacă vrei să mă câștigi și vrei să mă convingi să devin și eu ATEIST ca tine, n-ai să reușești acest lucru, jignindu-mă și făcându-mă IDIOT. Eu zic să-ți schimbi un pic metoda și strategia. Ce-ai zice să începi să te comporți frumos și civilizat și să termini cu prostiile? Nu crezi că ai avea de câștigat? Nu crezi că aș începe și eu să fiu mult mai deschis față de tine?

  Dar dacă tu continui în acest stil, nu vei avea nicio șansă cu mine. Uită-te și tu un pic cât e ceasul (ora 3 noaptea) și ce preocupări ai tu la ora asta. OMULE, NU AI SOMN?!? IA UN DIAZEPAM! Eu lucrez și încă mai am de lucru pentru că trebuie neapărat să termin ceva dar tu CU CE TE OCUPI LA ORA ASTA?!? N-AI CE FACE? TE PLICTISEȘTI?!?

  Du-te, băi nene și te culcă că mâine dimineață o să fii obosit la serviciu sau cumva n-ai de lucru și ești șomer? Altceva mai bun n-ai de făcut decât să mă oprești pe mine la ora asta din lucrul meu ca să trebuiască să-ți explic niște lucruri care ar trebui să-ți fie clare?

  Ți-am mai spus și îți mai spun o dată: NU TE OBLIGĂ NIMENI SĂ VIZITEZI BLOGUL MEU. DACĂ NU-ȚI PLACE ACEST BLOG, EȘTI LIBER SĂ SCHIMBI “CANALUL” DAR TE ROG FRUMOS SĂ NU MĂ TOCI LA CAP CĂ EU NU AM TIMP ȘI SUNT UN OM FOARTE OCUPAT.

  Deja am avut destulă îngăduință cu tine și am încercat să-ți răspund politicos și chiar să-ți explic anumite treburi. Dacă tu nu înțelegi nimic din ceea ce îți spun eu, îmi pare rău pentru tine.

  Dacă vrei să faci show-uri, angajează-te la un post de televiziune și fă acolo show-uri câte vrei tu, nu te oprește nimeni!

  O seară plăcută și somn ușor! (văd că ai insomnie și nu poți să dormi)

 • O să iei toate bisericile la rând, întrebând de unul, Tom the Cat??? N-ai minte nici cât să mâni bibilicile pe maidan!!! Eşti cel mai frustrat dintre o mie şi câteva sute de personaje care au scris pe acest blog! Să o iei personal în halul ăsta? Să ameninţi un om credincios “că-i faci un show şi că o să-l înveţi minte” pentru că are nişte convingeri proprii şi că şi-a creat un blog? În ce ţară trăim?? Sper că dacă acest non-sens se va întâmpla, Tom o să te denunţe poliţiei în timp util, să fii ridicat, dus la poliţie şi amendat corespunzător pentru dezordine publică într-un lăcaş de cult! Sunt soluţii pentru toţi zănatecii!

 • Of, mă doare capul de la atâtea comentarii ! Oricum rockul în general are mesaje satanice, câteodată voce ca de dr…. și… nu prea contează, ritmul foarte… cum sa spun… alert

  Sincer, mie, rockul ne creștin (toate metalurile) îmi impune o stare de… 🙁 rău în schimbul celorlalte subgenuri “acceptabile”, nu prea mă interesează mesajul chiar dacă și ele pot fi satanice prin asta.

  DA, rockul creștin există, prin închinare la Dumnezeu nu la satan !

 • Omule… tu, cel care ai postat asta. Te-ai gândit vreodată că satanismul este religia cea bună şi creştinismul cea rea? Te-ai gândit vreodată că cineva trage sforile ca să-ţi pară ţie că Dumnezeu este bun? De ce accepţi credinţa oarbă în Dumnezeu şi nu-ţi pui puţin mintea la treabă? Şi de ce ai impresia că în ce crezi tu trebuie să creadă toată lumea?

  P.S. Nu sunt satanist… sunt liber cugetător! 😛

  • Salut, liber cugetătorule! Mister Black Bird, dar tu DE CE accepţi credinţa oarbă în satan?!? Tu spui că nu eşti satanist şi eu te cred. Nu eşti satanist dar eşti ateist… şi cam tot aia e dar cu “mici diferenţe”… E vorba de o chestiune de nuanţă… Nu uita că satanismul şi ateismul sunt DOI FRAŢI BUNI CARE SE ÎNŢELEG PERFECT ÎNTRE EI ŞI COLABOREAZĂ FOARTE BINE!!!

   Aaaa… dacă tot ai adus vorba despre punerea minţii la treabă am o sugestie pentru tine. Te invit să asculţi on-line chiar acum (şi eventual câte un capitol în fiecare zi) lectura unei cărţi fascinante care are tocmai acest rol pe care îl subliniezi tu: te ajută să-ţi pui mintea la treabă! Te rog să dai click pe linkul de mai jos, să te instalezi confortabil într-un fotoliu şi să începi să asculţi materialul şi după aia mai stăm de vorbă şi o să înţelegi tu de ce cred eu în Dumnezeu şi de ce lupt împotriva lui satan (care fie vorba între noi, nu este un animal cu coadă, copite şi furcă, cum nici Dumnezeu nu este un moşuleţ cu barbă albă şi lungă care se plictiseşte pe-acolo pe undeva şi din când în când îşi mai aduce aminte de noi). Nici eu nu cred în prostii de-astea şi nici Biblia nu spune aşa ceva.

   Îţi doresc o audiţie plăcută şi am rugămintea ca după ce asculţi on-line TOATĂ CARTEA să-mi zici şi mie părerea ta:

   https://www.tomthecat.ro/crestinism-pur-si-simplu-c-s-lewis/

   P.S. N-ar fi rău deloc să vezi un videoclip interesant şi să citeşti materialul DEFINIŢIA RĂULUI şi mai vorbim, prietene!

   https://www.tomthecat.ro/definitia-raului-si-explicatia-data-de-elevul-albert-einstein/

 • Prin poll-ul tău să înţeleg că dacă nu e rock creştin, atunci îmi ucide sufletul, sigur, nu?
  Dacă nu ascult nici rock creştin [sau cum s-o numi] nici cannibal corpse sau gorgoroth ci trupe de gen iris, cargo, trooper [ca să dau exemple româneşti], tot îmi ucid sufletul? Sunt de părere că poporul român nu trebuie să accepte numai un anumit gen de muzică… ci să asculte ce le place, ce gen de rock vrea fiecare. Mersi 🙂

  • Dragă Emil, ştii ce facem noi acum?!? “Discutăm discuţii”… Păi ce sens are să discut cu tine despre suflet dacă tu nu crezi în existenţa sufletului? Ce sens are să discutăm dacă tu nu crezi în existenţa lui Dumnezeu, a Raiului, a Iadului, a îngerilor, a diavolului, a demonilor, etc… Pierzi şi tu timpul şi îl pierd şi eu… Şi amândoi avem treabă!

   Cu ateiştii e foarte dificil să stai de vorbă iar cu sataniştii e şi mai greu… Probabil că tu faci parte din prima categorie, cea a ateiştilor… Citeşte sau ascultă on-line o carte excepţională scrisă de C.S. LEWIS, unul dintre cei mai străluciţi intelectuali ai secolului XX şi după aceea mai stăm de vorbă ca să avem şi noi o bază de discuţie de la care să pornim. Ascultă-mă şi nu vei regreta!

   Click pe linkul de mai jos, instalează-te confortabil în fotoliu şi ascultă on-line una dintre cele mai bune cărţi care au existat vreodată:

   https://www.tomthecat.ro/crestinism-pur-si-simplu-c-s-lewis/

 • Am o idee: Ascultă nişte rock “malefic” de la trupe care au totuşi melodie, nu ca cele pe care le-ai postat tu pe blog. Îţi recomand două trupe: trupa X şi trupa Y, respectiv piesele ……….
  Şi poţi vedea rock necreştin care nu trimite pe nimeni la tăiat de vene, masacrat de copii şi crucificat de pisici!

  • Dragă Lirael, am făcut un “mic” efort, am pierdut niste timp si am ascultat cateva piese interpretate de fiecare trupa pe care mi-ai recomandat-o. Trebuie sa recunosc ca m-ai supus la niste cazne deosebit de grele.

