ROZARIUL ELECTRONIC – RUGĂCIUNE CATOLICĂ ELECTRONICĂ – O NOUĂ INVENŢIE CARE ÎNDEPĂRTEAZĂ OMUL DE CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU

AŞA AR TREBUI SĂ SE ROAGE UN PREOT CATOLIC SAU ORTODOX

ROZARIUL FECIOAREI MARIA (ROSARIUM VIRGINIS MARIAE) este o rugăciune care a apărut în al doilea mileniu după Hristos şi care este recomandată de Biserica Catolică deşi încalcă grav litera şi spiritul Sfintei Evanghelii.

Înalţii prelaţi care alcătuiesc Magisterium (conducerea Bisericii Catolice) “uită” faptul că primii creştini (nu numai din primele secole, dar chiar şi din primul mileniu) considerau că e mult mai bine să respecte Cuvântul lui Dumnezeu, decât să facă această rugăciune NEBIBLICĂ, PSEUDOCREŞTINĂ ŞI IDOLATRĂ.

Catolicii spun că deşi rugăciunea Rosarium Virginis Mariae este caracterizată de aspectul său marian (termen care se referă la Fecioara Maria), totuşi ea este o rugăciune profund hristocentrică (ce bine ar fi dacă ar fi aşa…)

Nu voi intra în nicio dispută teologică despre Rosarium Virginis Mariae şi nu voi analiza în acest articol contextul în care a apărut această EREZIE şi nici cauzele pentru care unii oameni nu înţeleg nici în ziua de azi că ACEST TIP DE RUGĂCIUNE SFIDEAZĂ BIBLIA – SFÂNTA SCRIPTURĂ.

Aş vrea doar să vă dau o veste (eu cred că e o veste proastă!)
Un electronist italian (Onorio Frati) din orăşelul Loreto, a inventat un „APARAT DE SPUS RUGĂCIUNI”. Acest aparat are forma unui ou şi este ornamentat cu chipul Fecioarei Maria. Totul e foarte simplu! Apeşi pe un buton şi gata… deodată se aude „glasul Maicii Domnului” care începe să se roage pentru tine şi să mijlocească pentru noi, păcătoşii!!! Am auzit şi o explicaţie „pertinentă” (deşi eu aş numi-o mai degrabă IMPERTINENTĂ. Credincioşii catolici spun că n-are sens să ne complicăm să ne rugăm noi înşine (mai ales că există riscul enorm să NU fim ascultaţi de Dumnezeu).
Cu alte cuvinte, este „mai bine” să o lăsăm pe Maica Domnului SĂ FACĂ DÂNSA RUGĂCIUNI PENTRU NOI dintr-un motiv foarte simplu şi foarte practic: DOMNUL IISUS HRISTOS N-ARE CUM S-O REFUZE TOCMAI PE MAMA LUI ŞI ESTE OBLIGAT SĂ O ASCULTE… N-ARE ÎNCOTRO… CE AR PUTEA SĂ FACĂ?!?
TU AI PUTEA SĂ O REFUZI PE MAMA TA???

ROSARIU ELECTRONIC DIGITAL PENTRU IERTAREA PĂCATELOR

Am mai auzit O EREZIE care sună cam aşa:
Noi, credincioşii catolici şi cei ortodocşi, ştim foarte bine că în Biblie scrie negru pe alb că SINGURUL MIJLOCITOR între noi, păcătoşii şi Dumnezeu este DOMNUL ŞI MÂNTUITORUL NOSTRU IISUS HRISTOS

Cu toate acestea, noi, catolicii şi ortodocşii, ne-am gândit că totuşi este mai greu să venim noi înşine în rugăciune înaintea Domnului Iisus Hristos chiar dacă El este SINGURUL MIJLOCITOR. Noi, catolicii şi ortodocşii, ne-am dat seama că deşi Domnul Iisus este dragoste şi bunătate prin excelenţă, totuşi nu putem uita că DOMNUL IISUS HRISTOS ESTE BĂRBAT şi există riscul să NU fie atât de blând şi înţelegător, aşa cum este de exemplu Măicuţa Lui, care ESTE FEMEIE şi în consecinţă ESTE MAI BUNĂ, MAI MILOASĂ, MAI ÎNŢELEGĂTOARE ŞI MAI PUŢIN ASPRĂ!!! Cu alte cuvinte, chiar dacă Domnul Iisus nu ne-ar înţelege şi nu ne-ar ierta de păcate, NU-I NICIO PROBLEMĂ, NOI, CATOLICII ŞI ORTODOCŞII, AM GĂSIT SOLUŢIA! APELĂM LA MĂICUŢA DOMNULUI ŞI DÂNSA SE ROAGĂ (ÎN LOCUL NOSTRU) LA DOMNUL IISUS PENTRU PĂCATELE NOASTRE… ȘI GATA!
E FOARTE SIMPLU ŞI UITE AŞA S-A REZOLVAT ŞI PROBLEMA IERTĂRII PĂCATELOR NOASTRE!

CE PĂRERE AVEŢI, DRAGI CITITORI? SUNTEŢI DE ACORD CU ASEMENEA TEZE? UNDE SCRIE ÎN BIBLIE DESPRE ASEMENEA ÎNVĂŢĂTURI?!? UNDE AŢI VĂZUT VOI VREODATĂ ASEMENEA IDEI ÎN SFÂNTA SCRIPTURĂ? DE UNDE AU SCOS PREOŢII CATOLICI ŞI ORTODOCŞI ASEMENEA LUCRURI??? DE UNDE ATÂTA EREZIE?!?

APARAT CATOLIC DE SPUS RUGĂCIUNI ŞI DE IERTARE A PĂCATELOR

Mai rămâne doar un singur lucru (ar fi culmea, dar mă aştept la orice…)
Este foarte posibil ca mâine-poimâine să auzim despre asemenea invenţii şi în Biserica Ortodoxă Română respectiv să înceapă să înflorească şi pe Dealul Mitropoliei o profitabilă afacere cu „aparate de spus rugăciuni”… Să apese şi românii pe buton şi să se poată auzi glasul Maicii Domnului sau poate chiar al lui „Ştefan Cel Mare şi Sfânt”, nu-i aşa? Păi, DE CE să se mai complice românii să se roage la Domnul Iisus Hristos?!? DE CE să creadă românii că SINGURUL MIJLOCITOR între om şi Dumnezeu este DOMNUL IISUS HRISTOS? DE CE să accepte românii Cuvântul Sfânt al Domnului? DE CE să nu sfideze litera şi spiritul Sfintei Evanghelii? Nu-i mai bine să-şi cumpere „aparate de spus rugăciuni”?!? Nu-i mai bine să calce în picioare Biblia?

Nu-i mai bine să se vândă cât mai multe asemenea aparate electronice şi cu banii colectaţi să se construiască acel mastodont inutil numit „CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI”?!?

56 thoughts on “ROZARIUL ELECTRONIC – RUGĂCIUNE CATOLICĂ ELECTRONICĂ – O NOUĂ INVENŢIE CARE ÎNDEPĂRTEAZĂ OMUL DE CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU”

 • Omule, arunci în cel mai propagandist şi mai negativist mod posibil cu anumite cuvinte, cărora, în mod cert le ştii sensul, însă insişti pe ele doar de dragul de a convinge într-un mod foarte forţat opinia publică. Cred că greşeşti puţin în modul în care pui problema.

  Ca să trec la subiectul ce poartă titlul de mai sus. Ce documentaţie în legătură cu acest produs ai ?!? Zice omul ăla care a inventat acest produs în gura mare că „HAI SĂ VĂ VÂND APARAT CARE VĂ SCUTEŞTE DE RUGĂCIUNE !” ?!? Eu n-am auzit nici un spot TV care să-mi scoată peri albi că m-am plictisit de el !
  De fapt dacă mă gândesc mai bine, până nu mi s-a menţionat de acest blog într-o discuţie despre AC/DC eu chiar n-am mai auzit de acest produs ! Deşi sunt catolic şi chiar sunt atent la Sfânta Liturghie Duminică de Duminică, preoţii noştri chiar n-au menţionat nimic despre „miraculosul produs”.

  Când făceam orele de pregătire pentru Prima Sfântă Împărtăşanie în copilăria mea (parte foarte frumoasă a vieţii mele de creştin) mi-ar fi plăcut de exemplu să am acest aparat, m-aş fi simţit mai dezinhibat să rostesc odată cu el rugăciuni pentru Sfânta Mamă, decât să fii rostit aceste rugăciuni cu tatăl meu (care e un tip mai aspru şi în copilărie îl percepeam greşit). Unde vreau eu să ajung e să-ţi transmit faptul că în lumea asta, toate au un rost şi toate sunt făcute de oameni pentru oameni. Orice rău şi orice bun are un rost.
  Fii mai mult decât sigur, e unul dintre puţinele lucruri de care poţi fi 100% sigur în viaţa asta că orice religie are şi o parte coruptă. Totodată trebuie să fim siguri că există un Arhitect pe care-l numim Dumnezeu care a creeat lumea asta aşa perfectă şi căruia trebuie să-I slujim şi să-I fim recunoscători pentru orice !

  • Să trăieşti, Laurenţiu ! Îţi mulţumesc pentru comentariul tău şi te rog să mă asculţi cu atenţie. De ce greşesc în modul în care pun problema ? Pentru că doresc din toată inima ca românii SĂ NU RENUNŢE la Biblie – Cuvântul lui Dumnezeu ?!? Pentru că doresc ca oamenii să nu se depărteze de litera şi spiritul Sfintei Evanghelii ??? De-aia greşesc ?!?

   Sunt propagandistic şi negativist că accentuez faptul că românii TREBUIE SĂ RESPECTE BIBLIA ??? Greşesc pentru că întotdeauna combat cu toată fermitatea ÎNLOCUIREA CUVÂNTULUI SFÂNT cu tot felul de datini, obiceiuri religioase, tradiţii, ritualuri şi tot felul de inovaţii bisericeşti şi omeneşti care n-au nicio legătură cu voia lui Dumnezeu ?!? De-asta spui că greşesc ???

   În acest caz, sunt cel mai fericit om de pe pământ că fac aceste greşeli… Şi voi face aceste „greşeli”, toată viaţa mea… până voi muri… Dacă prin greşelile mele, românii se vor întoarce cu adevărat la Dumnezeu… atunci cred că MERITĂ să fac aceste „greşeli” !

   Pe de altă parte, ai pus o întrebare interesantă : omul ăla care a inventat acest produs zice în gura mare că “HAI SĂ VĂ VÂND UN APARAT CARE VĂ SCUTEŞTE DE RUGĂCIUNE !” ?!?

   Păi… poate că nu zice asta… dar asta nu înseamnă că oamenii nu vor percepe în acest mod acest aparat şi nu vor zice bogdaproste că au scăpat să se mai roage ei înşişi… Păi, ia gândeşte-te tu un pic… Fii un om PRACTIC ! Ţie nu-ţi convine să apeşi pe un simplu buton ca să pornească automat o rugăciune şi să nu mai fie nevoie să te chinui tu să vii înaintea lui Dumnezeu în mod personal ?!? DE CE să mai apelezi la Singurul Mijlocitor adică la Domnul Iisus Hristos ??? DE CE să-L mai deranjezi pe Domnul Iisus, nu-i aşa ? Păi, nu-i mai bine să apeşi pe buton şi să înceapă să mijlocească pentru noi Măicuţa Domnului ?!? Mai contează ce spune Biblia ? Mai contează Cuvântul lui Dumnezeu care spune ALB PE NEGRUSINGURUL MIJLOCITOR între noi păcătoşii şi Dumnezeu este Domnul Iisus Hristos ?!? Ce mai contează litera şi spiritul Sfintei Evanghelii, dragă Laurenţiu, nu-i aşa ?!? De ce să ne mai complicăm să respectăm Biblia ? Doar suntem în secolul 21, nu-i aşa ?!? Ne tehnologizăm şi evoluăm, nu-i aşa ? Nu trebuie să se modernizeze şi Biserica ???

   Eu zic că ar trebui ca şi Biserica Ortodoxă Română să înceapă urgent producţia de serie a acestor aparate… Ar trebuie să existe câte un model pentru fiecare sfânt… Unele aparate să ne ajute să-l ascultăm pe Sfântul Anton (la catolici), altele să ne facă să-l auzim pe Sfântul „Ştefan cel mare şi sfânt”, pe Sfânta Parascheva, sau poate chiar pe Sfântul Patriarh Teoctist (chiar dacă s-a prăpădit, nu văd DE CE n-ar putea fi şi dânsul canonizat şi eventual să mijlocească şi domnia sa la Dumnezeu ca să ni se ierte păcatele…)

   N-ai auzit niciun spot publicitar TV despre acest superprodus ?!?
   Aaaa… mai ai puţină răbdare… e o chestiune de timp până va ajunge şi în România şi va prinde foarte bine la poporul român „creştin de 2000 de ani”… Stai să le vină ideea celor din Sfântul Sinod şi o să înceapă şi Biserica Ortodoxă Română să se apuce de treabă şi să promoveze producţia autohtonă a acestor produse… Şi să vezi atunci credinţă şi „rugăciuni adevărate” făcute la meserie prin apăsarea unui singur buton… Să vezi ce mult se va „apropia” poporul român de Dumnezeu…

   Cum ?!? Preoţii catolici români încă n-au menţionat nimic despre „miraculosul produs” ??? NU POT SĂ CRED AŞA CEVA !!!
   Eu zic că după terminarea Sfintei Liturghii, ar trebui să mergi la dânşii să le dai ideea… Nu trebuie ratată o asemenea ocazie ca românii să apese pe un buton ca să mijlocească Măicuţa Domnului pentru ei… Păi, cum o să li se mai ierte păcatele ?!? Oricum, românii consideră că Domnul Iisus Hristos mai are nevoie şi de alte „ajutoare” pentru mijlocirea la Dumnezeu… „Nu e suficient Domnul Iisus”, spun preoţii ortodocşi şi catolici… E nevoie să intre în funcţiune şi echipa de şoc a sfinţilor… ca să aibă şi ei ceva de făcut… să mijlocească şi ei pentru noi ca să ni se ierte păcatele… Domnul Iisus nu are suficientă putere şi autoritate să facă acest lucru, nu-i aşa, Laurenţiu ??? Ce mai contează ce spune Biblia ?!?