   Concluziile sunt urmatoarele:

   Mai intai, trebuie sa stii ca am cautat acea trupa dar am ascultat la nimereala orice piesa de-a lor care mi-a iesit in cale (abia ulterior, cautand piesele recomandate de tine). Am procedat asa pentru ca am vrut sa vad cu ochii mei daca tu ai facut o selectie “speciala” pentru mine si mi-ai recomandat numai cateva piese mai placute si mai linistite, in timp ce de fapt, stilul lor muzical este mult mai dur, mai brutal, mai “death” si mai “dark”, foarte greu de ascultat si de suportat de un om normal la cap.

   De exemplu, prima trupa (stii tu care) este un amestec “interesant” de opera cu niste urlete si racnete infioratoare. Poate ca nu sunt satanisti (asta daca ar fi sa ma iau dupa tine) dar sa fiu sincer, ai senzatia ca nu sunt oameni, ci niste draci iesiti din Iad. Imi pare foarte rau, dar nu gasesc alt termen de comparatie mai potrivit. Nu ma refer la tipa aia care e solista lor vocala si care are o voce buna (chiar nu stiu ce cauta in acea trupa si ce legatura ar putea exista intre ea si acei indivizi). Ma refer mai ales la acel individ blond spalacit cu figura aia de tap batut in cap si cu aerele si figurile lui de dark-death-metalist din acela iremediabil pierdut. Acel tip strica totul in acea formatie, dupa parerea mea. Nu mai spun ca in timp ce ascultau aceasta muzica “culta”, cativa fani faceau semnul coarnelor diavolului. Bineinteles ca era o simpla si nevinovata coincidenta care n-are absolut nicio legatura cu acest gen de “muzica”, nu-i asa, Lirael ? Nu mai discutam de faptul ca in multe dintre videoclipurile lor am observat ca apar tot timpul “capete de mort” deci e clar ca au o inclinatie pentru MOARTE si nicidecum nu au in vedere VIATA oferita de Dumnezeu.
   De fapt, chiar si numele albumului este DARK PASSION deci e foarte clar ca este vorba de O PASIUNE BOLNAVĂ ŞI PERICULOASA PENTRU LUMEA INTUNERICULUI si nicidecum pentru ceea ce este frumos, bun si luminos…

   Ce legatura ar putea exista intre un om care doreste sa traiasca intr-un mod curat (in lumina) si cei care promoveaza lumea Intunericului?!? Vezi tu vreo compatibilitate intre aceste doua lumi??? Eu nu vad niciuna! O pasiune bolnava pentru MOARTE si o pasiune bolnava pentru INTUNERIC… Altceva nimic… Iar tu si eu suntem chemati sa facem o alegere clara si ireversibila intre aceste doua alternative “unice”! Dar chiar nu mai există şi altceva în afară de aceste lucruri?!?
   UNDE ESTE DUMNEZEU?!? NU CUMVA LIPSEŞTE CU DESĂVÂRŞIRE DIN VIAŢA ACESTOR OAMENI?!?
   Iar noi trebuie să-i considerăm nişte “repere” şi nişte “valori”?!?

   Tot referitor la aceasta trupa, trebuie totusi sa recunosc ca intr-adevar au si niste piese mai melodioase si mai placute dar ce folos?!? Acum canta ceva placut cat de cat si peste 5 minute isi dau in petec si incep cu “iadul” urletelor si racnetelor care iti fac pielea gaina. Probabil ca asta place tineretului din ziua de azi: “senzatiile tari”, sentimentul de groaza, de spaima, de necunoastere a misterului, de patrundere in necunoscut, in Moarte si in Intuneric. Aceste lucruri atrag si plac, dar bietii de ei nu-si dau seama ca aceasta cale a intunericului si a mortii duce spre distrugere vesnica.

   De fapt, nici tipa aia (o buna solista vocala, trebuie sa recunosc) nu e “usa de biserica” daca ea accepta sa filmeze si sa faca videoclipuri in cimitir, printre crucile mormintelor, etc. O sa-mi spui ca ea nu e satanista si ca ea n-are nicio treaba cu asa ceva, dar desi are niste ochi patrunzatori si foarte frumosi, totusi DE CE este de acord ca in videoclip sa apara un “cap de mort” in ochii ei??? DE CE accepta asa ceva daca nu e satanista?!? Din prea multa credinta in Dumnezeu? Din prea multa dorinta de a fi exponentul unor lucruri placute, curate, prin care sa fie promovata LUMINA in locul Intunericului si VIATA in locul Mortii?!? Nu prea cred, Lirael…

   A doua trupa recomandata de tine interpreteaza intr-adevar o piesa linistita si placuta (aceea cu “angel”) dar promoveaza niste imagini si niste idei absolut aiuristice care sfideaza si jignesc in mod grav Cuvantul lui Dumnezeu (de exemplu, imaginea aceea cu o “ingerita” aplecata intr-un mod nepotrivit peste un barbat (probabil tot “inger”) cu sugerarea unui act intim intre cei doi). Nu scrie NICAIERI in Biblie ca ingerii sunt barbati sau femei, asta e doar imaginatia omului care nu are nicio legatura cu litera si spiritul Sfintei Evanghelii sau a Sfintei Scripturi in general. In Rai nu vom mai fi barbati si femei, vom avea altfel de trupuri si vom fi altfel de entitati, fara sex si fara nevoia de sex, fara sa ne mai fie foame, sete, fara sa mai simtim oboseala, durerea, etc. E clar ca videoclipurile acestei trupe sfideaza credinta crestina, invatatura curata a Sfintei Scripturi. Cu toate astea, tu imi recomanzi mie asemenea lucruri, ba chiar probabil ca ai dori ca si eu sa le promovez pe blogul meu, nu-i asa, Lirael?!?

   De asemenea, am ascultat si alte piese cu aceasta a doua trupa (una dintre piese avea un nume legat de ideea de “beauty” si am vrut sa vad si eu cat este de “beauty” dar ascultand-o M-AM INGROZIT, M-AM CUTREMURAT, M-AM INSPAIMANTAT SI AM INCEPUT SA MA ROG PENTRU ACESTI EXPONENTI AI SATANEI despre care tu spui ca sunt niste “baieti buni si cuminti” care nu taie vene, nu masacreaza copii si nu crucifica pisici.

   Te rog foarte mult sa retii ca A FI SATANIST nu inseamna neaparat sa trimiti pe cineva la taiat de vene, la masacrare de copii sau la crucificat de pisici asa cum spui tu. Satanismul imbraca forme extrem de diverse si care mai de care mai subtile si mai rafinate. Nu uita ca de multe ori DIAVOLUL SE TRANSFORMA INTR-UN INGER DE LUMINA!!! Poate sa fie ceva care sa para foarte frumos si atractiv, sa fie imbracat intr-o poleiala si intr-o stralucire, dar in interior sa fie moarte si putrefactie, precum si un miros greu de descompunere datorata necuratiei, necredintei si pacatului. Nu uita ca si ATEISMUL este o forma de satanism mascat si camuflat care n-are nimic in comun cu taiatul venelor, cu masacrarea copiilor sau cu crucificarea pisicilor. Cu toate acestea, ATEISMUL SI SATANISMUL SUNT DOI FRATI BUNI CARE SE INTELEG PERFECT SI COLABOREAZA EXCELENT UNUL CU ALTUL IN VEDEREA DISTRUGERII OMULUI!!!

   Sper ca tot ce ti-am scris in acest lung mesaj sa te determine la reflectie, la meditare, la O INTOARCERE REALA SI PROFUNDA LA DUMNEZEU si la renuntare definitiva la ORICE FORMA DE NECURATIE SI PACAT, LA ORICE STIL DE MUZICA PRIN CARE NU ESTE ONORAT SI CINSTIT NUMELE LUI DUMNEZEU!!!

   Te implor sa lasi orice prejudecata deoparte! Bloggerul Tom the Cat iti vrea binele si vrea ca tu sa fii fericita si mantuita. Eu as fi foarte fericit ca intr-o zi sa ma intalnesc cu tine in Imparatia lui Dumnezeu pentru ca eu cred ca TU TE POTI INTOARCE LA DOMNUL CU ADEVARAT, CU TOATA INIMA SI CU TOATA FIINTA TA.

   Iti doresc o dupa amiaza binecuvantata!

   P.S. Instaleaza-te confortabil intr-un fotoliu si incepe chiar acum sa asculti on-line o carte exceptionala a unuia dintre mentorii mei spirituali (ma refer la C.S. LEWIS, marele apologet, ganditor, filozof, eseist, regretat profesor universitar la Oxford):

   https://www.tomthecat.ro/crestinism-pur-si-simplu-c-s-lewis/

   După ce asculţi on-line toată cartea, mai stăm de vorbă!

 • Ai ascultat muzica pe care ţi-am recomandat să o asculţi? Ştiu că ai văzut post-ul, chiar dacă nu i-ai dat ‘accept’. Şi nu insist să-l publici pentru că ştiu că nu o vei face. Vreau doar să ştiu ce părere ţi-au lăsat aceste melodii de gothic rock.

  • Lirael, ai perfectă dreptate şi ai intuit foarte bine. Nu pot aproba commentul tău prin care promovezi acele trupe până nu le ascult şi eu să văd despre ce e vorba. Din păcate, am fost foarte prins şi chiar şi acum abia am apucat să-ţi aprob acest comment. Fii sigură că voi asculta piesele respective şi abia ulterior mă voi putea pronunţa. Îţi doresc o zi însorită şi binecuvântată! 🙂

 • Dragă Tom,

  Încep prin a vorbi de trupe, ulterior voi vorbi şi de celelalte fragmente ale comentariului tău. Eu ţi-am spus să asculţi melodii de la vechea trupă, nu cea nouă. Cea nouă nu-mi place în mod deosebit nici mie, iar prin numele albumului scos în 2007, cel care scrie versurile, vrea să vorbească despre felul în care viciile şi reacţiile necontrolate fac omul să decadă fizic şi psihic, ca să nu mai spunem sufletesc. Numele albumului mai conţine şi cuvântul „Play”, toate cele trei cuvinte împreună, vrând să însemne „Întunecatul Joc al Pasiunii”, nu „Jocul pasiunii pentru Întuneric”.

  În trupa cu „N” sunt oameni cu studii superioare în materie de muzică (în prezent, vocalista cea nouă fiind singura fără liceu de muzică sau Conservator), stilul lor este gothic simfonic, ceea ce înseamnă că ei, pentru a îndulci sunetul dur, adaugă muzică simfonică, intrumente clasice.

  Sinceră să fiu, eu nu am auzit în niciuna dintre melodiile lor acele „răcnete înfiorătoare” despre care vorbeşti, în schimb, am observat că ei se folosesc de vocea necizelată a bărbatului la care faci referire în combinaţie cu vocea de operă a sopranei pentru a face lesne de observat lupta dintre personaje, pentru a crea un „duel” al vocii binelui cu vocea răului (nu cred că este nevoie să menţionez cine e cine) sau al frumosului cu urâtul.

  Tu creezi o dramă, hiperbolizând pasajele masculine ale blondului pe care tu îl consideri un „individ blond, spălăcit” cu o „figură” de „ţap bătut în cap” şi un tip „cu aere şi figuri de dark-death-metalist din acela iremediabil pierdut”, până la punctul în care le transformi în nişte sunete de care „ai senzaţia că nu sunt oameni, ci nişte draci ieşiţi din Iad”.

  Tu spui că au „nişte piese mai melodioase”, dar oare tu chiar ai ascultat? Majoritatea pieselor lor sunt foarte melodioase, chiar dacă au un tempo rapid şi altele au unul lent. Pun pariu că ceea ce ai făcut tu a fost să AUZI piesele, nu să le ASCULŢI. Dacă le-ai fi ascultat cu adevărat, ai fi observat că în majoritatea melodiilor se observă afinitatea poetului faţă de Dumnezeu. Spre exemplu, în cele mai multe găseşti expresii de genul „te rog, Doamne, ai grijă de cei pe care îi iubesc” sau „numai inocenţa poate salva lumea asta” sau cuvinte despre tânjirea eului liric după Rai şi remuşcările pe care le simte faţă de un păcat comis. Nu numai atât, ci şi versuri în care sunt versete din Biblie sau versuri despre faptul că omul deşi este păcătos prin firea sa, are nevoie, şi tânjeşte chiar, după mântuire.

  Sunt convinsă că nu ai încercat măcar să asculţi versurile, dacă ai făcut-o, nu ai încercat să stai să observi şi să analizezi figurile de stil folosite pentru a broda afirmaţia conform căreia omul are nevoie de credinţă, dragoste, prietenie, linişte interioară şi de Dumnezeu. Poetul foloseşte figuri de stil. Spre exemplu:

  „Acesta sunt eu, pentru totdeauna, cel fără de nume, cel ce nu are o inimă curată pe post de busolă, acesta sunt eu, pentru totdeauna, unul ce nu are nume, împarte ultimul efort, pentru a găsi acel gol din viaţă.”

  Pentru a exprima lucruri cum ar fi egalitatea oamenilor în faţa lui Dumnezeu, egalitatea păcătoşilor în ochii Lui şi necesitatea acestora de a avea credinţă, nevoie pe care prea puţini o conştientizează. Iar melodiile care nu vorbesc despre asta, ori sunt cele în care se face referire la păcatele ce sunt comise cu gândul de cei ce nu păcătuiesc cu trupul (doar ştii că se poate păcătui şi cu gândul), ori sunt poveşti de dragoste (şi urmările ei), ori sunt poveşti clasice precum „Frumoasa şi Bestia”(după care a făcut 3 melodii şi referire în multe altele) sau cărţi de Tolkien, şi, bineînţeles, dragostea faţă de natură şi astral; toate cu excepţia uneia, care nu a fost compusă de această trupă, una care este cover şi în care se vorbeşte despre politică.

  În videoclipul la care faci tu referire (care nu este nicidecum „toate videoclipurile lor”) într-adevăr apar un craniu şi un cimitir dar din moment ce nu ai ascultat şi nu ai înţeles versurile nici nu mă mir că ţi-ai creeat o impresie total greşită despre ei, el şi ea. În videoclipul cu pricina, în secvenţele de la început, apare craniul în ochiul sopranei pentru a reprezenta pierderea inocenţei, păcatul; Ulterior, acesta dispare, arătând că persoana în cauză a reuşit să se salveze din Întuneric, dar asta nu înainte să arate secvenţa cu ea în cimitir. Secvenţă care sugerează durerea interioară pe care personajul o simte la „moartea” sufletului şi care reprezintă, mai târziu, moartea răului din omul acela.

  Secvenţa cu ciorile este metafora pentru omul care cade în păcat cu toate că nu îşi doreşte asta, omul care se chinuie să meargă drept dar nu izbuteşte iar secvenţa în care se unge cu petrol, plânge şi sare în apă este momentul în care îşi dă seama că se îndreaptă tot mai mult către Întuneric şi se căieşte. La sfârşit, craniul dispare fiindcă e-ul liric a reuşit să se redreseze.

  Credeam că tu ştii latină măcar puţin fiindcă trăiam cu impresia (probabil falsă) că diaconii şi preoţii creştini (indiferent de Biserică) sunt învăţaţi latina. Dacă ai fi ştiut, ai fi observat metafora încă din numele melodiei, „nimeni” este ceea ce înseamnă cuvântul în limba latină, iar prin „acel se întoarce către casă”, vorbeşte de omul păcătos care întoarce faţa înapoi spre lumină.

  Pot să stau să mai scriu despre asta şi să îţi fac câte un eseu pentru fiecare melodie de-a lor, veche sau nouă, dar ştiu că eşti un om ocupat, ca majoritatea oamenilor, de altfel, printre care şi eu, motiv pentru care abia azi am apucat să îţi răspund, aşa că voi trece la a doua trupă, urmând să răspund şi la restul mesajului după aceea. Sper din tot sufletul că am reuşit să te conving că trupa cu „N” nu este o trupă de satanişti incurabili.

  A, şi încă ceva: albumul la care faci tu referire este albumul scos după plecarea sopranei şi înlocuirea ei cu o altă cântăreaţă, de data aceasta nu de operă. De la trupa cu „M” ţi-am spus să asculţi melodia cu „angel” pentru că eu personal am ascultat doar câteva piese de la ei, toate fiind, din punctul meu de vedere , nişte melodii ok, nu am dat peste acea melodie cu „beauty” despre care spui tu că te-a îngrozit şi te-a înspăimântat. Te rog să îmi trimiţi mesaj privat cu numele ei ca să văd despre ce e vorba şi să îţi pot răspunde în legătură cu ea.

  În melodia de care eu ţi-am spus, îngerii sunt o metaforă pentru iubirea care dăinuieşte şi după moarte, iubirea dintre vocalist şi iubita lui care a murit. Cum spune şi el „săgeata de aur a dragostei, către ea ar fi trebuit să zboare, iar nu a morţii săgeată otrăvită să o omoare.” Nu spune, într-adevăr, nicăieri în Biblie că îngerii ar avea sex, însă nu spune nici că sunt asexuaţi sau hermafrodiţi, de aici şi ideea cum că nu au sex. Cât despre videoclip: Au unul? Eu nu ştiam.