   Spui că „orice rău şi orice bun are un rost”… Da, sunt de acord că lucrurile bune sunt utile pentru sufletul omului şi ne ajută să ne apropiem cu adevărat de Dumnezeu (cel puţin asta e percepţia mea despre ceea ce ar trebui să fie un lucru bun). Dar cum poţi să spui că orice rău are un rost ?!? Necredinţa are un rost ? Ateismul are un rost ? Satanismul are un rost ? Hoţiile, beţiile, drogurile, violurile, crimele, au un rost ?!? Sau astea nu se încadrează la categoria „orice rău” ??? (Poate trebuie să-mi fac eu update-ul…)

   Orice religie are o parte coruptă ?!? DA… ai spus foarte bine… O PARTE coruptă, nu toată Biserica sau toată religia ! Pentru că în orice Biserică există întotdeauna CEL PUŢIN UN GRUP ALCĂTUIT DIN CÂŢIVA OAMENI care fac voia lui Dumnezeu şi slujesc cu o inimă sinceră şi curată !!! Există cel puţin câţiva care se străduiesc să aplice Cuvântul lui Dumnezeu în viaţa lor (chiar dacă unii îl înţeleg în felul dumnealor).

   DA, sunt de acord cu tine ! Trebuie să-I slujim lui Dumnezeu şi să-I fim recunoscători ! Dar CUM vom face asta ?!? Producând aparate electronice care „se roagă” în locul nostru şi care „mijlocesc” la Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre ?!? Aşa suntem noi recunoscători lui Dumnezeu ??? Nu-i mai bine să îngenunchem noi înşine şi în umilinţă şi smerenie să venim cu toată inima înaintea Domnului ?!?

   • Salut Tomis,

    Cred ca nu ai inteles tu ce am zis initial si ca atare nici nu ai luat vreo atitudine in acest sens. Asadar, cu minimele mele pregatiri in acest domeniu si cu rabdare de sfant am sa incerc sa iau fiecare cuvintel care l-ai scris in reply`ul tau si sa ti`l subliniez spre intelesul (sper eu) tuturor ce ma deranjeaza cumplit.

    Pentru inceput:

    „De ce greşesc în modul în care pun problema ? Pentru că doresc din toată inima ca românii SĂ NU RENUNŢE la Biblie – Cuvântul lui Dumnezeu ?!? Pentru că doresc ca oamenii să nu se depărteze de litera şi spiritul Sfintei Evanghelii ??? De-aia greşesc ?!?”

    Ce anume din topic`ul prezentat de tine subliniaza Cuvantul lui Dumnezeu si in ce sens? Stilul propagandist si negativist de care vorbeam eu este cel regasit in acuzatiile tale foarte grave (ca om simplu) fatza de orice religie ce o vezi in jur. Ca sa vorbesti asa cum vorbesti tu despre cultul catolic referitor la Rugaciunea Sfintei Fecioare Maria in cuvinte de genul:

    „totuşi ea este o rugăciune profund hristocentrică (ce bine ar fi dacă ar fi aşa…)”
    sau

    „Cu alte cuvinte, este “MAI BINE” să o lăsăm pe Maica Domnului SĂ FACĂ DÂNSA RUGĂCIUNI PENTRU NOI dintr-un motiv foarte simplu şi foarte practic : DOMNUL IISUS HRISTOS N-ARE CUM S-O REFUZE TOCMAI PE MAMA LUI ŞI ESTE OBLIGAT SĂ O ASCULTE… N-ARE ÎNCOTRO… CE AR PUTEA SĂ FACĂ ?!?
    TU AI PUTEA SĂ O REFUZI PE MAMA TA ???”

    e nevoie de mult mai mult decat sa stii Biblia cap-coada si invers ca simplu crestin. Acei oameni pe care noi ii numim Sfinti sunt totusi niste exemple care au ajutat Crestinismul de-a lungul anilor in cel mai semnificativ mod si de aceea se fac rugaciuni si la ei pentru pacea noastra sufleteasca. Daca ne rugam la Sfanta Maica, o facem ca sa ducem sufletul nostru mai aproape de Dumnezeu sau daca vrei….mai simplu: ca sa ne simtim noi mai bine in constiinta noastra.

    Mai departe:

    „Sunt propagandistic şi negativist că accentuez faptul că românii TREBUIE SĂ RESPECTE BIBLIA ??? Greşesc pentru că întotdeauna combat cu toată fermitatea ÎNLOCUIREA CUVÂNTULUI SFÂNT cu tot felul de datini, obiceiuri religioase, tradiţii, ritualuri şi tot felul de inovaţii bisericeşti şi omeneşti care n-au nicio legătură cu voia lui Dumnezeu ?!? De-asta spui că greşesc ???”

    Cine a inlocuit Cuvantul Sfant? care`s datinile care au inlocuit Cuvantul Sfant? Vorbim inca de acel aparat? Imi dai si mie, te rog, niste referinte la un site/carte/revista/etc in care sa citesc despre acest produs ca eu nu-l gasesc nicaieri si chiar imi doresc sa combat si eu (mai putin aspru decat tine) aceasta situatie… sa vad si eu (ca Toma Necredinciosu) unde scrie ca acel aparat SE ROAGA PENTRU MINE, sa ma lovesc si eu de cuvintele care spun, de la producator, ca „apasand acel buton poti pleca linistit ca Sfanta Maria se roaga pentru tine si tu nu mai ai nici o grija”
    Si drept sfat pentru tine, daca tot suntem aici, daca iti doresti sa ai un spirit pedagogic mai de respectat si sa nu risti sa vorbesti la pereti, incearca sa nu te mai victimizezi prin cuvinte de genul (ma repet) :

    „greşesc pentru că întotdeauna combat cu toată fermitatea ÎNLOCUIREA CUVÂNTULUI SFÂNT cu tot felul de datini, obiceiuri religioase, datini, tradiţii şi tot felul de inovaţii bisericeşti şi omeneşti care n-au nicio legătură cu voia lui Dumnezeu ?!? De-asta spui că greşesc ???”

    nu da bine, serios. Cand pari disperat, induci stari de repulsie oricui

    Continuam:

    „Fii un om PRACTIC ! Ţie nu-ţi convine să apeşi pe un simplu buton ca să pornească automat o rugăciune şi să nu mai fie nevoie să te chinui tu să vii înaintea lui Dumnezeu în mod personal ?!? DE CE să mai apelezi la Singurul Mijlocitor adică la Domnul Iisus Hristos ??”

    Nu! nu-mi convine sa se roage un aparat pentru mine pentru ca nu cred in asta si sunt convins ca nimeni intreg la cap nu crede intr-o bucata de plastic plina de tranzistori si rezistentze ca se va putea ruga pentru mine. Acel aparat (iar ma repet) este foarte bun in sensul in care poate ajuta niste copii sa repete mai usor rugaciunile acasa in camera lor cand parintii nu au posibilitatea sau din alte motive.

    De unde a intrat Domnul Iisus Hristos in discutie? De ce spui ca El ar trebui sa fie singurul mijlocitor in rugaciunile noastre? Complici subiectul doar de dragul de a o face…

    In continuare:

    „N-ai auzit niciun spot publicitar TV despre acest superprodus ?!?
    Aaaa… mai ai puţină răbdare… e o chestiune de timp până va ajunge şi în România şi va prinde foarte bine la poporul român “creştin de 2000 de ani”… Stai să le vină ideea celor din Sfântul Sinod şi o să înceapă şi Biserica Ortodoxă Română să se apuce de treabă şi să promoveze producţia autohtonă a acestor produse… Şi să vezi atunci credinţă şi “rugăciuni adevărate” făcute la meserie prin apăsarea unui singur buton… Să vezi ce mult se va “apropia” poporul român de Dumnezeu…”

    Sa stii ca nu am gustat ironia ta in legatura cu Sfântul Sinod si Biserica Ortodoxa si chiar e penibil sa recurgi la astfel de tonalitati in discutii de genul, in incercarea ta de a parea convingator. Insa, mai presus de orice: NU! nu cred ca se va intampla vreodata in tara asta (chiar daca se duce totul la vale in ultimul timp) sa vina vreun reprezentant de mare importanta al Bisericii Crestine, spunand ca acest produs substituie absolut orice rugaciune. Cand o sa se intample asta, te rog, ramanem prieteni si-mi trimiti si mie un mail in care sa-mi arati declaratie sau articol despre aceasta chestie si am sa raman resemnat acordandu`ti tot creditul pe care`l meriti (daca va fi cazul)

    In urmatoarele randuri:

    „Cum ?!? Preoţii catolici români încă n-au menţionat nimic despre “miraculosul produs” ??? NU POT SĂ CRED AŞA CEVA !!!”

    Ce`i cu tine? Ma simt de parca discut cu un copil de clasa a5a pe site-uri de socializare ascunse, dupa replica asta.

    „Eu zic că după terminarea Sfintei Liturghii, ar trebui să mergi la dânşii să le dai ideea… Nu trebuie ratată o asemenea ocazie ca românii să apese pe un buton ca să mijlocească Măicuţa Domnului pentru ei… Păi, cum o să li se mai ierte păcatele ?!?”

    Iarasi, nu gust ironia ieftina care (te rog sa nu te superi) ma dezgusta.

    „Oricum, românii consideră că Domnul Iisus Hristos mai are nevoie şi de alte “ajutoare” pentru mijlocirea la Dumnezeu…”

    Serios? romanii considera asta? te referi cumva la „Sfinti”? Iar ai dat`o eronat, ei nu se numesc ajutoare/echipa/gashca/turma sau cum vrei tu sa le mai zici si nici nu au rolul nici`unui sens mentionat inainte. Nu, ei au rolul de exemple pentru crestini si nu numai, rol pe care si l-au insusit intocmai ascultand cuvantul lui Dumnezeu intr-un mod mai presus de obisnuit. Sfintii au fost tot oameni, nu ingeri sau alte entitati… Daca oamenii, prin rugaciune ajung sa ceara ajutorul Sfintilor e o chestie foarte frumoasa. Daca te gandesti mai atent, vei observa ca atunci cand te rogi la Sfanta Maria spunand „…roaga-te pentru noi pacatosii, acum si in ceasul mortii noastre. Amin” defapt nu se roaga Sfanta Mama pentru tine, te rogi tot tu pentru tine si sufletul tau, pentru pacea ta sufleteasca pana vei muri.

    „Domnul Iisus nu are suficientă putere şi autoritate să facă acest lucru, nu-i aşa, Laurenţiu ???”

    Ba da, Domnul Iisus are puterea sa faca, sa lege, sa dezlege, sa rupa, sa lipeasca lumea asta dupa bunul lui plac, cum vrea el asa e oricand! Faca-se voia Lui! Cine a contestat vreodata chestia asta e un mare nemernic! Ce nu intelegi tu e ca oricum nu poti sa-l pui pe Domnul Iisus sa faca ce vrei tu, oricand vrei tu… si nimeni niciodata nu va face asta. Tot ce facem noi pe pamant este pentru Dumnezeu si sufletele noastre, de aia ne rugam si la sfinti. (Daca doresti sa dezvoltam subiectul sa-mi spui)

    „Necredinţa are un rost ?”

    Da! fara necredinta nu exista credinta. Credinta a inflorit intre oameni necredinciosi. Tocmai atunci cand vezi necredinta defapt iti intaresti credinta.

    „Ateismul are un rost ? ”

    Da! ai discutat vreodata cu un ateu? ai sa vezi ce bine iti intaresti credinta si parerile personale dupa ce vorbesti cu unul (ca definitie: ateu = om care nu crede decat in viata trupeasca)

    „Satanismul are un rost ?”

    Da! Stiu ca exista si stiu de ce anume sa ma feresc!

    „Hoţiile, beţiile, drogurile, violurile, crimele, au un rost ?!?”

    Oamenilor li s-a dat acest dar de a-si tine cârma propriei vieti, de a alege… si oamenii gresesc atunci cand merg pe cai gresite si nu, nu fac parte din categoria „orice rau” … prin „orice rau” m-am referit la totalitatea de greutati intampinate in viata de zi cu zi.

    Tomis… ultimele paragrafe refuz sa le mai comentez ca risc sa ma repet si sa fiu posac si trist in explicatii/pareri/idei.

    Te rog si insist sa nu-mi iei in nume de rau absolut nimic din ce am zis mai sus si sper sa-ti dezvolti intelepciunea asa cum doresti.

    P.S. Daca va conta, ai stat de vorba cu un student la Inginerie Civila, in varsta de 21 de ani (nu e mult dar sper sa fii fost destul de coerent in idei)

 • Mai scutiţi-mă cu „Cuvântul sfânt al lui Dumnezeu”… L-ai auzit tu personal ?!?
  De unde ştiu eu că ăla e Cuvântul Sfânt ???