  Nu ţi-am spus să promovezi vreuna din melodiile pe care te-am rugat să le asculţi, numai să le asculţi TU! Eu cu tine vorbeam, nu cu x sau y care ar putea să citească blogul tău.

  Prin diavolul luminos faci referire la Lucifer? Caută să citeşti „Demon” a lui Lermontov… e o poezie foarte romantică, sunt convinsă că ţi-ar plăcea sfârşitul. Într-adevăr, Lucifer a fost cel mai frumos înger, motiv pentru care a devenit mândru şi a ajuns să fie primul înger care a decăzut. Dar ştii? Există o vorbă: „Lumina nu e mereu binele iar întunericul nu e mereu răul.” Desigur, este tot o metaforă, nu trebuie luată ca atare.

  Ateismul şi satanismul pot, într-adevăr, să se înţeleagă, dar asta nu înseamnă că sunt la fel. În funcţie de păcatele comise, ateii ajung in Iad sau (dacă e să ne luăm după Dante Alighieri) în Limb, pe când sataniştii au o destinaţie sigură.

  Făcând o mică paranteză pentru a reveni la prima trupă, îţi spun: Tu tot nu vrei să renunţi la prejudecăţi: te iei de felul în care arată basistul de la trupa cu „N” dar ceea ce nu ştii este motivul pentru care el poartă barba aia „de ţap”. Poate are o problemă! Vreo cicatrice pe care vrea să o ascundă! Cât despre atitudinea lui: mie nu mi se pare nicidecum aşa cum spui tu, din contră, mie atitudinea lui îmi pare a exprima „un om pus pe glume”. Normal că e palid, doar e născut în Ţara lui Moş Crăciun! Şi nu, nu sunt ironică.

  Revenind:
  Tu îmi vorbeşti mie de parcă eu aş fi atee sau satanistă. Cât despre primul paragraf: Ţi-am dat numele melodiilor care îmi plac mai mult, nu a fost special ca să te induc în eroare. Nici nu am spus vreodată că îmi vrei răul! Singura ta problemă e că neavând răbdare să analizezi situaţia, dai în cap direct. Nu eu sunt cea cu prejudecăţi fiindcă altfel nu aş fi ascultat melodiile propuse de tine pentru examenul meu de canto.

  Cât despre C.S. Lewis, ştiu cine este şi nu sunt aşa de interesată sau impresionată de el, am alţi scriitori preferaţi.

  Într-un anumit pasaj, vorbeşti de parcă nu numai rock-ul ci şi folk-ul, opera, blues-ul, hip-hop-ul, rap-ul, funk-ul, punk-ul şi orice stil de muzică în afară de cea ce Îl preslăveşte pe Dumnezeu este un lucru făcut de mâna diavolului.

  În fine… Este târziu iar eu am multă treabă de făcut aşa că o să închei polologhia asta cu un simplu: Vorbeşti despre prejudecăţi, nedreptate şi păcat, dar oare te-ai uitat, vreodată în propria ogradă? Nu mai călca pe cadavre! Dacă cineva face altfel decât tine nu înseamnă că e neapărat rău! Spui că eşti tolerant… demonstrează! Lumea nu are nevoie de vorbe ci de fapte! Îţi doresc o noapte bună şi multă sănătate ţie şi familiei tale!

  P.S. „Coarnele” alea de care spui tu că erau arătate la concertul trupei „N” nu sunt „semnul coarnelor diavolului” ci mai multe lucruri diferite, în mai multe culturi şi mai multe credinţe, cu sau fără diavol. La rockeri totul a pornit de la Dio, care a văzut semnul ăsta la bunica lui care îl făcea ca să nu fie deocheată, în folclorul european se spune că astfel acoperea ochii persoanei către care arăta şi astfel o oprea să o deoache. Când fanii lui au văzut semnul, l-au preluat fără să le pese prea mult care e semnificaţia, şi astfel a ajuns semn tipic.

 • Acum am observat când aşteptam să se încarce pagina că cineva ţi-a dat un comentariu în care te-a făcut idiot. Tu i-ai spus că de fapt el e ateu, căci altfel nu ţi-ar fi vorbit aşa urât… nu te-ar fi jignit. Dar pe de altă parte… şi tu le-ai zis oamenilor în mai multe rânduri dacă nu cumva au băut gaz şi lucruri asemănătoare deci nici tu nu eşti mai presus care îţi vorbesc aşa. Ca un slujitor al lui Dumnezeu ce spui că eşti, ar fi trebuit tuturor cărora ţi-au vorbit urât să îi rogi să-şi controleze limbajul.

  De asemenea, au fost unii care şi-au exprimat opiniile, diferite de ale tale [de exemplu, îţi spuneau că poate ar trebui să faci ceva sau îşi dădeau cu părerea în legătură cu un anumit subiect]… în mare, lor le-ai zis că dacă au băut gaz…

  Tu, ca slujitor al lui Dumnezeu, nu ar fi trebuit să vorbeşti aşa cu ei, nu crezi? Există şi alte metode de a zice “nu cred asta/nu sunt de acord DELOC cu asta”.

  • Dragă Emil, ca un slujitor al lui Dumnezeu ce spun că sunt, ar fi trebuit să nu-ţi aprob acest comment şi să ţi-l şterg IMEDIAT pentru că tu ai încălcat cel puţin un punct al Regulamentului de postare comentarii de pe acest blog. Am să-ţi reîmprospătez memoria:

   “Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului […] se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament !”

   Trebuie să fiu sincer şi să recunosc că ceea ce mi-ai scris mai sus nu se încadrează la categoria comment-urilor scrise de persoane cărora merită să le blochez definitiv IP-ul. În schimb, se încadrează cu succes la categoria celor care merită să le cenzurez parţial comentariul sau chiar să le şterg comentariul! Mai e nevoie să-ţi explic DE CE?!? Păi… citeşte mai sus că scrie acolo şi ţi-am şi subliniat ca să vezi mai bine… Comentariul tău NU SE REFERĂ STRICT LA CONŢINUTUL ARTICOLULUI ŞI ESTE O DEVIERE ÎN AFARA SUBIECTULUI!!! Cu toate astea, am făcut o excepţie şi nu te-am cenzurat parţial şi nici nu ţi-am şters comment-ul. Sper să apreciezi acest lucru şi să nu se mai repete pentru că data viitoare nu voi mai fi atât de îngăduitor ca acum!

   Aaaa…. dacă vroiai să discutăm în particular (prin e-mail) aia era cu totul altceva şi nu mă supăram. Dar ca tu SĂ ÎNCALCI FLAGRANT REGULAMENTUL DE PE ACEST BLOG iar eu să-ţi aprob una-două comment-ul tău, mi se pare un pic cam mult, nu crezi?!?

   Sunt foarte prins dar totuşi îţi voi răspunde chiar acum. Te rog să reţii că una e să întrebi un om dacă a băut cumva gaz sau dacă a mâncat ceva stricat şi ALTA E SĂ-L FACI IDIOT PE WEBMASTERUL UNUI BLOG ŞI SĂ MAI AI ŞI TUPEUL SĂ-ŢI APROBE COMMENTUL!!! Eşti de acord cu mine, Emil?!? Cele două aspecte “asemănătoare” mai sus prezentate de tine nu prea suportă termeni de comparaţie!

   Pe de altă parte, dacă ai fi blogger şi dacă ai fi confruntat cu tot felul de indivizi certaţi cu bunul simţ şi cu orice orice normă de civilizaţie, sunt convins că i-ai întreba şi tu dacă au băut gaz atunci când aruncă tot felul de invective şi calomnii mizerabile la adresa oricăror Biserici creştine şi a oricăror slujitori ai lui Dumnezeu. Pentru că Îl am pe Domnul în inima mea, eu nu am la îndemână tehnicile drăcuielilor, înjurăturilor, cuvintelor mizerabile şi murdare şi atunci îmi rezerv dreptul să întreb oamenii dacă au băut gaz!!! ESTE CEVA RĂU ÎN ACEASTĂ ÎNTREBARE?!? N-am voie să pun şi eu o simplă întrebare pentru cultura mea generală??? Aaaa… dar de înjurat şi de jignit într-un mod mizerabil, am voie să fiu?!? Acolo nu mai ai nimic de spus, nu-i aşa?!? Alea nu te deranjează, nu??? Te deranjează doar faptul că i-am întrebat dacă au băut gaz?!? Serios??? Asta te deranjează pe tine, Emil??? Asta ai reţinut tu din tot articolul scris şi publicat de mine??? La asta se rezumă comentariul tău, Emil??? Asta e tot ce ai observat tu pe blogul meu? Foarte trist!

   Eu nu pot să suport generalizările de genul: “toţi preoţii sunt la fel, toţi pastorii sunt la fel, toţi creştinii sunt la fel, indiferent de Biserica din care fac parte, toţi sunt o apă şi un pământ”, etc… Cei care vin cu asemenea porcării pe blogul meu, vor primi o replică dură din partea mea şi-i voi întreba dacă au băut cumva gaz sau dacă au mâncat ceva stricat. Asta nu înseamnă ca ei să-şi permită să mă înjure, să-mi adreseze cuvinte murdare, obscenităţi, epitete de genul “idiotule, dobitocule, cretinule, imbecilule”, etc… Nu sunt obligat să suport asemenea mizerii pe blogul meu şi nu sunt obligat să aprob asemenea “comment-uri” (nu am pus întâmplător ghilimelele).

   Greşeala mea FOARTE MARE ştii care a fost, Emil?!? Îţi spun eu unde am greşit foarte rău… Am greşit ENORM (a fost o gravă deficienţă) că n-am instalat de la bun început Regulamentul pentru postarea comentariilor. Dacă aş fi făcut acest lucru încă din aprilie 2009 (data înfiinţării blogului meu) aş fi fost scutit de mult timp pierdut, de mulţi nervi şi multe mizerii, gunoaie cu pretenţii şi aere de comment-uri. Recunosc că a fost o scăpare de-a mea dar acum s-a terminat, nu mai are nimeni nicio scuză că nu există un Regulament care trebuie respectat cu sfinţenie pe blogul meu. Cine va respecta acest Regulament va avea o viaţă frumoasă pe blogul meu. Ceilalţi vor trebui să schimbe “canalul” (sunt atâtea bloguri, nu-i opreşte nimeni să intre pe alte site-uri). Sper că am fost destul de clar şi de explicit, dragă Emil.

   P.S.1 Văd că ai o imaginaţie foarte bogată. NICIODATĂ nu am repezit un vizitator care mi-a făcut o recomandare, o sugestie, o propunere într-un mod civilizat şi cu bun simţ!!! NICIODATĂ nu am întrebat asemenea oameni deosebiţi dacă au băut gaz. Asta e în imaginaţia ta sau poate că vrei să arunci chestia asta răutăcioasă că nu ai altceva mai bun de făcut pe ziua de azi. Deci, am o rugăminte la tine: forget it, man! Las-o baltă!

   P.S.2 Ce-ar fi să-ţi faci tu un blog al tău şi o să te văd eu atunci ce grozav eşti tu şi ce bine te descurci cu vizitatorii tăi şi cu moderarea/aprobarea comment-urilor. Abia atunci să vorbeşti şi abia atunci să-ţi dai cu părerea despre acest domeniu cu care nu ai nicio tangenţă! Aştept să mă inviţi pe blogul tău ca să văd şi eu cum faci şi cum dregi tu, cum te descurci şi cum rezolvi toate problemele!
   Până atunci, îţi doresc o zi binecuvântată şi te mai aştept!

 • 1) Da, recunosc, nu a fost la subiect. Imi cer scuze, dar doar eram curios. am dat mai devreme si un comentariu legat de aceasta postare. Mi-am spus intr-un fel punctul meu de vedere.

  2) Nu esti singurul care uraste generalizarile… sunt multi… foarte multi oameni care urasc generalizarile… dar daca am incepe sa ne jignim reciproc sau sa ne intrebam daca mancam stricat sau am baut gaz la fiecare generalizare facuta de x sau y… ar fi vai de lumea asta.

  3) Am avut blog… dar nu am timp sa tot postez deci l-am anulat… stiu cum e sa ai blog. Si eu am cunoscut prin blog diverse tipuri de oameni, nu toti cu un limbaj tocmai…frumos..

  3) Am zis “Ca un slujitor al lui Dumnezeu ce spui că eşti, ar fi trebuit tuturor cărora ţi-au vorbit urât să îi rogi să-şi controleze limbajul. [..] Tu, ca slujitor al lui Dumnezeu, nu ar fi trebuit să vorbeşti aşa cu ei, nu crezi? Există şi alte metode de a zice “nu cred asta/nu sunt de acord DELOC cu asta”… pentru ca stiu cazuri in care oameni obisnuiti… care nu slujesc in vreo biserica si nici nu sunt rude cu preoti episcopi etc [de nicio religie] sunt jigniti in mod constant… aproape zilnic… desi sunt persoane respectabile. Si acele persoane nu le raspund in niciun fel atacatorilor [ca sa le zic asa]… Am intrebat de ce nu se apara si una din acele persoane mi-a zis “pentru ca Dumnezeu e sus si vede. Vor fi pedepsiti la momentul oportun”. [si nu e vreo pilda sau ceva de gen. e real]

  4) “NICIODATĂ nu am repezit un vizitator care mi-a făcut o recomandare, o sugestie, o propunere într-un mod civilizat şi cu bun simţ !!! NICIODATĂ nu am întrebat asemenea oameni deosebiţi dacă au băut gaz !”

  Mda… dar am vazut cum ai repezit-o pe Lirael… de ce? ea nu ti-a zis civilizat? mie asa mi s-a parut… m-am prins despre ce clipuri e vorba… le stiu… si sunt de acord cu ea la trupa cu N…
  Metaforele folosite mi se par superbe… tu ai inceput sa… saaa… ii JIGNESTI pe cei din trupa… mai ales pe cel blond. O mica cercetare pe net te ferea de a judeca gresit acea trupa dar te-a lamurit Lirael (cred) [si uite cum am ajuns la subiectul postarii].

  NU sunt numai doua tipuri de rock. Iti pot enumera MUULTE trupe de rock in versurile carora nu e slujit Dumnezeu, insa membrii acestora sunt crestini si nu numai cu numele… de aceea poll-ul tau nu e corect. Aici TU ai facut ce nu suporti. Ai generalizat. da. ai facut doua grupuri rock crestin si rock care”ucide”… tot generalizare e 😉
  Ar mai fi de zis dar nu am timp. Sper sa consideri acest post ca fiind “la subiect”, oricum este mai la subiect fata de fostul.

  Toate cele bune !

 • Bună ziua. În opinia mea acest articol este foarte bine realizat… spun asta pentru că şi eu am realizat articole de acest gen din perspectiva în care şi eu ascult rock… e destul de ciudat pentru mine fiind la un liceu teologic să ascult acest gen de muzică. Într-adevăr, am şi ”constrângeri” deoarece nu aş vrea să comit un păcat “ascultând” o parte dintre ramurile rock-ului, evitându-le bineînţeles pe cele cu mesaje satanice. Ascult Metallica, HIM şi alte formaţii asemănătoare… deoarece îmi dau o stare de bine şi eu sunt atrasă de muzică încă de mică, având ca hobby pianul şi chitara.

  În orice caz aş vrea ca cineva să mă lămurească în legătură cu toată această muzică pentru că am studiat multe articole şi toate se contraziceau unul pe celălalt, inducându-mă în eroare.

  Anyway… good job! GOD BLESS YOU! 🙂

  • Ariana, îţi mulţumesc pentru că ai apreciat acest articol pe care l-am scris, punându-mi foarte mulţi oameni în cap. Îmi cer scuze că-ţi răspund atât de târziu, dar ştii cum e… mai bine mai târziu decât niciodată! 🙂

   Am citit cu atenţie comentariul tău şi aş avea şi eu câteva precizări. Părerea mea este că nu e suficient ca o muzică să-ţi dea “o stare de bine”. Acesta nu este un criteriu corect de selecţie a muzicii pe care trebuie să o asculţi.
   Pe mine mă interesează în primul rând MESAJUL TRANSMIS printr-o anumită piesă muzicală, indiferent de stil sau de ritm (totuşi, ritmul trebuie să aibă o limită a suportabilităţii, eşti de acord cu mine?!?)

   Pe de altă parte, spui că studiezi la un Liceu Teologic.
   Păi, acolo n-ai învăţat că toate lucrurile ne sunt îngăduite dar NU TOATE SUNT SPRE ZIDIREA NOASTRĂ? Ştiai că toate lucrurile ne sunt îngăduite dar NU TOATE NE SUNT DE FOLOS?!? Cum sunt eu zidit duhovniceşte (spiritual) ascultând Metallica? Cu ce mă apropie pe mine Metallica de Dumnezeu?!? Nu cumva este exact invers? Nu cumva Metallica MĂ ÎNDEPĂRTEAZĂ IREVERSIBIL DE DUMNEZEU?!? Nu cumva Metallica mă apropie de diavol şi de iad???
   Think about it, young lady!