  • N-are sens să discutăm despre Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu din moment ce tu nici măcar NU crezi în Dumnezeu… Fii sincer şi recunoaşte acest adevăr… Există un risc foarte mare ca materialismul şi ateismul să intre în toţi porii fiinţei umane (sper să nu fie cazul tău)

   Citeşte AICI un capitol fascinant despre Bine şi Rău iar apoi stăm de vorbă, Rămurel ! Aştept opiniile tale DUPĂ ce termini de citit C.S. LEWIS – BINELE ŞI RĂUL CA INDICII CU PRIVIRE LA SEMNIFICAŢIA UNIVERSULUI

 • Dar de Paşte şi orice sărbătoare mare, când popa ortodox pune slujba prin boxe, din casetofon, de pe cd.. nu e FIX acelaşi lucru ?!?

  • Bună, Alice ! Sunt perfect de acord cu tine în ceea ce spui ! Problema e că este aiurea să mă tragi pe mine la răspundere pentru ceea ce fac popii ortodocşi atât timp cât eu slujesc într-o Biserică Evanghelică !!! Pot să te asigur că Bisericile Evanghelice pe care le cunosc eu AU UN PIC DE BUN SIMŢ ÎN ELE şi nu îşi permit să instaleze boxe în exteriorul Bisericii (în curte sau pe stradă) !!! Cine doreşte să asculte mesajul Sfintei Evanghelii poate să intre frumos în Biserica noastră, poate să ia loc pe o bancă şi poate asculta liniştit Cuvântul lui Dumnezeu FĂRĂ SĂ FIE NEVOIE SĂ ÎNNEBUNIM UN CARTIER ÎNTREG CU BOXE CARE URLĂ LITURGHIA AIA CU „DOAMNE MILUIEŞTE” PE CARE EU NU O VOI PUTEA ÎNŢELEGE NICIODATĂ !!! Еu cred că noi toţi, indiferent că suntem creştini evanghelici, ortodocşi, catolici, etc, trebuie să avem un pic de bun simţ în noi !

   CONCLUZIE : Să nu compari NICIODATĂ o Biserică Evanghelică, serioasă, cuminte şi civilizată cu O BISERICĂ ORTODOXĂ AŞA-ZIS „CREŞTINĂ DE 2000 DE ANI” (râd şi curcile când aud asemenea bazaconie…)

   Îţi mulţumesc mult pentru comentariul tău şi nu uita că întotdeauna eşti binevenită pe blogul meu ! Te mai aştept cu drag ! Bless you !

  • Dragă Horea, n-are sens să discutăm despre Dumnezeu din moment ce tu nici măcar NU crezi în existenţa lui Dumnezeu… Să fiu sincer, nici eu nu cred într-un om foarte bătrân, cu barbă albă şi lungă care stă undeva acolo şi are grijă de noi… Eu cred că Dumnezeu este o Fiinţă Spirituală, o Entitate… Dumnezeu nu are nas, urechi, unghii care trebuie tăiate cu unghiera atunci când cresc mari, etc… Astea sunt teze ortodoxe cu care eu nu pot să fiu de acord ! Diavolul NU este un animal păros, cu coadă şi copite şi NU ţine o furcă în mână !!! Iadul NU este un cazan cu smoală şi flăcările Iadului NU se referă la un proces fizic de ardere (de combustie)… Îngerii NU sunt clasificaţi în îngeri şi îngeriţe (în Rai nu vom mai fi femei şi bărbaţi, nu va mai exista această diferenţă, nu vom mai avea aceste trupuri ci vom fi nişte entităţi şi vom avea o cu totul altă formă).

   Citeşte AICI un capitol fascinant despre Bine şi Rău iar apoi stăm de vorbă, Horea ! Aştept opiniile tale DUPĂ ce termini de citit C.S. LEWIS – BINELE ŞI RĂUL CA INDICII CU PRIVIRE LA SEMNIFICAŢIA UNIVERSULUI

 • „CONCLUZIE : Să nu compari NICIODATĂ o Biserică Evanghelică, serioasă, cuminte şi civilizată cu O BISERICĂ ORTODOXĂ AŞA-ZIS “CREŞTINĂ DE 2000 DE ANI” (râd şi curcile când aud asemenea bazaconie…)”

  Am întâlnit şi biserici ortodoxe care erau curate, serioase, iar preoţii te primeau cu braţele deschise de îţi era drag să te duci, şi nu erau numai după bani…

  • Salut, Black ! Da… mai sunt şi excepţii şi nu te pot contrazice !
   În sfârşit, am întâlnit şi eu un om care NU GENERALIZEAZĂ şi nu-i aruncă pe toţi în aceeaşi oală… Îmi place că vezi lucrurile în mod corect şi realist… Trebuie să recunoaştem că şi în Biserica Ortodoxă Română există unii preoţi care au bun simţ şi credinţă adâncă în Dumnezeu, care slujesc cu toată dragostea, se jertfesc pentru Domnul şi caută să facă voia Sa (indiferent că dânşii înţeleg Cuvântul Sfânt în felul dumnealor)

   Mie îmi place că în Bisericile Evanghelice şi în cele Baptiste NU SUNT PERMISE MITA ŞI ŞPAGA ACORDATE PASTORILOR !!! Deci NU se dau bani nici la cununii, nici la botezuri şi nici la înmormântări ! NU EXISTĂ asemenea practici nebiblice în aceste Biserici ! Aaaa… dacă un credincios are plăcerea să dea unui pastor câteva ouă proaspete de ţară, sau o bucată de telemea de oaie făcută de casă, sau alte lucruri care ţin de hrană, ASTA-I ALTCEVA !!! Dar banii nu intră în discuţie în niciun caz !
   Şi pastorii NU CONDIŢIONEAZĂ NICIODATĂ şi slujesc lui Dumnezeu cu multă dăruire !

   Te mai aştept pe blogul meu ! Îţi doresc un weekend binecuvântat !

 • Părerea mea e că ar trebui să fim uniţi, nu să ne certăm mereu spunând că religia de care aparţinem e cea mai bună. La urma urmei, Dumnezeu este acelaşi. Eu sunt ortodox, dar iau aminte la învăţăturile oricărei religii dacă acestea mi se par pertinente. Cunosc mulţi creştini după evanghelie, baptişti, penticostali şi, într-adevăr, mi se pare că ei sunt mult mai preocupaţi de relaţia cu Dumnezeu decât ortodocşii, mai ales că unii sunt ortodocşi doar cu numele. Însă nu mi se pare corect ca ortodocşii să fie consideraţi necreştini.

  • Aureliu, n-a spus nimeni că religia X sau religia Y e cea mai bună… Unde ai văzut tu aşa ceva pe blogul meu ?!? În esenţă, adevărata credinţă nu înseamnă o religie ci O RELAŢIE personală cu Domnul Iisus Hristos ! Dacă nu avem această relaţie, religiozitatea noastră nu ne foloseşte la nimic !!!

   Accesul la Dumnezeu se face prin Domnul Iisus Hristos, Calea, Adevărul şi Viaţa, UŞA către Cer ! Nu există alte uşi, nu există ferestre şi nici portiţe (alţi mijlocitori) către Rai ! Doar Domnul Hristos este UŞA către Împărăţia lui Dumnezeu, aşa spune chiar El (sper că nu pui la îndoială ceea ce spune Domnul Iisus Hristos mai ales dacă spui că eşti creştin).

   Mă bucur că eşti un om deschis şi receptiv şi încerci să cercetezi totul şi să păstrezi ceea ce este bun chiar dacă nu e vorba de ortodoxie. Învăţăturile (doctrinele) religiei sunt pertinente NUMAI ATUNCI când ele respectă Biblia – Cuvântul lui Dumnezeu şi NUMAI ATUNCI când nu sfidează litera şi spiritul Sfintei Evanghelii. Restul se numeşte… EREZIE… orbire şi întuneric spiritual… deşertăciune şi goană după vânt…

   Creştinii neoprotestanţi sunt mult mai preocupaţi de relaţia cu Dumnezeu pentru că în protestantism nu li se bagă în cap idei false precum că „ne-am născut creştini”, că „suntem creştini de 2000 de ani” sau că „n-avem nevoie de evanghelizare şi de Cuvântul Domnului pentru că am avut parte de ele prin Apostolul Andrei în secolul I”…

   De asemenea, neoprotestanţilor nu li se infiltrează idei de genul „după moarte, omul poate fi scos din iad şi dus în Rai, prin Indulgenţe, prin rugăciunile şi slujbele preoţilor, prin parastase, prin rugăciunile şi mijlocirea sfinţilor, etc” ci dimpotrivă în protestantism se pune accentul pe SCHIMBAREA ŞI TRANSFORMAREA OMULUI ÎNCĂ DIN TIMPUL ACESTEI VIEŢI, prin DECIZIA de a-L primi cu adevărat pe Hristos, prin cunoaşterea şi aprofundarea Cuvântului Sfânt, prin NAŞTEREA DIN NOU (vezi Ioan 3:7), prin întoarcerea cât mai rapidă la Dumnezeu, ACUM cât trăim nu după ce am trecut dincolo în veşnicie când nu se mai poate face ABSOLUT NIMIC pentru mântuirea noastră !!!

   Aş putea spune că protestantismul (neoprotestantismul) este O RELIGIE PRACTICĂ în care se urmăreşte aplicarea Cuvântului lui Dumnezeu în viaţa de zi cu zi, o umblare cu Dumnezeu, o trăire sub călăuzirea Sfântului Duh, o relaţie intimă şi personală cu Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos (relaţie care NU este încurajată în catolicism şi ortodoxie şi este „rezervată” numai papei de la Roma, sau preoţilor sau „preafericiţilor”…)

   Nu numai ortodocşii sunt creştini doar cu numele (sau aşa zis „ortodocşi”) ci acest fenomen se întâlneşte şi în neoprotestantism pentru că nu există pădure fără uscături şi avem şi noi uscăturile noastre… Pericolul cel mai mare al secolului 21 este FORMALISMUL RELIGIOS şi tare mă tem că Andre Malraux avea mare dreptate când spunea că „secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc”… Mie mi se pare că trăim în materialism, în plin proces de SECULARIZARE şi ateizare pe plan mondial.
   Uită-te un pic la Uniunea Europeană ca să vezi ce fel de „valori” promovează… Vei vedea ce a mai rămas din „Europa creştină”… aproape nimic…

   Eu n-am afirmat NICIODATĂ că toţi ortodocşii sunt necreştini dar pot să afirm cu toată fermitatea că FOARTE PUŢINI ORTODOCŞI SUNT CREŞTINI !!! Aici nu este vorba de nicio exagerare ci este realitatea tristă şi dureroasă a zilelor noastre !

   Te rog să citeşti online o carte extraordinară care mie mi-a schimbat total gândirea şi viaţa ! Este vorba de cartea „CREDINŢA ADEVĂRATĂ” de Iosif Ţon. După ce o termini de citit, te rog să-mi scrii impresiile şi concluziile tale !
   Te mai aştept pe blog şi nu uita că întotdeauna eşti binevenit !

   Lectură plăcută :
   https://tomisthecat.wordpress.com/credinta-adevarata-iosif-ton/

   • Ficser, Maica Domnului sa te apere si sa iti dea putere sa propovaduiesti Credinta Ortodoxa, mi-ar placea sa mai vorbim, eu ma numesc Andrei !

    Domnul si Maica Domnului sa te blagosloveasca iar Sfantul Siluan sa ne invete sa iubim ! 🙂

 • 1. Ce treabă au ouăle astea de rugăciune cu biserica ortodoxă, mă rog ?!? Ce surse citezi pentru a-ţi susţine afirmaţia ???
  2. De ce sugerezi că şi BOR trebuie să scoată chestii de-astea pe piaţă ?
  3. Biserica Evanghelică (pe care o susţii tu cu toată pasiunea şi ardoarea) se descurcă foarte bine datorită zeciuielii (corectează-mă dacă greşesc), prin urmare nu are nevoie să perceapă taxe pe diferite slujbe. Din moment ce BOR nu obligă credincioşii să dea zeciuială, trebuie să ia bani din alte surse. Sper că este destul de relevant argumentul de mai sus !

  În Bisericile Evanghelice se dă zeciuiala în plicuri apoi plicurile sunt citite în public, specificându-se sumele pe care le-a dat fiecare membru, asta ca o metodă de înjosire a celor ce nu au dat. Sunt prost informat ?!?

  Lectură suplimentară :

  „Pentru că voi daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen şi lăsaţi nefăcute cele mai însemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila şi credincioşia; pe acestea trebuia să le faceţi…” (Matei 23:23)

  • Să trăieşti, Ficser ! În primul rând aş vrea să ştii că mă bucur foarte mult că dintr-un rocker metalist ateist (nu vreau să spun satanist, că nu vreau să greşesc, DECI NU SPUN) ai ajuns un ultraortodox convins ! Din fericire pentru mine şi din nefericire pentru tine, CU MINE NU ŢIN POANTELE ASTEA şi eu zic s-o laşi baltă… Ce-mi plac mie ateiştii (observi că sună mai bine decât „ateii”) care se preocupă să ia apărarea Bisericii Ortodoxe Române ! Ce drăguţi şi simpatici sunt ateiştii care ne recomandă cu multă căldură citate din Sfânta Scriptură aşa cum faci tu acum ! Eşti atât de convingător, man, încât cred că o să mă reprofilez şi o să trec şi eu în curând la dreapta credinţă ortodoxă… Păi dacă un ateu metalist a trecut la ortodoxie în halul ăsta… DE CE N-AŞ FACE ŞI EU ASTA ?!?
   Chiar că m-ai pus pe gânduri, omule…

   Şi acum să trecem la lucruri serioase care merită a fi analizate… Nu ştiu dacă tu ai citit articolul meu CU ATENŢIE (bănuiesc că nu)
   Sau poate că ai nişte probleme de vedere şi ar fi bine să-ţi faci rost de o pereche de ochelari, Ficser !

   1. UNDE AI CITIT TU ÎN ARTICOLUL MEU CĂ EU AŞ FI SPUS CĂ BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ S-AR FI APUCAT DE PRODUCŢIA ÎN SERIE A APARATELOR ELECTRICE DE SPUS RUGĂCIUNI ?!? Am spus eu vreodată aşa ceva ??? Aaaaa… poate că imaginaţia ta bogată îţi joacă feste… Aaaaa… poate că am spus că ESTE FOARTE POSIBIL ca mâine-poimâine să auzim că şi Biserica Ortodoxă va prelua această idee „minunată” a catolicilor ! Chiar am spus aşa : „ar fi culmea, dar mă aştept la orice…” Te rog să citeşti cu atenţie articolul meu încă o dată. Şi dacă e nevoie, încă o dată şi încă o dată şi încă o dată… până o să pricepi ce-am vrut să spun…

   2. Cum poţi să spui că am sugerat ca Biserica Ortodoxă Română să producă sau să achiziţioneze asemenea aparate ?!? Tu nu-ţi dai seama că nu are sens ce spui ?!? Adică eu scriu un articol în care CONDAMN CU TOATĂ FERMITATEA PRODUCEREA ŞI FOLOSIREA ACESTOR APARATE şi tot eu mă apuc să le recomand şi să sugerez Bisericii Ortodoxe să se apuce să facă asemenea lucruri care n-au nicio legătură cu litera şi spiritul Sfintei Evanghelii ??? De unde tragi tu asemenea concluzii, omule ?!? Ai lucrat de noapte şi ai venit obosit acasă şi te-ai apucat să citeşti articolul meu la miezul nopţii ?!? Citeşte-l şi tu ziua când eşti mai odihnit… Nu vezi că memoria şi logica îţi joacă feste ?!? Aaaa… (cu riscul că mă repet) am spus că MĂ AŞTEPT LA ORICE de la Biserica Ortodoxă şi cred că dânşii AR FI ÎN STARE ŞI DE AŞA CEVA (nu mă mai miră NIMIC, de când am aflat că l-au canonizat / sanctificat pe domnitorul Ştefan cel Mare care acum se numeşte „cel sfânt” (deşi era renumit nu numai pentru construcţia mănăstirilor / apărarea ţării contra turcilor şi tătarilor, ci şi pentru numărul mare de femei pe care le avea extraconjugal). Nu mă mai miră nimic de când am auzit că mister Ştefan cel Mare mijloceşte la Dumnezeu pentru noi ca să ni se ierte păcatele… Să fiu sincer, mă aştept ca mâine-poimâine să apară pe firmamentul canonizărilor şi „Sfântul Teoctist” la care va trebui să ne rugăm, să-i pupăm cu pioşenie icoana şi să-l rugăm să mijlocească la Dumnezeu pentru ca păcatele noastre să fie iertate… Biserica Ortodoxă Română este „biserica tuturor posibilităţilor”… De-aia cred că această Biserică e-n stare de orice…

   3. CINE ŢI-A BĂGAT ÎN CAP CĂ ÎN BISERICA EVANGHELICĂ ÎN CARE SLUJESC EU, AVEM ZECIUIALĂ ?!? De unde ai mai scos şi bazaconia asta, Ficser ??? Pot să-ţi spun cu toată sinceritatea înaintea lui Dumnezeu (care mă vede şi ştie că spun adevărul) că NICIODATĂ de când slujesc în această Biserică (ce se trage aşa cum am spus din misionarii elveţieni inspiraţi de reformatorul protestant Zwingli) NU A FOST OBLIGAT NIMENI SĂ DEA ZECIUIALĂ !!! Fiecare dă cât poate (unii pun o bancnotă de 200 RON că au de unde, alţii pun o bancnotă de 1 sau 10 RON că nu pot mai mult). Ai tu ceva în cap… ştii tu ceva… probabil că te referi la Bisericile Baptiste în care ZECIUIALA ESTE OBLIGATORIE şi colecta se face în fiecare duminică în nişte coşuleţe deschise, în aşa fel încât toată lumea să vadă CÂT a dat fiecare (cu asta nici eu nu prea sunt de acord, deşi nu e o ruşine sau o crimă să te vadă lumea că ai pus doar o hârtie de 1 RON pentru că Domnul cunoaşte situaţia ta şi ştie că NU AI DE UNDE SĂ DAI MAI MULT). În Bisericile Evanghelice de tipul celei în care slujesc ca diacon, există un fel de săculeţi dintr-un material netransparent şi NIMENI NU VEDE CÂT AI DAT TU SAU CÂT AM DAT EU !!! Numai Domnul ştie cât a dat fiecare şi eu cred că aşa este cel mai bine (aici sunt perfect de acord cu tine). Aşa că eşti FOARTE PROST INFORMAT şi eu zic să-ţi faci cât mai rapid update-ul şi să nu mai vorbeşti prostii dacă nu ştii despre ce e vorba !

   Aaaa… versetul pe care mi l-ai recomandat ESTE EXTRAORDINAR DE IMPORTANT ŞI AR TREBUI LIPIT PE TOATE ZIDURILE BISERICILOR, INDIFERENT DE CONFESIUNE ŞI INDIFERENT DACĂ OBIŞNUIESC SĂ ÎNCASEZE ZECIUIALĂ SAU NU !!! Ce nu pot eu să înţeleg… este altceva (am spus şi la începutul acestui reply) : DE CE TREBUIE CA UN ROCKER METALIST ATEIST SĂ NE ÎNVEŢE CUVÂNTUL DOMNULUI ?!? Nu-i aşa că e un paradox ?!? Dar eu îţi mulţumesc pentru acest verset, indiferent că provine din partea ta… un om care nu dai două parale chioare nici pe Biblie, nici pe credinţa creştină, nici pe vreuna dintre valorile promovate pe blogul meu… Mă bucur totuşi că ţi-ai luat inima în dinţi şi ai fost capabil să deschizi Biblia şi să-mi trimiţi un verset frumos şi folositor… E un început bun… Ţine-o tot aşa şi sper din toată inima ca într-o bună zi să te întorci cu adevărat la Dumnezeu ca să fii fericit şi binecuvântat pentru totdeauna…

 • Mulţumesc mult că m-ai categorisit, ca rocker ateu/ateist metalist (nu şi satanist, apreciez), dar şi ortodox convins !!! Prefer doar prima parte, dacă se poate…
  În al doilea rând, am vrut să te combat cu însăşi Cartea (na, cu C mare, să fii mândru) pe care o lauzi în stânga şi-n dreapta !
  În al treilea rând, TU te contrazici singur :

  de la Tomis the Cat citire:

  1) „poate că am spus că ESTE FOARTE POSIBIL ca mâine-poimâine să auzim că şi Biserica Ortodoxă va prelua această idee “minunată” a catolicilor”

  COMPARĂM CU :

  Cum poţi să spui că am sugerat ca Biserica Ortodoxă Română să producă sau să achiziţioneze asemenea aparate ?!?”

  ŞI CU :

  „DE UNDE AU SCOS PREOŢII CATOLICI ŞI ORTODOCŞI ASEMENEA LUCRURI ??? DE UNDE ATÂTA EREZIE ?!?”

  2) „CINE ŢI-A BĂGAT ÎN CAP CĂ ÎN BISERICA EVANGHELICĂ ÎN CARE SLUJESC EU, AVEM ZECIUIALĂ ?!?”

  COMPARĂM CU :

  „În Bisericile Evanghelice de tipul celei în care slujesc ca diacon, există un fel de săculeţi dintr-un material netransparent şi NIMENI NU VEDE CÂT AI DAT TU SAU CÂT AM DAT EU !!!

  Nu vede nimeni ironia ? Din ce zici tu, ori nu ştiu eu limba română, ori logica ta e slabă. Tu vrei să-ţi impui un punct de vedere, dar prin exprimarea ta, ies alte bazaconii decât cele pe care vrei să le spui de fapt.

  Pe lângă asta, tu, dreptul şi smeritul Tomis the Cat eşti convins că a ta credinţă este mai corectă decât altele !

 • Completare:
  Tu ai spus că moaamă ce ortodox convins sunt eu !
  Dacă ai fi scris un articol (doaaamne fereşte !!!!) rasist sau antisemit, iar eu aş fi luat apărarea negrilor sau jidanilor, asta ar fi însemnat că eu însumi sunt negru/evreu ?!? ntz ntz ntz, uşor cu logica asta !

 • Îmi pare sincer rău pentru dvs…. Vorbiţi foarte ironic despre alte religii ! Dvs. dintre toţi oamenii, fiind diacon (din câte am înţeles) ar trebui să ştiţi că nu e bine ceea ce faceţi ! Adică, vorbele astea aruncate-n vânt despre credincioşii care „ascultă la ou” o rugăciune… V-aţi gândit vreodată că sunt oameni care pur şi simplu nu pot învăţa o rugăciune ?!? Apropo de Rozar… Domnule dragă… Rugăciunea Sfântului Rozar se face în mai multe etape… De unde aţi concluzionat dvs… că cei ce rostesc Rozarul nu au respect pentru Biblie ??? Fecioara Maria este mama noastră a tuturor precum Domnul nostru Iisus este tatăl nostru ! Noi, creştinii Catolici şi Ortodocşi, ne rugăm Fecioarei Maria precum ne rugăm când suntem copiii mamei noastre !
  Din punctul dvs de vedere, orice abatere din doctrina religiei pe care o slujiţi este o erezie ! Foarte greşit ! Aţi auzit vreodată de Medugorje ?!? Fără să vă jignesc, din punctul meu de vedere, sunteţi prea îndoctrinat de o religie, indiferent care ar fi aceea… Într-un post al dvs pe blogul acesta, scriaţi despre religia evanghelică că e modernă… fiind protestantă ! Din punctul meu de vedere (şi repet e părerea mea, nu înseamnă că e şi bună) vă legaţi prea mult de paiele din ochii religiilor mari şi nu vedeţi bârna din ochii dvs ! E ok că atacaţi religiile ortodoxe şi catolice pentru că O RELIGIE NEATACATĂ NU EXISTĂ ! Sfânta Fecioară Maria este şi va fi mereu Mama noastră ! Cu toţii suntem păcătoşi şi cu toţii vom da la final socoteală pentru greşelile noastre ! Cine dintre voi este fără păcat, să arunce cel dintâi cu piatra !
  O zi plăcută !

 • „Să fiu sincer, nici eu nu cred într-un om foarte bătrân, cu barbă albă şi lungă care stă undeva acolo şi are grijă de noi… Eu cred că Dumnezeu este o Fiinţă Spirituală, o Entitate… Dumnezeu nu are nas, urechi, unghii care trebuie tăiate cu unghiera atunci când cresc mari, etc… Astea sunt teze ortodoxe cu care eu nu pot să fiu de acord !”

  În primele rânduri ale Genezei, spune că ADAM a fost creeat după CHIPUL ŞI ASEMĂNAREA LUI DUMNEZEU ! DECI NAS, URECHI, OCHI, etc…
  Apoi dacă Isus Cristos a fost PĂMÂNTEAN si s-a întrupat din SPIRITUL SFÂNT şi din Fecioara Maria şi s-a făcut OM şi avea nas, urechi, ochi… etc, cum puteţi crede ce aţi scris mai sus ?!? Vedeţi prea mult paiele din ochii religiilor mari şi nu mai vedeţi bârna din ochi, nas, gura şi urechi !
  Îmi pare rău despre dvs dar încep să cred că sunteţi oaia rătăcită din pildă !
  Nu vreau să vă jignesc… nu e intenţia mea !

  • Domnule Owacek, DUMNEZEU NU ESTE OM !!! Când vom pricepe odată pentru totdeauna această realitate ?!? Dumnezeu este O FIINŢĂ SPIRITUALĂ VEŞNICĂ !!! Faptul că în Sfânta Scriptură (Geneza) se spune că omul a fost creeat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu înseamnă cu totul altceva decât ceea ce credeţi dvs !!! Am să vă spun ce înseamnă acel verset ! Se referă la faptul că omul se aseamănă DIN PUNCT DE VEDERE SPIRITUAL cu Dumnezeu (NU DIN PUNCT DE VEDERE FIZIC, CUM FOARTE GREŞIT ÎNŢELEG MULŢI, MAI ALES CATOLICI ŞI ORTODOCŞI). Asta înseamnă că noi oamenii avem SENTIMENTE ŞI TRĂIRI AFECTIVE ca şi Dumnezeu (ne bucurăm, ne întristăm, ne mâniem, ne consumăm) !!! Noi, oamenii SEMĂNĂM LA CARACTER CU DUMNEZEU (cel puţin în anumite momente ale vieţii) ! Chipul şi asemănarea lui Dumnezeu se văd în noi (cam rar, ce-i drept) adică ÎN CARACTERUL NOSTRU !!! Orice om, cât de ticălos ar fi, are totuşi ceva din Dumnezeu în el… are măcar o fărâmă din caracterul lui Dumnezeu… Chiar şi un ateist are gândul veşniciei în el, chiar dacă nu recunoaşte acest lucru cu voce tare… Oricât ar nega existenţa lui Dumnezeu, chiar şi un ateist are ceva din Dumnezeu în el, chiar dacă el acceptă sau nu acest lucru, chiar dacă el conştientizează sau nu această realitate…

   Deci, NU MAI CONFUNDAŢI LUCRURILE ŞI NU MAI FACEŢI O CIORBĂ ÎN CARE AMESTECAŢI TOATE LUCRURILE !!! Asemănarea cu Dumnezeu NU SE REFERĂ ÎN NICIUN CAZ LA ASPECTUL FIZIC !!! Dumnezeu are ochi… dar sunt convins că ochii lui nu sunt aşa cum ştim noi… cu gene frumoase şi întoarse… cu pleoape… cu sprâncene arcuite… Ochii Domnului SUNT CA PARA FOCULUI !!! DUMNEZEU ESTE UN FOC MISTUITOR !!! Deci, e cu totul altceva decât putem noi să ne imaginăm… Nici nu avem cum să-L percepem ! Acest lucru este imposibil cât trăim pe acest pământ ! Asta nu înseamnă că într-o zi nu va fi posibil să-L vedem !