   Spui că eşti atrasă de muzică încă de mică… Nu e rău deloc şi nu este un păcat să ai o pasiune dar ai mare grijă să nu ajungi să IDOLATRIZEZI anumite trupe, anumiţi solişti vocali, etc, să nu cazi în această extremă ca toate aceste lucruri să devină nişte IDOLI în viaţa ta…
   Există un pericol şi un risc foarte mare şi trebuie să fii atentă! Stai în legătură strânsă cu Dumnezeu pentru că altfel, această lume cu plăcerile şi atracţiile ei, poate să te acapareze şi să te ducă la distrugere… O nevinovată ascultare a pieselor formaţiei Metallica poate să te conducă treptat din ce în ce mai jos… spre iad…

   Domnul să te păzească de tot ce este rău şi periculos pentru sufletul tău tânăr şi fragil! Domnul să te apere şi să te protejeze în fiecare clipă a vieţii tale!

   Te mai aştept cu drag pe blogul meu. May God bless you!

 • Eu sunt o mare fană a rockului şi sunt ateistă încă dinainte de a descoperi genul ăsta de muzică. Înainte de rock ascultam trance psychedelic, house, industrial house, etc. Nu înţeleg de ce amestecaţi MUZICA CU RELIGIA!!! Ce legătură are genul de muzică pe care îl asculţi cu credinţa ta?!? Hai să-ți spun eu un secret: toată chestia asta cu satanismul în rock, e doar de divertisment… că dacă ar fi să întrebi un cântăreţ de rock de pe scena black metalului dacă crede în diavoli ţi-ar răspunde că nu.

  • @ Mezmerize

   Aha, înţeleg… e o mândrie să fii ateistă… e chiar ceva de lăudat, nu-i aşa?!? Păi ar trebui să trec şi eu la ateişti…

   Pentru început aş avea un mic amendament: vezi că ai încălcat în mod grav Regulamentul de pe acest blog (mai citeşte-l o dată cu atenţie că poate nu l-ai citit cum trebuie sau te prefaci că nu l-ai citit). Ultima parte a comentariului tău a fost foarte “interesantă” mai ales chestia aia în care ţineai să mă informezi că-ţi faci nevoia pe ştii tu ce (sau mai bine zis pe ştii tu cine)… Nici măcar nu vreau să-mi aduc aminte ce porcărie mizerabilă ai scris acolo. TE PREVIN că dacă se mai repetă o singură dată şi dacă nu eşti în stare să te abţii de la astfel de “comentarii”, voi fi obligat ca nu numai să-ţi cenzurez commentul (aşa cum am procedat acum) dar chiar să-ţi blochez IP-ul (asta înseamnă că nu vei mai putea niciodată să mai postezi comentarii pe blogul meu). Eu sper că de data asta a fost doar un accident dar asta nu înseamnă că va mai exista o “data viitoare”… Ai mare grijă pe viitor! Nu uita că aici te afli pe un blog evanghelic! Nu mai discutăm că eşti o domnişoară sau o doamnă şi ar trebui să înveţi să vorbeşti, să scrii şi să te comporţi ca o domnişoară sau ca o doamnă, nu crezi?!? Parcă ştiam că domnişoarele şi doamnele ştiu să se comporte şi să se exprime într-un mod civilizat, sau nu sunt eu bine informat??? Zi-mi că n-am dreptate şi mă fac ateist ca tine!

   Acum voi analiza un pic două aspecte ale comentariului tău.
   De ce amestecăm muzica cu religia creştină?!? Asta te roade pe tine??? Dar voi ateiştii metalişti DE CE amestecaţi muzica cu satanismul?!? Aaa… voi aveţi voie să vă faceţi de cap dar noi nu??? Unde scrie asta?!? Voi sunteţi “băieţii deştepţi” (sau fete deştepte ca tine) şi creştinii sunt proştii proştilor??? S-o crezi tu, te înşeli foarte tare, donşoară Mezmerize! Creştinii nu mai sunt cretini cum crezi tu!

   Deci voi puteţi să-l băgaţi tot timpul pe dracu în muzica voastră dar noi n-avem voie să pomenim de Dumnezeu în muzica noastră??? Serios? Te-ai gândit mult?!? Cam cât timp ţi-a luat până ai ajuns la concluzia asta??? Câteva săptămâni? Câteva luni?!? Câţiva ani?

   Toată chestia cu satanismul în rock e doar de divertisment??? Eşti sigură?!? Bagi mâna în foc??? Garantezi tu?!? Hai nu mă înnebuni! Dacă black metaliştii nu cred în diavoli şi în lumea spirituală nevăzută asta înseamnă în mod automat că aceste realităţi nu există?!? De unde ai mai scos-o şi pe asta??? Ca să existe ceva, trebuie ca mai întâi să creadă heavy metaliştii?!? Serios? Forget it! Get lost!

 • Buna! Parerea mea este ca daca nu te pricepi la arta, lasa-o balta! Un artist adevarat tre sa treaca prin toate starile vietii, ori muzica si arta in general tocmai asta te provoaca sa faci. Degeaba va tot certati pe faza asta ca voi nu intelegeti mai nimic. Omul este facut si din bine si din rau. Ia imaginati-va cum ar arata lumea asta fara bine sau fara rau. Ca si artist tre sa experimentezi totul in viata. Si asta nu inseamna ca esti rau sau ca esti satanist.

  Tu ai pus aici pe acest blog tot rockul lent si plictisitor la rockul acela ce inalta sufletul, iar acela dur l-ai pus la acela care omoara sufletul. OK. Eu deocamdata sunt la studiul care ma pune sa ma intreb: oare exista suflet sau este doar o anumita stare a creierului? Nu bag mana in foc ca nu ar exista suflet, dar nu am nici o dovada. Totul este doar stare a creierului, deocamdata pt ca studiez inca si tare as vrea sa existe suflet si chiar viata de apoi.

  Eu nu am vazut pe nimeni sa moara din cauza vreunei muzici dar arta muzicala si nu numai, creaza stari care din cate stiu eu daca acest suflet ar exista, nu-l poate omorâ. Pt ca daca sufletul in cultura voastra (si sper sa ma conving ca va fi si a mea) nu moare, inseamna ca nu ai cum sa omori sufletul. De aceea zic si cunosc artele foarte bine. Adevaratii artisti nu se uita doar spre arta care le creaza doar placeri ci si spre cea care le creaza neplaceri. Arta este o stiinta a ”psihicului” si care trebuie sa-l treaca pe om prin toate fazele vietii.

  Cea ce arati tu nu este profesional pt ca doar muzica care te binedispune o pui la partea pozitiva. Nu crezi ca prea multa muzica ce binedispune ar cam dauna firii umane? Nu crezi ca omului tre sa i se arate din cand in cand si partile negative ale vietii? Asta vreau sa arat ca nu tot ce suna agresiv, trist, intunecat sau chiar urat (ca poate noi il percepem urat), nu inseamna ca toate astea vin de la diavol. Daca vezi un tablou pictat cu scene din razboi, din transee, unde e pictat explicit cum ii sare piciorul unui militar de la o grenada ce explodeaza langa el, nu inseamna ca pictorul e satanist. Dar starea care mi-a dat-o acel tablou, fiind in serviciul militar la acea vreme, m-a facut sa ma gandesc cu amaraciune la ce fel de rasa suntem si starea pe care am trait-o privind acel tablou, nu vreau sa zic ca mi-a placut dar simteam ca sunt viu intr-o lume urata. Asta te invata arta asta… iti arata realitatea si exact asa e si muzica aia pe care tu o consideri satanista… un tablou in sunete, bine ca azi avem ceva ce se numeste clip.

  Apropo de satanisti in muzica rock, atat va spun ca-i putem numara pe degetele de la o mana. Oamenii care sunt cu adevarat satanisti sunt niste criminali pt ca tre sa faca cele zece porunci invers, inclusiv a sasea ”sa nu ucizi” (oameni ma refer) asa ca restul e tacere. Restul joaca teatru, ceea ce voi nu vedeti si nu intelegeti si nu veti intelege niciodata. Totul e o mascarada!