   Nu vă daţi seama ce spuneţi ??? Dumnezeu are nevoie de urechi ca să audă ?!? Are nevoie de ochi ??? Are nevoie de mâini şi de picioare ?!? Păi credeţi că Dumnezeu sau îngerii se deplasează prin Univers, folosind picioarele ??? Credeţi că au nevoie de nişte picioare ??? Eu cred că Dumnezeu se poate deplasa cu viteza luminii ! Pentru că DUMNEZEU ESTE LUMINĂ şi în acest caz nu are nevoie de picioare, cum nici lumina nu are nevoie de nişte picioare, domnule Owacek !!!

   DUMNEZEU NU ARE UN TRUP OMENESC FIZIC !!! Când veţi înţelege acest lucru ?!? Lăsaţi odată materialismul acesta contraproductiv !!! Domnul nu are necesităţi fizice… nu mănâncă (nu-I e foame pentru că El este Pâinea Vieţii), nu bea (nu-I e sete pentru că El este Apa Vieţii), nu-L apucă burta… nu are nevoie la toaletă… V-am dat aceste exemple în mod special forţate, cu toată reverenţa faţă de Divinitate, CA SĂ PRICEPEŢI CE VREAU SĂ SPUN !!! Dumnezeu nu are unghii care-i cresc şi care trebuie tăiate regulat cu forfecuţa… Dumnezeu nu are păr care trebuie tuns măcar o dată la două luni ca să nu se transforme în plete enorme… Dumnezeu nu are vârstă, El nu poate fi definit în timp şi spaţiu, El este Alfa şi Omega, El este Începutul şi Sfârşitul, El nu are început şi nu are sfârşit… Dacă ar fi avut păr pe cap, CÂT DE LUNG ar fi trebuit să fie acest păr după atâtea miliarde de ani de când există Dumnezeu ??? Probabil că părul Domnului ar fi avut lungimea Căii Lactee sau poate chiar a jumătate din Univers… Nu vă daţi seama că nu are logică ceea ce spuneţi ?!? NU PUTEM PRIVI ACESTE PROBLEME DIN PUNCT DE VEDERE FIZIC !!! Sunt o oaie rătăcită ?!? Păi… e de 1000 de ori mai bine să fiu o oaie rătăcită care am acceptat ca Hristos să mă caute, să mă găsească şi să mă aducă în Turma Sa, decât să fiu o oaie pierdută catolică sau ortodoxă care refuză să-L primească cu adevărat pe Domnul Iisus Hristos şi dă cu şutul în planul lui Dumnezeu de mântuire ! Sunteţi de acord cu mine ?!?

   A existat un moment în istoria Universului, când Domnul Iisus Hristos (care NU ESTE MATERIE) a trebuit să se transforme în materie, a trebuit să se întrupeze, S-A MATERIALIZAT şi a luat un chip de om, El care avea un chip de Dumnezeu şi era O FIINŢĂ SPIRITUALĂ !!!
   DA… Domnul Iisus a avut urechi, ochi, nas, etc… dar asta ABIA DUPĂ CE S-A NĂSCUT !!! Nu uitaţi că în timpul pre-existenţei Sale pământeşti, Domnul Iisus Hristos NU ERA OM şi NU AVEA UN ASPECT FIZIC !!! Vă dau o veste proastă pentru dvs şi o veste bună pentru cei care înţeleg Cuvântul lui Dumnezeu ! În pre-existenţa Sa pământească, Domnul Iisus n-avea mâini şi picioare (în glorie, nu are nevoie de aşa ceva, aşa cum am spus, El este Lumina Lumii şi se deplasează prin Univers cu viteza luminii… nu trebuie să dea din coate, din mâini sau din picioare ca să se deplaseze mult mai repede decât un fulger). În pre-existenţa Sa pământească, Domnul Iisus Hristos, nu avea unghii la mâini şi picioare, nu avea grija lor că trebuie tăiate, nu avea păr care să crească, să trebuiască spălat săptămânal cu şampon şi tuns la frizerie, etc… Din nou mă determinaţi să dau aceste exemple uşor forţate CA SĂ VĂ FAC SĂ ÎNŢELEGEŢI CE VREAU SĂ SPUN !!! Sper că am fost destul de explicit, nu am alte metode prin care să vă conving… dacă o ţineţi pe a dvs, nu vom ajunge niciodată nicăieri… Sper să deveniţi un catolic raţional !

 • La 40 de zile după Înviere, Isus s-a înălţat la Cer cu TRUPUL ! Între timp, a dispărut starea Lui fizică ?!? Nu voi mai intra în polemică cu dvs. Îmi pare rău că sunteţi mult prea pătimaş şi nu acceptaţi şi alte păreri. Vă zic un singur lucru… NICI UN OM de pe pământ nu cunoaşte adevărul suprem ! Nu e tocmai după chipul şi asemănarea lui DUMNEZEU Tatăl să urâţi şi să măzgăliţi doctrina religiilor Catolice şi Ortodoxe ! Nu vă convine doctrina lor… sunteţi liber să aderaţi la orice confesiune doriţi dvs… Suntem o ţară liberă… Asta nu înseamnă că trebuie să aruncaţi cu noroi în noi restul… până la urmă, suntem MAJORITATEA acestui glob pământesc ! Eu trăiesc în Transilvania şi sunt mândru de asta ! Aici noi avem toate cultele posibile de la Evanghelişti la Unitarieni la Calvinişti, Baptişti, Luterani şi normal Romano-Catolici, Greco-Catolici şi Ortodocşi. Am învăţat de-a lungul istoriei să ne respectăm reciproc între noi, indiferent de religie sau etnie ! Trăim în pace cu Ungurii, cu Saşii sau cu evreii. Un creştin adevărat nu aruncă cu noroi, el se roagă în felul lui, indiferent de religia sa ! Nimeni de pe lumea asta nu are dreptul să vină şi să zică „Religia mea e cea mai bună !” După părerea mea, importantă e credinţa în sfânta treime : Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi Spiritul (Duhul) Sfânt !

  Apropo de subiectul despre „Fecioara Maria” sau despre sfinţi, faceţi o mică confuzie dacă îmi permiteţi… Pe Dumnezeu Îl adorăm iar pe sfinţi îi venerăm, fiind un model pentru noi în viaţă în a face fapte bune şi a face bine în general în Numele Domnului… Nu văd nimic rău în asta ! Vi se pare că Maica Tereza a făcut rău pe pământ ? NU… a fost o sfântă ! Vi se pare greşit că în Biserica Ortodoxă şi în cea Catolică la începutul sfintei Liturghii se roagă pentru Unirea tuturor bisericilor ? Nu ! Apropo de Fecioara Maria, nu trebuie să uitaţi că a fost şi este MAICA DOMNULUI nostru ISUS şi pentru asta ar trebui să aveţi un respect deosebit ca pentru mama dvs !
  O zi bună, domnule Tomis !

 • @Tomis the Cat

  Tinere (no offence şi eu am doar 29 de ani, şi cred că eşti poate mai tânăr dată fiind înverşunarea ta), cred că ar trebui să faci un experiment. Să încerci, un an (măcar) să accepţi toată „doctrina” ortodoxă, fără să cauţi să o combaţi cumva. Să mergi la o Biserică, să te documentezi pe net, să citeşti vieţile sfinţilor, să găseşti un duhovnic, SĂ CERCETEZI şi mai important, să încerci SĂ CREZI ! Nu ştiu multe despre ceea ce crezi tu, evanghelic fiind, dar te-aş întreba: în ce credeau primii creştini până să apară scris Cuvântul Domnului ?!? Cum s-a propagat Biserica fără înscrisuri ? Misiunea dată de Domnul Iisus primilor membri ai Bisericii a fost dată la toţi oamenii (mai ales aspectele privind ţinerea/luarea păcatelor) ?!? Poate o să găseşti răspunsurile corecte la întrebările acestea dacă vei căuta unde trebuie.
  Nu zice nimeni că numai la ortodocşi există mântuire, dar chiar crezi că vei obţine mântuirea fără ajutor, în această lume coruptă ?!? Ajutorul este în Sfintele Taine, în experienţa şi sfaturile Sfinţilor Părinţi, în rugăciune (trebuie să ştii cum să te rogi şi mai ales ce să ceri, nu ?). Nimeni nu este fără de păcat în lumea asta, dar putem învăţa de la cei care au încercat să lupte cu acesta, şi poate au biruit într-un final. Respecţi un sportiv campion, nu ?!? De ce să nu respecţi şi un Sfânt, un campion în lupta cu păcatul şi ispitele ? Şi de ce să nu-i ceri ajutorul ?
  Cineva a punctat bine într-un reply : suntem făcuţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Din păcate, ne-a mai rămas doar chipul… asemănarea a plecat când a venit păcatul. Şi tot în legătura cu look-ul, frumuseţea sau urâţenia sunt doar modalităţi plastice de a reprezenta Binele şi Răul că doar nu o fi asociat cineva Binele cu urâţenia, nu ?
  lar după Sfânta Judecată de Apoi, toţi vom avea trupuri materiale, nemuritoare, pentru fericire sau pentru chin ! Asta e, nu putem schimba nimic.
  Şi în final, cred că ar fi bine pentru noi toţi să nu mai încercăm să înţelegem tot, să ne oprim din încercarea de a mărgini necuprinsul, să punem mai multă inimă şi mai puţină raţiune în ceea ce credem.
  Succes în căutarea ta ! Doamne ajută !

  • @ Andrei Marcu :

   Sunt cam tânăr într-adevăr… No offence, dar am păşit spre 44 de ani ! Bravo ! Ai nimerit-o, n-am ce zice ! Înverşunarea mea mă face mai tânăr ?

   Păi… atunci cum să-ţi zic eu ţie ? „Bătrâne”, e bine ?!? Că „tinere” nu prea merge…

   De fapt, să ştii că multă lume spune că arăt foarte tânăr… Asta se explică prin faptul că nu fumez şi nu consum băuturi alcoolice ! 🙂

   În primul rând aş vrea să-mi spui sincer dacă eşti PREOT ORTODOX ca să ştiu cu cine stau de vorbă. Îţi aduc aminte să ai mare grijă să nu încalci Regulamentul acestui blog adică (printre altele) să nu faci apologetică ortodoxă şi să nu promovezi ereziile şi erorile teologiei ortodoxe pe blogul meu. Pentru asta există „n” bloguri şi site-uri ortodoxe unde poţi să susţii cât vrei tu ortodoxia care n-are ce căuta aici pe un blog creştin evanghelic. Sper să nu te superi pe mine şi sper că ai înţeles ce am vrut să spun.

   Acum voi trece la analiza unor aspecte ale comentariului tău.

   Spui să fac un experiment şi să încerc ca măcar un an să accept doctrina ortodoxă… Păi, eu încerc de ani şi ani de zile să accept tezele Bisericii Ortodoxe dar mă lovesc de atâta IDOLATRIE şi de atâta EREZIE încât sunt pur şi simplu şocat. Ce doctrine ai vrea tu să accept ? Cultul morţilor ? Cultul închinării la moaşte ? (chipurile, ar fi vorba de cinstire/venerare, nu de închinare dar asta să o creadă mutu’) Cultul pupării şi închinării la „Ştefan cel Mare şi Sfânt” ?!? Cultul Mariei care L-a născut pe Dumnezeu, după care a murit şi apoi „a înviat” ? (erezii strigătoare la Cer, sfidări ale literei şi spiritului Sfintei Evanghelii şi ignorarea Bibliei – Cuvântul lui Dumnezeu) ??? Unde scrie că fecioara Maria a înviat ? Eu parcă ştiam că DOMNUL IISUS HRISTOS a înviat, nu mama Lui !!! (sau nu am citit eu bine Biblia ?)

   Mai spui să merg la o Biserică şi să caut un duhovnic !
   Păi, eu merg la o Biserică (Evanghelică) şi am un duhovnic (evanghelic)… Dar ştii care e deosebirea între duhovnicul meu şi unul ortodox ? Duhovnicul meu (pastorul Bisericii) nu-mi cere să-i spun „sărut mâna, părinte” şi nu îmi spune „fiule, păcatele îţi sunt iertate”…
   Când merg la duhovnicul meu evanghelic şi când apelez la ajutorul lui, EL CADE ÎN GENUNCHI LÂNGĂ MINE ŞI MĂ INVITĂ SĂ ÎNGENUNCHEM AMÂNDOI ÎNAINTEA LUI DUMNEZEU !!! El îmi spune că ŞI EL este un om păcătos ca şi mine, ŞI EL are nevoie de rugăciune, ŞI EL trebuie să se pocăiască împreună cu mine şi să mărturisească înaintea Domnului, nu numai eu ! Pentru că Biblia spune MĂRTURISIŢI-VĂ PĂCATELE, UNII ALTORA ! Biblia nu spune „mărturisiţi-vă păcatele doar la preot sau la pastor” ci spune că TOŢI SUNTEM PĂCĂTOŞI şi am fi pierduţi pentru totdeauna dacă nu ar fi harul şi îndurarea lui Dumnezeu revărsate prin jertfa de la cruce a Domnului Iisus Hristos ! Trebuie să ne confesăm (să mărturisim păcatul) DOMNULUI nu pastorului sau preotului ! Bineînţeles că nu vei fi de acord pentru că teologia ortodoxă ţi s-a infiltrat în toţi porii fiinţei tale !

   „În ce credeau primii creştini până să apară scris Cuvântul Domnului ?!? Cum s-a propagat Biserica fără înscrisuri ?”

   Primii creştini nu trebuiau să creadă în „ceva” pentru că primii creştini era SFINŢII APOSTOLI (ucenicii Domnului Iisus Hristos), oameni ai lui Dumnezeu care aveau parte de revelaţia Divină şi de călăuzirea Sfântului Duh deci nu aveau nevoie de Biblie ! Aceşti oameni au fost contemporani cu Domnul Iisus, L-au cunoscut personal, L-au auzit şi au învăţat chiar de la El – Cuvântul Viu (Iisus este întruchiparea Cuvântului care S-a făcut trup). Deci atunci când ai Cuvântul Viu lângă tine, nu mai ai nevoie de Cuvântul scris… Aşa că nu te mai mira că primii creştini se descurcau foarte bine şi fără Cuvântul scris (noi nu am putea să ne descurcăm şi să trăim fără Cuvântul Domnului, eşti de acord cu mine ?!?)

   Biserica s-a propagat PRIN LUCRAREA ŞI SUB CĂLĂUZIREA SFÂNTULUI DUH şi în niciun caz prin ritualuri, datini, obiceiuri, tradiţii, reguli şi opinii omeneşti !

   „Nu zice nimeni că numai la ortodocşi există mântuire, dar chiar crezi că vei obţine mântuirea fără ajutor, în această lume coruptă ?!?”

   Nici eu nu spun că numai la evanghelici există mântuire (ar fi o gravă eroare să cred asta) dar cred că MÂNTUIREA ESTE UN PROCES care începe din clipa întoarcerii omului la Dumnezeu (momentul întâlnirii personale cu Hristos) şi se termină în veşnicie ! Nici eu nu cred în tezele UNORA dintre Bisericile neoprotestante care spun cam aşa : „gata, acum e ok, pot dormi liniştit pentru că Hristos m-a mântuit”… Trebuie să avem mare grijă, să stăruim în rugăciune, să veghem, să creştem în cunoaşterea Cuvântului şi în sfinţire, să ducem până la capăt lupta cea bună şi alergarea noastră pe Calea Mântuirii !

   Nu voi obţine mântuirea fără ajutor ci o voi obţine CU AJUTORUL ŞI PRIN MILA LUI DUMNEZEU care S-a dezbrăcat de slava Sa cerească, a luat un trup de om, a trăit pe acest pământ, a murit şi apoi A ÎNVIAT pentru ca să-mi deschidă O UŞĂ spre Cer ! Mântuirea este UN DAR NEMERITAT, PRIMIT DIN MÂNA CEA SFÂNTĂ A LUI DUMNEZEU !!! Nu omul este cel care s-a apropiat de Dumnezeu ci Domnul este Cel care S-a apropiat de om ! În acest proces, Dumnezeu are o contribuţie de 99% iar omul are o contribuţie de 1% (în sensul că trebuie să ia O DECIZIE de a-L urma pe Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos)

   Ajutorul creştinului nu este în Sfintele Taine ci se află în Sfânta Scriptură, în Cuvântul lui Dumnezeu care este o candelă pentru picioarele noastre şi o lumină pe cărarea noastră ! Ajutorul creştinului este DUHUL SFÂNT MÂNGÂIETORUL, care ne călăuzeşte şi rămâne cu noi pentru totdeauna ! Rugăciunea, postul, comuniunea (părtăşia) cu fraţii şi surorile din Biserică, participarea la împărtăşire în cadrul Mesei Domnului, etc, toate sunt de mare ajutor şi folos pentru sufletele noastre…

   Respect şi iubesc Sfinţii Apostoli dar asta nu înseamnă să le fac statuete şi icoane, să încep să le pup şi să mă închin înaintea lor, invocând motivul că de fapt „le venerez” şi atâta tot… Idolatria rămâne idolatrie…

   Cum cinstesc şi cum respect eu Sfinţii ?!? Urmând învăţăturile lor, căutând să calc pe urmele lor, străduindu-mă să le urmez pilda şi felul lor de vieţuire pe acest pământ…

   Nu cer ajutorul vreunui sfânt pentru că în Biblie (pilda bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr) vedem că DEGEABA bogatul a cerut ajutorul (mijlocirea) sfântului patriarh Avraam care NU A PUTUT SĂ FACĂ NIMIC PENTRU EL ŞI NU A PUTUT SĂ-L SCOATĂ DIN IAD PENTRU A-L DUCE ÎN RAI !!! Iată un exemplu clar că sfinţii nu ne pot mântui, nu ne pot salva din iad, nu pot intermedia şi mijloci la Dumnezeu pentru noi păcătoşii ! SINGURUL MIJLOCITOR ÎNTRE OM ŞI DUMNEZEU ESTE DOMNUL IISUS HRISTOS !!! Nu există alţi mijlocitori chiar dacă ortodoxia zice invers ! Biblia, Cuvântul Domnului, este mai presus decât învăţătura (hermeneutica) greşită a Bisericii Ortodoxe !

   Da… ne-a mai rămas doar chipul… asemănarea a plecat când a venit păcatul !
   Sunt de acord cu tine dar dacă ne întoarcem cu adevărat la Domnul putem să începem să ne asemănăm (în caracter şi în felul de vieţuire) cu Domnul nostru Iisus Hristos şi cu Sfinţii Apostoli cărora nu e nevoie să le facem statuete şi icoane ca să demonstrăm că-i respectăm şi că-i iubim ! Nu e nevoie să alunecăm în idolatrie şi în sfidarea Cuvântului lui Dumnezeu ! Putem să-i cinstim fără să facem IDOLI din ei !

   Eu nu încerc să înţeleg tot, nici nu am cum…
   Aici pe pământ nu vom putea înţelege niciodată totul. Dar atunci când vom fi în veşnicie în prezenţa lui Dumnezeu, ni se vor descoperi multe taine şi multe lucruri…

   Dumnezeu să te lumineze şi pe tine şi pe mine ca să facem voia Sa şi să nu ne abatem nici la stânga şi nici la dreapta ci să privim înainte la Acela care şi-a dat viaţa la cruce pentru noi, deschizându-ne Calea spre Cer !

 • Am dat de acest site din pură întâmplare (căutam altceva pe Google) şi am zis să arunc o privire să văd ce se dezbate. Domnule, un diacon trebuie să fie blând şi înţelegător, să-şi vadă de treaba lui, nu să facă bloguri şi să scrie pe blog. Nu, nu te obosi să-mi răspunzi deoarece voi închide această pagină şi nu voi mai reveni.

  • Dragă Crocodila, eşti foarte „delicată” şi „amabilă” exact ca o „crocodilă”… Cum adică „un diacon trebuie „să-şi vadă de treaba lui”? De unde ai mai scos-o şi pe asta?!? Să-mi văd de treaba mea şi să stau cu mâinile încrucişate şi să mă uit cum ateiştii şi sataniştii îşi fac de cap şi „zburdă în voie” pe pământul României??? Să rămân pasiv atunci când văd că se doreşte legalizarea păcatului în ţara noastră (căsătoria între persoane de acelaşi sex)??? Să nu-mi pese că România se află pe locul 2 în Europa prin preacurvia şi desfrânarea adolescenţilor?!? Să asist neputincios şi să mă uit cum oamenii se închină făpturii (icoane, statuete, moaşte, etc) în loc să se închine Făcătorului?!? Să stau nepăsător când poporul cade în „agonie şi extaz” pe dealul Mitropoliei şi se calcă în picioare pentru a merge să pupe câteva oase ale unor cadavre??? Să stau cuminte în banca mea şi să fiu de acord cu manelizarea, ferentarizarea, telenovelizarea şi mitocanizarea României??? ASTA PROPUI TU, CROCODILO?!? Îţi dau o veste proastă: NICIODATĂ NU AM SĂ-ŢI ASCULT SFATUL „PREŢIOS”!!! Îţi mai dau o veste şi mai proastă decât prima: Cuvântul Domnului nu este ceva frumos la auzire şi plăcut la vedere (aşa cum în mod greşit crezi tu), ci este O SABIE CU DOUĂ TĂIŞURI! Cuvântul lui Dumnezeu „despică măduva de os” şi atacă FRONTAL păcatul, loveşte DREPT LA ŢINTĂ exact acolo unde trebuie. Cuvântul Domnului nu este ceva care să te perieze pe tine, să te menajeze şi să ţină cont că tu eşti mai „sensibilă”! Cuvântul lui Dumnezeu este OGLINDA VIEŢII NOASTRE şi eu asta fac prin blogul meu, încerc să conving românii că trebuie să ne privim chipurile în această Oglindă a Sfintei Scripturi, chiar dacă s-ar putea să nu prea ne convină ce vom vedea în această Oglindă (pentru că sigur vom vedea lucruri care ne vor cutremura, ne vor îngrozi şi ne vor scârbi, în timp ce noi credem despre noi că suntem oameni „cumsecade” şi „la locul lor”, oameni din aceia care se cred „dreptcredincioşi” şi care „îşi văd de treaba lor”, aşa cum spui tu…). Eu militez pentru APLICAREA Evangheliei în viaţa de zi cu zi, pentru ÎMPLINIREA Cuvântului lui Dumnezeu şi te rog să citeşti mai jos ca să vezi despre ce e vorba şi să te edifici în domeniu:

   „Dar faceţi-vă împlinitori ai Cuvântului, nu numai ascultători ai lui, amăgindu-vă pe voi înşivă. Căci dacă cineva este ascultător al Cuvântului, iar nu şi împlinitor, el seamănă cu omul care priveşte în oglindă faţa firii sale; S-a privit pe sine şi s-a dus şi îndată a uitat cum arăta.”
   (Iacov 1:22-24)

   https://tomthecat.ro/romanii-nostri-crestini-de-2000-de-ani-au-petrecut-anul-nou-cu-pirande-manelisti-si-dansatoare-din-buric/

   https://tomthecat.ro/tare-de-tot-romania-se-afla-pe-locul-2-in-europa/

   https://tomthecat.ro/presedintele-american-barack-obama-campionul-drepturilor-homosexualilor-si-lesbienelor/

   https://tomthecat.ro/ura-casatoria-intre-persoanele-de-acelasi-sex-este-interzisa-in-romania/

   https://www.tomthecat.ro/moastele-superstitiile-si-evul-mediu-din-romania/

 • Care este, mai exact, Cuvântul lui Dumnezeu, dragă Tomis? Cumva despre iubirea aproapelui, întoarcerea obrazului, umilitatea etc.? Păi, tu știi câți atei (foarte, foarte răi, după cum îi descrii tu) au TOATE aceste virtuți în MINTEA lor (nu am zis suflet, pentru că noi nu credem în așa ceva). DE CE? nu poți accepta că oamenii pot fi buni fără a crede într-o entitate propriu-zisă? Dacă noi putem urma niște reguli, în timp ce alții au nevoie de un model pentru a le urma, de ce pretinzi că suntem chiar atât de diferiți?

  Eu nu cred că ateii cu adevărat răi (așa cum îi descrii tu și de care eu sunt perfect conștient că există) trebuie puși în acceași oală cu cei buni (poate ți se pare că „atei buni” este un oximoron, dar crede-mă că NU este).
  La fel cum ție nu-ți convine când unii punem toți preoții laolaltă și spunem că religia a adus numai rele, nici nouă nu ne convine când spui că toți ateii sunt la fel (adică răi)

  P.S.: același lucru este (cred) valabil și la sataniști, cu excepția că ei cred în existența sufletului (vezi ce a scris Gabriel Satanist Adevărat pe blogul cu AC/DC)

  • Cossu, am o foarte mare rugăminte la tine !
   Dacă ai un minimum minimorum de respect pentru mine şi pentru acest blog TE ROG să nu mi-l mai dai ca exemplu pe Gabriel Satanistul şi să nu-mi mai recomanzi călduros să lecturez „operele alese” („comentariile”) ale acestui om !

   Să ştii că iadul va fi plin de „oameni de treabă” şi de oameni cumsecade care au fost bine intenţionaţi (dar care nu au apucat să-şi pună în practică bunele lor intenţii pe parcursul vieţii pe acest pământ)… Iadul va fi plin de creştini şi de atei care n-au fost „cu adevărat răi” pe acest pământ… Iadul va fi plin de atei de treabă, atei „cu virtuţi” care au toate virtuţile posibile cu excepţia unei singure : nu dau două parale chioare pe existenţa lui Dumnezeu şi pe Autoritatea Cuvântului Sfânt ! Asta-i tot… evident că asta nu-i o chestie gravă… Cam asta vrei să spui tu, nu-i aşa ?!?