  Sper ca nu am deranjat pe nimeni cu ceea ce am spus. Respect ideile tuturor pt ca toti avem dreptul la libera exprimare. Daca am ofensat pe cineva, imi cer scuze dar eu vreau sa discutam toti despre acest subiect si despre ce inseamna viata si arta adica exact ceea ce ne explica acesti artisti de fiecare data cand isi expun capodoperele.

  Până o să mai intru, salutare și celebrul salut ”DOAMNE AJUTĂ!”

 • De când înseamnă că dacă asculţi muzică rock înseamnă că eşti satanist? s-aude cxer se spune despre cei care ascultă rock înseamnă că eşti satanist? asta poate pt minţile îndoctrinate pentru cei ce se iau după alţii şi se duc ca oile după turmă în loc să aibă propria gândire… da ăştia sunt unii oameni orbi şi orbi vor rămâne… rockul nu înseamnă satanism şi rockul e un mod de viaţă, un mod de gândire.

  Sunt oameni care sunt văzuţi urât, cu toate că sunt persoane calme şi sociabile, oameni care îşi văd de treaba lor… scuze pentru greşeli.

 • Si eu indiferent cit de satanista ar fi muzica pe care o ascult, merg totuși la Biserica. Pentru mine, muzica rock este o muzica care te dezstreseaza si eu cred ca oricum, mai mult satanism face o manea decat o piesa rock si inca ceva, eu cred ca daca Dumnezeu este bun pana la urma urmei o sa ne scoata din iad pe toti!

 • Eu ascult rock de 2 ani și îmi plac foarte mult multe din trupele pe care le-ai postat tu cu Y, îmi plac dar una este să asculți muzica și alta este să faci ce spune muzica!

  • @ Ozzy

   Tu spui că îți plac foarte mult trupele de tip Y pe care le-am postat eu (că n-am avut încotro!) și mai spui că una e să asculți “muzica” acestor indivizi și alta e să faci ce spun ei în “muzica” lor… Păi dacă asculți o asemenea “muzică”, ce crezi că vei ajunge să faci?!? Vei ajunge să faci exact ce spun ei! Ce garanție ai că nu vei avea o asemenea “evoluție’???

 • Super site! Uite cat de multe postari ca urmare a interesului produs de articolul tau! Totusi, exista un dar… Eu am 58 de ani si stiu sa evit caderea in capcana mesajelor sataniste transmise de versurile unor piese rock! …dar un tanar de 17, 20 de ani cum reactioneaza?!? Cine-l indruma, cine-l ajuta, cine-l sfatuieste s-o tina drept si sa nu cada in sant?!? Iata ca un astfel de articol ca al tau, ca si al altor oameni avizati, o pot face f. bine! Tineti-o tot asa! Si, cand spun ”tineti-o” ma refer la toate site-urile de muzica rock! … care muzica rock, la noi, in tarisoara noastra este marginalizata dpdv al radiourilor si al televiziunilor!

  Anul trecut am fost la OST FEST. Intr-una din zile, mi s-a intamplat sa stau langa un tanar care profera cuvinte foarte urate la adresa lui Dumnezeu!!!!! …din convingere, sau teatru, nu stiu!!! …m-am indepartat rapid de langa el! daca as fi incercat sa-l corectez verbal, cred as fi avut necazuri…

 • Îmi pare rău să-ţi spun dar habar n-ai ce-i aia muzica rock !!
  Ar trebui să te mai documentezi înainte să judeci 🙂 .
  Cum ai spus, sunt mai multe tipuri de muzică rock dar dacă asculţi rock, nu înseamnă că eşti satanist !!!

 • Nu vă contrazic deoarece aveţi dreptate şi sunteţi şi mai în vârstă ca mine. Am auzit de Pastorul Nick, într-adevăr este un om foarte credincios. Sunt abonat la un canal creştin pe Facebook numit “I love Jesus” şi acum o lună, am văzut acolo un videoclip cu Pastorul Nick. Îi urez tot binele din lume şi multă sănătate! Am observat că din punct de vedere fizic, pastorul Nick arată mult mai bine decât noi. Dumnezeu să-l ajute!

  • Pentru Vizitator:

   AC/DC promovează un rock care ucide sufletul.
   Sau te pomenești ca au devenit creștini veritabili și nu sunt eu la curent?!?

   Hai, spune-mi! Uimește-mă!

 • AC/DC par a fi persoane normale ca tip de vedete: fără costume și machiaje exagerate dar ceea ce contează e mesajul din melodiile lor, spre exemplu, în melodia “Shoot to thrill”, nu prea cred că se referă la ceva din viața de zi cu zi:

  “Shoot to trill/Play to kill/Too many womans and to many pills.”

 • Salut! Am citit articolul și sunt de acord cu tine… dar eu ascult muzica trupei RED. Nu știu de ce mă atrage rock-ul.. totuși acesta este puțin mai adecvat decât acelea din Trupele X.. chiar dacă ascult și-mi place, nu o să fiu niciodată satanist sau ceva de genul lor.. Oricum, aș vrea o părere despre ce am scris eu în acest comentariu.. Dacă este ceva rău sau nu.. REPET ascult rock și-mi place, dar niciodată n-aș face satanism sau alte chestii din alea..

  Aștept o părere!

  • Roby, nu-mi place nicio piesă a trupei Red, cu excepția uneia (mă refer la linia melodică, nu înseamnă că aprob textul/filozofia piesei muzicale) care nici măcar nu este a lor, ci este preluată de la trupa Duran-Duran. Este vorba despre piesa “Ordinary World” pe care o poți viziona mai jos:

   Pe mine nu mă încălzește deloc faptul că anumite piese rock sunt “puțin mai adecvate”, atât timp cât nu au ca efect decât îndepărtarea omului de Dumnezeu și afundarea în întuneric spiritual total. Prin contrast, rockul creștin pune accent pe credința în Domnul Iisus Hristos și pe întoarcerea omului la Dumnezeu, propunându-și să atingă acest obiectiv nobil chiar și pe o cale “mai puțin ortodoxă”, fiind un stil muzical foarte modern, deloc confortabil / compatibil în mediile creștine tradiționale ultraconservatoare. Tocmai de aceea, unii creștini au tendința să anatemizeze orice piesă muzicală care aparține rockului creștin și încep să considere că este vorba despre o muzică “necreștină” care provine “de la diavol”.

   Tu spui că îți place să asculți rock dar aici trebuie să fii foarte atent și înțelept. Întrebarea este CE FEL DE ROCK asculți și mai ales CARE ESTE MESAJUL TRANSMIS prin piesele rock ascultate de tine?!? Aceste piese rock te apropie de Dumnezeu sau dimpotrivă, TE ÎNDEPĂRTEAZĂ DE DUMNEZEU??? Te ajută să găsești Calea Mântuirii prin Domnul nostru Iisus Hristos sau dimpotrivă, TE AFUNDĂ DIN CE ÎN CE MAI RĂU ÎN NECREDINȚĂ ȘI ÎN ATEISM?!? Sunt întrebări pertinente fundamentale care așteaptă un răspuns sincer de la tine dacă ești creștin.

   Apropo! Să știi că există un pericol ENORM să-ți pierzi credința creștină și chiar mântuirea sufletului, CHIAR DACĂ NU EȘTI SATANIST!!! Nu e nevoie să fii satanist sau să faci “chestii din alea” ca să ratezi la limită mântuirea, ca să o scapi printre degete chiar dacă Domnul Iisus Hristos a murit la cruce inclusiv pentru tine. Este suficient să trăiești în idolatrie (ai mare grijă și ferește-te de pericolul idolilor din rock), este suficient să întorci spatele Domnului Iisus Hristos, este suficient să trăiești de capul tău și după bunul tău plac fără să-ți pese de Dumnezeu și de Cuvântul Sfânt. Poți foarte ușor să-ți pierzi mântuirea și să ajungi în fundul iadului, chiar dacă nu faci “chestii din alea” sataniste. Există multe alte căi prin care poți să-ți pierzi sufletul iar cel mai mare pericol este când nu te interesează Cuvântul Domnului, “n-ai timp” pentru așa ceva, când sfidezi litera și spiritul Evangheliei, etc.

   Dacă vrei, pot să-ți spun ce trebuie să faci ca să te întorci la Dumnezeu cu adevărat. Nu pierde timpul, viața e foarte scurtă, nu te amăgi cu faptul că ești tânăr, CIMITIRELE SUNT PLINE CU TINERI care au trecut în veșnicie într-o clipită și n-au mai apucat să-L primească în inimile lor pe Domnul nostru Iisus Hristos. Nu te înșela singur, gândindu-te că “o să mă ocup de chestiile astea, mai încolo, la bătrânețe”. S-ar putea să nu mai apucăm ziua de mâine, ba poate chiar acum când citești aceste cuvinte, nu este exclus să vină peste noi un cutremur puternic și să trecem în veșnicie în câteva zeci de secunde fără să mai apucăm să mai facem nici măcar o rugăciune.