   Dragă Cossu, CEL MAI MARE PĂCAT pe care poţi să-l faci (şi care te descalifică în mod automat pentru dobândirea mântuirii dacă nu-ţi revizuieşti atitudinea) este să spui „eu nu sunt cu adevărat rău aşa cum e X sau Y” sau să spui „nici chiar aşa… deocamdată n-am omorât pe nimeni, n-am spart casa nimănui… Dumnezeu n-are ce să zică despre mine şi trebuie să mă primească la El acolo mai ales că eu nu sunt cu adevărat rău aşa cum sunt alţii…”

   Tu nu înţelegi că pleci de la o premiză falsă ?
   Fundamentul de la care tu şi eu trebuie să plecăm este acesta : SUNTEM NIŞTE OAMENI PĂCĂTOŞI PIERDUŢI FĂRĂ HRISTOS ŞI FĂRĂ DUMNEZEU !!! De la acest adevăr fundamental trebuie să plecăm şi nu de la ideea că nu e necesar să credem într-o entitate ca să fim oameni morali, buni, drepţi şi să avem „multe virtuţi”…

   OMUL FĂRĂ HRISTOS ŞI FĂRĂ DUMNEZEU este un om raţional care se îndreaptă spre nicăieri (am citat din Petre Ţuţea) iar poziţia sa socială, cultura sa deosebită şi moralitatea sa NU-I FOLOSESC LA NIMIC în planul mântuirii şi NU-L VOR SALVA DE PEDEAPSA VEŞNICĂ !!! Faptul că eşti un om de treabă şi o persoană morală care „întorci obrazul” nu înseamnă că în mod automat vei ajunge în Rai ! Ştiu că asta este o veste proastă pentru tine şi ştiu că ţi-e greu să înţelegi şi să accepţi acest adevăr fundamental… Dar asta nu înseamnă ca eu să nu-mi fac sfânta datorie faţă de tine şi să nu-ţi spun sincer cum stau lucrurile !

   NU ! NU CRED CĂ UN OM POATE FI REALMENTE BUN FĂRĂ HRISTOS ŞI FĂRĂ DUMNEZEU ÎN INIMA ŞI ÎN VIAŢA LUI !!!

   Numai PRIN CREDINŢĂ, prin cunoaşterea lui Dumnezeu, prin experimentarea relaţiei personale cu Domnul Iisus Hristos şi prin sfinţire poţi fii un om bun… Altfel „bunătatea” ta nu va rezista prea mult şi se va termina imediat (în câteva minute sau chiar mai repede) chiar dacă eşti un om cult, un om manierat, un om civilizat sau un om moral… Moralitatea pe care o ai (nu mă refer neapărat la tine ci aici vorbesc la modul general) s-ar putea să nu aibă absolut nimic în comun cu adevărata moralitate… Ceea ce e moral pentru tine s-ar putea să fie imoral pentru altul… Sau ceea ce e moral pentru altul s-ar putea să fie imoral pentru tine… Iată ce se întâmplă când nu avem un sistem (un set) de valori bine definit şi când nu avem UN STANDARD ÎNALT (Dumnezeu în care nu crezi tu) la care să ne raportăm permanent în viaţa de zi cu zi… De-aia Binele şi Răul sunt relativizate, confundate şi inversate cu atâta uşurinţă… Pentru că Îl scoatem pe Dumnezeu din ecuaţia existenţei noastre… Şi nici măcar n-avem ce să punem în locul Lui ! (tocmai asta e tragedia) Dacă Îl „elimini” pe Domnul, ce vei pune în locul Lui, dragă Cossu ???

   Poate că nu toţi ateii sunt la fel dar asta nu-i va ajuta să fie mântuiţi dacă nu se întorc la Dumnezeu cu adevărat ! Dacă nu toţi ateii sunt la fel asta înseamnă în opinia ta că nu toţi sataniştii sunt la fel ?!? De unde până unde ai asemenea deducţii „logice” ??? De unde ai mai scos-o şi pe asta, prietene ?!? Sper că nu te-ai transformat în „avocatul” sataniştilor… Singura diferenţă între ateişti şi satanişti este că cei din urmă cred în existenţa sufletului ?!? Vezi că o să sară în sus ateii dacă o să te audă că ai spus asta…

   • Ok, daca vrei, nu voi mai repeta spusele lui Gabi (sa-ti demonstrez ca nu vin aici si fac ce-mi trece mie prin cap, pana la urma, ESTE blogul tau), si nu, stai linistit, nu devin avocatul nimanui, nici al satanistilor, nici al crestinilor, deviza mea este „traieste si lasa-i si pe altii sa traiasca”

    Pai bine mai, Tomis, ceea ce tocmai ai spus tu se traduce cam asa : „Nu e important sa fii bun, ci sa crezi in Dumnezeu!” ceea ce imi aduce aminte de un citat (pai ce, numai tu poti sa dai citate din personaje mai mult sau mai putin importante? ) care suna cam asa :

    „Traieste o viata buna. Daca exista zei si ei sunt BUNI, atunci te vor rasplati fie ca ai fost credincios, fie ca nu. Daca insa sunt rai, atunci de ce i-ai mai venera. Daca nu exista, nu ai pierdut nimic” – Marcus Aurelius (te rog sa nu-mi spui acuma ce ‘pagani’ erau romanii’)

    De ce, de ce sa nu pot avea o EDUCATIE RELIGIOASA fara sa am o RELIGIE propriu-zisa??? Ele sunt total diferite, si crede-ma cand iti spun ca poti sa le ai pe una FARA cealalta (am vazut si oameni religiosi fara educatie religioasa si vice-versa, poti sa le ai pe amandoua, sau pe niciuna). De ce sa nu pot avea ‘cei 7 ani de acasa’ fara sa am pe ‘Dumnezeu in inima si in suflet’? Nu Dumnezeu sau Iisus iti aduc moralitatea, numai tu poti sa actionezi conform unor reguli pe care tu ti le impui si pe care decizi ca este bine sa le urmezi. Un exemplu INDISCUTABIL pentru RELIGIE fara EDUCATIE RELIGIOASA este acela al criminalilor (ma refer la toate nelegiuirile). Nu poti sa negi ca oamenii aia au o religie, la fel cum ei cu gura lor o spun, si totusi nu poti sa afirmi ca ei au actionat conform indemnurilor Bibliei pe care, daca ar fi fost cum pretinzi tu ca se intampla (adica toti oamenii cu religie sunt buni si cei fara sunt rai rai rai…), le-ar fi respectat ‘la virgula’ si nu ar mai fi ajuns acolo in primul rand.

    Si crede-ma cand iti spun ca marea majoritate, (daca nu toti) ateii au o educatie religioasa foarte bine definita, exact dupa modelul si sistemul acela strict de reguli morale si etice despre care tu pretinzi ca numai cei cu adevarat crestini il pot avea… si noi masuram bunatatea EXACT la fel ca voi, numai ca noi o facem fara motive personale sau ulterioare. Ba chiar am ramas surprins sa aflu ca unicul scop al crestinului pe pamant este sa ajunga in RAI, nicidecum sa-si ajutele aproapele IN PRIMUL RAND, fara sa pretinda nimic de la judecata Dumnezeului lui.

    Astept raspunsul, si te rog sa tii minte ca nu ma sperie amenintarile tale cu ‘locul special’ care ma asteapta, pentru ca mi se pare ca tu tot nu intelegi ca lucrurile astea NU MA SPERIE (si nu, nici nu „ar face bine” sa ma sperie, cum sunt sigur ca vei spune). Daca vrei sa purtam o DISCUTIE cat de cat rationala, te rog sa-ti pastrezi opiniile personale la o parte (ma refer la replicile de genul ‘locuri speciale pt satanisti si atei’, care, repet, NU MA SPERIE), si sa aduci niste argumente RATIONALE pt pozitia ta (aceea ca eu ar trebui sa revin la crestinism, daca nu ma insel), si fara replici din Biblie sau mai stiu eu ce (care nu au ABSOLUT nicio baza stiintifica sau rationala care m-ar putea face sa le iau in considerare). Poate tii sa-mi explici si mie de ce tu crezi in Unicul Domnul Dumnezeu si Fiul Sau Iisus, si nu crezi in Zeul Thor, sau in Zeus si in ceata lui de zei mai micuti, sau in Zeul Soare Ra, sau in Lord Krishna, sau in KARMA, sau in Buddha, sau in ORICARE ALTA ZEITATE in care a crezut vreodata cineva. DE CE ai ales fix pe Dumnezeu sa-ti fie zeul? CARE a fost surplusul de dovezi in favoarea religiei alese? Eu de ce sa nu pot crede in FSM (www.venganza.org te rog sa nu stergi linkul, este pur informativ pentru tine si pentru oricine altcineva ar mai citi postul meu daca il vei aproba), atata timp cat cantitatile de dovezi si informatii despre posibilitatea existentei zeitatilor sunt exact aceleasi, adica NULE!!! DE CE mi-as dedica viata unei singure religii din ZECI DE MII si sa nu ma convertesc la toate, astfel incat sansa mea de „mantuire” sa fie cat mai mare (Pentru ca, in fond, principalul motiv pentru care multi dintre crestini cred in Dumnezeu este ca sa aiba o „plasa de siguranta”, nu spun nimic despre tine, iti respect enorm dedicatia ta pentru credintele tale, si as aprecia daca ai face la fel cu ale mele, nu vreau decat sa fim doi prieteni care isi expun pareri diferite, doar asta presupune o discutie, ce zici?)

    Deci, draga Tomis, DE CE crestinismul si nu, spre exemplu, credinta in partenonul roman?

   • „De ce să nu pot avea ‘cei 7 ani de acasă’ fără să am pe ‘Dumnezeu în inimă şi în suflet’?”

    Din păcate, să mă ierţi că acum nu mai am timp să-ţi răspund. Totuşi, deocamdată îţi mai spun un singur lucru : nu spune nimeni că nu trebuie să ai „cei 7 ani de-acasă” ba dimpotrivă ! Dar să nu uiţi niciodată un lucru, dragă Cossu : CEI ŞAPTE ANI DE ACASĂ NU TE CONDUC AUTOMAT ÎN RAI ŞI NU ÎŢI ASIGURĂ ÎN MOD OBLIGATORIU MÂNTUIREA !!!

    Poţi să fii un om educat, cultivat şi elevat şi cu toate acestea să-ţi pierzi sufletul şi mântuirea !

    Îţi doresc o seară plăcută !

 • Rugăciunea către Dumnezeu trebuie să vină din suflet. Făcută cu iubire. Nu avem nevoie de noile tehnologii precum „Rozariul electronic” ceea ce îl poate îndepărta pe om de dreapta credinţă (ca şi în titlu)

  • Dragă Elisa, se cunoaşte că eşti un copil al lui Dumnezeu şi îţi mulţumesc foarte mult pentru comentariul tău ! Nu uita că întotdeauna eşti binevenită pe blogul meu şi te mai aştept cu drag !
   FIi binecuvântată împreună cu cei dragi ai tăi !

 • În primul rând, nu ştiu de ce zici „preoţii ortodocşi şi cei catolici” ?!?
  Nu uita faptul că ”biserica” catolică este cea eretică fiindcă ea s-a rupt de ortodoxie după anul 1054 !

  În al 2-lea rând, ortodocşii nu au rozaliu, noi avem metaniere şi la fiecare bobiţă se zice rugăciunea inimii, nu ştiu de ce tot grupezi aşa religiile astea două, nu e nici o asemănare între ele două, în schimb sunt pline de deosebiri !

  Din câte văd, eşti probabil vreun reformat. Pune mâna şi cercetează mai cu de-amănuntul Sfânta Scriptură: auzi ce zice prorocul David :

  „Lăudaţi-L pre Domnul întru sfinţii Lui, cercetaţi mai mult, aprofundaţi, că altfel va fi rău !” 🙂

  Cu mult respect, Andrei !
  Domnul şi Maica Domnului să vă lumineze în lucrul bun !

  • Andrei Marincu, las-o baltă cu chestiile astea de genul „cu mult respect” că am văzut eu ce mult mă „respecţi” tu şi ce comentariu „minunat” mi-ai trimis… În mod normal, pentru acel comentariu ar trebui să nu-ţi mai răspund niciodată şi chiar să te blochez DEFINITIV ca să înveţi să te comporţi civilizat! Îţi aduc aminte că aici te afli pe UN BLOG CREŞTIN EVANGHELIC pe care trebuie să respecţi UN REGULAMENT!!!

   Ai mare grijă pentru că a rămas doar un pas ca să-ţi blochez IP-ul şi te avertizez să nu mai faci figuri pe blogul meu, să nu mă mai blestemi şi să nu mă mai afuriseşti (aşa te învaţă teologia aia creştină ortodoxă?!?)

   DE CE NU FAC DIFERENŢA ÎNTRE PREOŢII CATOLICI ŞI ORTODOCŞI?!?

   De ce grupez religiile astea două (catolică şi ortodoxă)?
   N-au nicio asemănare între ele? Sunt „pline de deosebiri”?!?

   Păi, ţi se pare că ar exista mari diferenţe între ei??? Care sunt acele diferențe dintre catolici și ortodocși dacă nu te superi?!? Că unii se închină la Papa și alții se închină la Preafericitul? Că unii se închină la statui și alții la icoane ? Că unii pupă relicve şi alții pupă moaște? Asta e diferența dintre catolicism și ortodoxie?!?

   Dacă tu pui ghilimele la „biserica” catolică, ce-ar fi să pun şi eu ghilimele la „biserica” ortodoxă? Ţi-ar conveni? Nu prea cred!

   Catolicii s-au rupt de ortodoxie? Serios?!? Nu cumva a fost exact invers? Nu mă bag, n-aveţi decât să vă acuzaţi la infinit unii pe alţii! EU SUNT CREŞTIN PROTESTANT aşa că nu sunt eu de vină că ortodocşii și catolicii nu se înțeleg și își dau în cap unii, altora…

   Dar indiferent cine s-a rupt de cine, indiferent că sunt de vină ortodocşii sau catolicii, eu îți spun că EI AU O VINĂ MULT MAI GRAVĂ decât simplul fapt că s-au rupt unii de alţii… CATOLICII ŞI ORTODOCŞII S-AU RUPT DE HRISTOS!!! Asta e cea mai mare tragedie a istoriei și a creștinismului!

   Este adevărat că INCLUSIV ÎN PROTESTANTISM există „biserici” (observi că am acceptat ghilimelele) care S-AU RUPT DEFINITIV DE HRISTOS!
   Deci nu numai catolicii şi ortodocşii s-au rupt de Hristos ci şi UNII dintre protestanți sau neoprotestanți (vezi „Martorii lui Iehova” sau mormonii!)