   Îți recomand câteva piese ale trupei Decean, ai ce învăța de la acești băieți minunați mai ales că Nick este pastor, lasă-i pe ăia de la Red și lasă lumea asta cu toate lucrurile ei trecătoare amăgitoare nefolositoare care te îndepărtează de Dumnezeu Tatăl și de Domnul nostru Iisus Hristos.

   Aștept opiniile tale despre aceste piese și îți doresc o inimă nouă în care să domnească Domnul nostru Iisus Hristos.

  • Dacă asculți muzică rock de un fel anume,
   nu înseamnă că o să te iei după formația respectivă ca gesturi și îmbrăcăminte.

   În general, muzica este făcută să fie ascultată și apreciată
   (în funcție de cum apreciază ascultătorul)

   Sunt oameni care ar încerca să se îmbrace la fel, probabil fiind niște fani înrăiți, dar tu doar asculți muzica, n-ai nici o treabă în rest.
   Ce vreau să spun este că fanii înrăiți sunt prea orbiți de “cât de tare” cred ei că e formația, sunt “super șmecheri”, etc.

   • “Dacă asculți muzică rock de un fel anume, nu înseamnă că o să te iei după formația respectivă ca gesturi și îmbrăcăminte.”

    Radu, aici sunt obligat să te contrazic. Din nefericire, de-a lungul timpului s-a observat și s-a demonstrat că cei care ascultă “un fel anume” de muzică rock (de exemplu, heavy metal/black metal/death metal) sunt puternic influențați de ideologia/filozofia acestor formații după care se inspiră în viața de zi cu zi nu numai ca gesturi și îmbrăcăminte (tricouri imprimate cu capete de mort, lanțuri, cruci întoarse, machiaje stridente special făcute pentru a șoca și a îngrozi, tatuaje pe tot corpul, piercing-uri cât mai multe și în locuri cât mai diverse, haine cât mai închise la culoare care sugerează obsesia pentru moarte, etc). Spun acest lucru pentru că în Occident s-a ajuns muuuult mai departe (răspândirea urii, durerii și răului, incendierea bisericilor creștine, distrugeri de morminte și alte acte violente, păgânism, supremație rasială, separatism rasial și antisemitism, dorința de a idolatriza moartea, automutilare și mai ales, SUICID)

    Să nu mai spui niciodată că aceste trupe rock “de un anumit fel” nu au un impact devastator asupra minții, sufletului, conduitei și vieții oamenilor pentru că dacă faci o asemenea afirmație lipsită de temei, GREȘEȘTI FOARTE GRAV!!!!! Nici măcar nu trebuie să fii specialist în domeniu ca să îți dai seama cu ce se ocupă aceste trupe “muzicale”, lucrurile sunt foarte clare, cel puțin pentru mine, sper să fie și pentru tine…

    “tu doar asculți muzica, n-ai nici o treabă în rest”

    S-O CREZI TU CĂ ESTE AȘA!!!!

    Ce bei aia ești (bei tării în fiecare zi și ajungi un bețiv distrus), ce mănânci aia ești (mănânci grăsimi și toate porcăriile și ajungi un obez terminat), ce citești aia ești (te preocupă filozofiile acestei lumi secularizate și ajungi un ateu sau un păgân fără Hristos și fără Dumnezeu), ce vizionezi aia ești (te uiți la filme scârboase pornografice și ajungi un curvar ordinar sau un obsedat sexual), asculți muzică heavy metal/black metal/death metal și ajungi să răspândești ura, durerea și răul, să dai foc la bisericile creștine, să distrugi mormintele, să recurgi la violență verbală și fizică, să te automutilezi și chiar să te sinucizi ca să ratezi orice șansă de a fi mântuit.

    ASTA VREA DIAVOLUL, RADULE!!!! Noi însă suntem CREȘTINI și ne interesează să facem doar voia Domnului, nu ne interesează ce vrea diavolul!

    Fanii înrăiți sunt oameni care au renunțat definitiv la credința creștină, sunt oameni care au refuzat să-L primească în inimile lor pe Domnul nostru Iisus Hristos și au întors spatele lui Dumnezeu, sunt personaje nefericite obsedate de satana…

 • Aveți dreptate, multă dreptate, dar eu încercam să-i spun băiatului aceluia că dacă ascultă muzică rock, nu ajunge să facă toate gesturile pe care le-ați enumerat dumneavoastră mai sus, pentru că sunt convins că nu ascultă numai rock ci ascultă și alte genuri de muzică. Nu toate melodiile rock duc la violență, unele chiar sunt mai calme și nu au versuri violente.

  Am descoperit, recent, o melodie mai nouă a formației Imagine Dragons și la prima impresie a numelui melodiei, am fost total dezamăgit dar după ce am ascultat-o până la sfârșit, am văzut că a fost dedicată unei fundații de luptă împotriva cancerului pentru un tânăr care a luptat cu cancerul și a murit anul trecut. Eu m-am simțit chiar mișcat deoarece acel băiat este de o seamă cu mine și mi-a părut rău să aflu că a murit la o vârstă atât de fragedă. Dar mi-a plăcut gestul artiștilor și mi-am dat seama că există și artiști care au și un suflet bun.

 • Eu nu sunt foarte religios, adică sunt botezat, dar nu mă duc la Biserică, și nu sunt 100% de acord cu religia creștină, deoarece am văzut de multe ori preoți care fumează, beau, deși spun altora să nu o facă.

  Apreciez această postare și că ați stat să ascultați aceste piese.
  Profesorii de religie pe care i-am avut până acum, ziceau că rock-ul e satanist deși nici măcar n-au ascultat mesajul. Eu sunt o fire curioasă și am cercetat toate religiile. Satanismul a început doar ca o formă de protest pentru cei care folosesc religia ca să manipuleze oamenii. Ei nu-l venerează pe Satan ci îl au doar ca pe un model pentru că e opusul lui Dumnezeu.

  Rockul de cele mai multe ori este despre dragoste, viață și tristețe. Melodia mea preferată este Metallica – The Unforgiven, deoarece reprezintă ce simt, și trecutul meu. Ar trebui să o ascultați, deoarece se referă și la viața solistului, care vorbește despre cum părinții lui erau foarte credincioși, și nu l-au lăsat să-și caute propriul adevăr, și mama acestuia a murit, din cauza unei boli care se putea trata, doar pentru că credea în Dumnezeu mai mult decât în doctori și a refuzat tratamentul. Credința în Dumnezeu e un lucru bun, dar ce e prea mult, strică.

 • Noua cruce nu îl sfâșie pe păcătos, ea doar îl redirecționează, salvându-i respectul de sine. Declarativ, ea îți spune “vino și exprimă-te de partea lui Hristos”. Egoistului îi spune “vino și laudă-te în Domnul!”. Căutătorului de distracții și emoții îi spune “vino și bucură-te de satisfacțiile părtășiei creștine” solia este împinsă în direcția curentului la modă pentru a putea fi acceptată de public. Filosofia din spatele acestui gen de evanghelizare poate fi sinceră, dar sinceritatea nu o poate salva de a fi falsă. Este falsă deoarece este oarbă. Ea pierde complet sensul crucii. Crucea nouă încurajează o abordare nouă și complet diferită a lucrării misionare.

  Evanghelistul nu cere lepădarea vieții celei vechi, înainte ca cea nouă să poată fi primită. El nu predică contraste, ci similitudini. Crucea veche este simbolul morții, reprezentând sfârșitul abrupt și violent al ființei umane. Îți iei crucea și spui adio lucrurilor lumești și nu mă privești înapoi, este un drum fără întoarcere. Dumnezeu salvează individul lichidându-l și apoi înviindu-l la o viață nouă. Credința lui Iisus Hristos nu merge paralel cu lumea, ci o intersectează. Și încă ceva, în iad vei avea surpriză să vezi ortodocși, penticostali, catolici, CATEGORIILE VEZI (1COR.9-10) Și în Rai vei vedea UNA CATEGORIE POPORUL LUI DUMNEZEU VEZI (APOCALIPSA 21:3).

  Doamne, ai milă de noi! AMIN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!

Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!

error: Content is protected !!
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
PlayPause
previous arrow
next arrow