   Voi, ortodocşii, n-aveţi rozariu, dar aveți O GROAZĂ DE ALTE LUCRURI care sfidează litera și spiritul Sfintei Evanghelii şi care calcă în picioare Biblia – Cuvântul lui Dumnezeu. Aşa că las-o baltă!

   Am să-ţi ascult sfatul şi am să pun mâna să studiez mai mult Biblia – Sfânta Scriptură (crede-mă că este pasiunea mea) dar rugămintea mea este CA ŞI TU SĂ FACI ACEST LUCRU şi să nu te culci cu urechea pe perna moale a teologiei ortodoxe!

   Domnul să mă lumineze mai mult şi să te lumineze şi pe tine în lucrul bun! Dar, apropo, CE TREABĂ ARE MAICA DOMNULUI CU ASTA?!? MAICA DOMNULUI NE LUMINEAZĂ PE NOI? MAICA DOMNULUI E LUMINA LUMII?!? DE UNDE AI MAI SCOS-O ŞI PE ASTA??? DIN TEOLOGIA AIA ORTODOXĂ CARE SFIDEAZĂ BIBLIA?!?

   Omule, îți dau o veste bună (o bună vestire):

   DOMNUL IISUS HRISTOS ESTE LUMINA LUMII! SCOALĂ-TE DIN MORŢI, ANDREI MARINCU, ŞI HRISTOS (nu Maica Domnului în niciun caz!) TE VA LUMINA!!! Lasă idolatria şi exagerările astea că te poți trezi în iad cu toată religiozitatea ta cu tot…

   • Pune mâna și citește, nu te rezuma doar la niște lucruri nefolositoare! Maica Domnului să te lumineze! CUM PUTEȚI FI AȘA DE NEPĂSĂTORI, FAȚĂ DE PREASFÂNTA NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU?!? TE INTREB UN SINGUR LUCRU: DACĂ CINEVA VORBEȘTE URÂT CU MAMA TA, CUM TE SIMȚI? GÂNDEȘTE-TE LA CE ȚI-AM ZIS!

 • Biblia ne învață foarte clar că nu trebuie să venim la intermediari (oameni desemnați pe pământ) cu păcatele noastre, ci direct la SINGURUL MIJLOCITOR DOMNUL IISUS HRISTOS… care și-a dat viața Sa Sfântă și curată pentru noi la crucea Golgotei… nu la fecioara Maria sau la cine știe ce sfinți să se roage pentru noi înaintea lui Dumnezeu. Aceasta este o mare erezie (de natură catolică), să crezi că un sfânt sau fecioara Maria te poate ajuta cu ceva!!!

   • Acum a sosit timpul pentru mărturisire, cei spurcați se vor spurca și mai rău, iar cei drepți se vor sfinți și mai mult!

    Tom, te rog, răspunde-mi la o întrebare! De ce se „hirotonisesc” femei la voi, la evanghelici? E vai de voi, îndreaptă-te și te pocăiește!

   • @ Andrei

    Sunt perfect de acord cu tine când spui că cei spurcaţi se vor spurca şi mai rău iar cei neprihăniţi se vor sfinţi şi mai mult! Tocmai de aceea ţi-am aprobat acest pasaj pentru că se bazează pe litera şi pe spiritul Sfintei Evanghelii. Din nefericire, a fost imposibil să-ți aprob restul comentariului și știi și tu foarte bine DE CE…

    Ai mare grijă să nu aberezi pe blogul meu și mai ales să nu încalci Regulamentul care trebuie respectat OBLIGATORIU dacă mai vrei să mai pupi vreodată vreun comentariu pe blogul meu!

    Dacă mă mai blestemi sau dacă mă mai afuriseşti O SINGURĂ DATĂ poți să-ți iei ADIO de la acest blog! N-ai decât să vorbești așa pe blogurile ortodoxe „dreptcredincioase” și „creștinești” unde poți blestema, ocărâ și afurisi cât vrei tu… Succesuri!

    De ce sunt hirotonisite femeile (de ce li se permite calitatea de preot) la evanghelici?!?

    PĂI CE TREABĂ AM EU, MĂI OMULE, CU BISERICILE ANGLICANE?!? Ce vină am eu că EREZIA ŞI PĂCATUL au pătruns adânc în Biserica Anglicană a ultimelor decenii??? Asta înseamnă să afurisești TOŢI creștinii evanghelici din cauza unor NEMERNICI de anglicani care au călcat în picioare BIBLIA – Cuvântul lui Dumnezeu?!? Ce-ar fi să spun şi eu că TOŢI preoții ortodocși sunt o apă şi-un pământ? Ți-ar conveni?!? Ar fi corect din partea mea??? Aș da dovadă de obiectivitate și realism dacă aș face și eu asemenea generalizări stupide???

    Sunt de acord cu tine că trebuie să mă pocăiesc (pocăința este UN PROCES ZILNIC care trebuie să dureze TOATĂ VIAŢA până în clipa când vom trece în veșnicie) dar nu înțeleg DE CE trebuie să mă pocăiesc pentru faptele comise de Biserica Anglicană apostată și lepădată de Hristos??? Unde scrie că trebuie să răspund eu pentru ereziile şi păcatele anglicanilor?!? Nu te supăra, dar ai probleme grave de logică… Părerea mea e că ai mâncat ceva stricat pe ziua de azi, altfel nu-mi explic!

    Vai de noi, evanghelicii?!? Așa este… vai de noi DACĂ nu vom arăta ADEVĂRATA FAŢĂ A ORTODOXIEI – o religie moartă, o formă de evlavie lipsită aproape complet de puterea Cuvântului lui Dumnezeu, o înşelăciune prin care diavolul oferă ritualuri, obiceiuri și practici religioase idolatre, pupături de moaște, icoane care plâng, datini, tradiții și opinii omenești care sfidează Biblia fără pic de teamă de pedeapsa Domnului! Asta este ortodoxia!

    P.S. Mai bine recunoaște că ești Andrei Marincu!

 • Îmi cer iertare, Tom! Am făcut o gafă, comparându-vă cu anglicanii (mă refer că am încurcat bisericile unde se hirotonisesc femei). Pentru asta chiar îmi pare rău!
  Dar vreau să-ți zic ce înseamnă de fapt ortodoxia, dacă îmi permiți. Înainte să încep să-ți explic, te rog, dă-mi o adresă de e-mail și messenger. Trimite-o pe blogul meu (numele blogului: „Caută-L pretutindeni pre Cel ce este pretutindeni!”)

  • @ Andrei Marincu

   Apologies accepted!

   Am verificat blogul tău şi am observat că din nefericire are un page rank foarte slab (sub zero sau mai bine zis „not available”). Am mai observat că promovezi ideea (complet greşită şi nebiblică) că dacă cineva nu este în mod necesar şi obligatoriu ortodox, atunci este automat „un sectant”!!! Nu uita că dacă e să o luăm aşa, PRIMII SECTANŢI au fost ORTODOCŞII care s-au rupt din Biserica mamă (Biserica Romano-Catolică) şi aici mă refer la marea schizmă produsă în anul 1054 după Hristos.

   De asemenea, nu uita că în contextul religiei majoritare care era iudaismul ebraic, PRIMII CREŞTINI ERAU PRIVIŢI CA SECTARI (despre Sfântul Apostol Pavel se spunea că „omul acesta, care este o ciumă […] este mai marele partidei [n.r. sectei] nazarinenilor!” (Faptele Apostolilor 24:5)

   În concluzie, dacă Apostolul Pavel era privit și tratat ca „sectant” (adică membru al unei „partide” adică secte) de ce să ne mai mirăm când tu sau alții lansați idei fundamentaliste de genul „cine nu e ortodox este sectant”…

   Dar eu zic aşa… E mai bine de 1000 de ori să fii „un sectant” care să trăieşti în neprihănire, să pui în aplicare Cuvântul Sfânt al Domnului şi să mergi înainte pe Calea Mântuirii decât să fii un „dreptcredincios” ortodox care continui să fumezi, să bei, să curveşti, să drăcui, să înjuri, să minţi şi să furi! Foarte puțini ortodocși sunt creștini adevăraţi, MAJORITATEA sunt de fapt ATEI camuflați sub paravanul ortodoxiei! Ca să vezi că am dreptate, ia să faci un simplu experiment! Ia întreabă-l pe un ateu ce religie are şi vei vedea că va spune „sunt creştin ortodox” (chiar dacă e ateu, NU VREA SĂ RECUNOASCĂ acest adevăr pentru că sună mai bine şi e mai confortabil să spui că eşti „creştin ortodox” decât să spui sincer că eşti ATEU!!!) Dacă toată lumea e ortodoxă DE CE să fiu eu mai fraier şi să spun că sunt ateu?!? E mai convenabil să zic că sunt ortodox, așa-i??? Dacă toată turma se duce în prăpastie DE CE să nu merg şi eu cu turma în prăpastie, corect?!? De ce să nu adopt şi eu spiritul de turmă? De ce să fiu privit ca unul care face parte dintr-o minoritate când e mult mai convenabil şi mai simplu să fac parte dintr-o majoritate, nu-i aşa???

   Uităm însă că Biblia spune că în Cer nu ajunge majoritatea oamenilor ci O MINORITATE iar accesul la Dumnezeu nu se face pe poarta cea largă ci pe POARTA CEA STRÂMTĂ pe care foarte puţini se încumetă să intre… Trebuie să TE NEVOIEŞTI să intri pe Uşa cea strâmtă şi asta presupune nişte costuri, presupune SĂ FII GATA SĂ PLĂTEŞTI UN PREŢ!!! Întrebarea fundamentală este următoarea: eşti gata să plăteşti acest preţ? să treci prin umilinţă, prin smerenie, prin batjocura şi ocara celorlalţi, să fii considerat „sectant”, să fii prigonit şi să suferi până la capăt pentru Numele Domnului?!?

   Îţi mulțumesc că dorești să-mi explici ce înseamnă ortodoxia dar din nefericire e cam târziu… DEJA ŞTIU CE ÎNSEAMNĂ ORTODOXIA, M-AM CONVINS DE EA ŞI MI-A IEŞIT PE URECHI!!! Eu zic să faci apologetică ortodoxă PE BLOGUL TĂU pentru că pe mine nu mă interesează calea ortodoxă cu ereziile şi aberaţiile ei, ci mă interesează CALEA CEA SFÂNTĂ A MÂNTUIRII! Pe mine mă interesează litera şi spiritul Sfintei Evanghelii, mesajul simplu şi curat al Cuvântului lui Dumnezeu! Astea sunt lucrurile esențiale care mă interesează! Restul este deşertăciune şi goană după vânt, goană după ritualurile, datinile, tradițiile, obiceiurile și opiniile omenești care intră în gravă opoziție cu învățătura Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos!

   Sunt foarte ocupat, timpul meu este foarte limitat (uită-te şi tu cum eu îţi răspund ție la comment la ora asta deşi e trecut de 12 noaptea) şi nu pot să-mi permit să conversez pe messenger sau prin e-mail, îți spun foarte sincer. Miră-te că am făcut un efort deosebit (sper să apreciezi) și am avut bunăvoința să-ți răspund la comment!

   P.S. Nu uita! Fără afuriseli, ocăreli și blesteme pe blogul meu! Pentru așa ceva, există blogul tău unde poți blestema, afurisi și ocărî cât vrei tu! Dar totuși sper ca nici măcar acolo să nu faci asemenea lucruri dacă zici că ești creștin…

 • Îți mulțumesc pentru că ai avut bunăvoința de a-mi răspunde, oricum nu sunt de acord cu ce zici, îmi cer iertare pentru toată supărarea pe care ți-am pricinuit-o!

  P.S.: De unde știi că ortodocșii nu trec prin ocări? câți ortodocși smeriți ai văzut? Nu cred că la voi, toți sunt smeriți, evlavioși, cumpătați. Cel puțin eu, îl cunosc pe un domn care este evanghelic, fumează, poartă cercel în ureche și de aceea, eu nu sunt genul care să-i bage pe toți în aceeași oală. Eu cred că pădure fără uscături nu există! Acum că ți-am zis, păcat nu am; dacă nu-ți ziceam, păcat aș fi avut!

  P.S.: NIMENI NU MAI POATE TRĂI CA UN CREȘTIN, DAR ÎN SCHIMB, PUTEM MURI CA NIȘTE CREȘTINI CUM MUREA SFÂNTUL APOSTOL PAVEL PENTRU HRISTOS ÎN FIECARE ZI!!!

  Doamne, ajută!

  • Andrei, eu n-am spus NICIODATĂ că ortodocşii n-au trecut (sau nu trec) prin ocări. Sunt mulţi slujitori ai Bisericii Ortodoxe care au suferit enorm şi chiar au murit în închisorile comuniste (vezi serialul „Memorialul durerii” realizat de doamna Lucia Hossu Longin). Suferinţa şi martirajul nu i-a ocolit pe creştinii ortodocşi, aşa cum nu i-a ocolit nici pe creştinii evanghelici (poate ai auzit de pastorul Richard Wurmbrand pe care am avut onoarea să-l cunosc personal). Satana nu se uită că eşti ortodox, evanghelic, etc, ci vrea să distrugă pe oricine se străduieşte să slujească cu o inimă curată lui Dumnezeu.

   De asemenea, n-am spus NICIODATĂ că în Bisericile protestante sau neoprotestante, toţi sunt smeriţi, evlavioşi şi cumpătaţi. Te rog, arată-mi UNDE am scris eu pe blogul meu o asemenea prostie şi dacă ai dreptate MĂ CĂLUGĂRESC la ortodocși!!! Dimpotrivă, eu am scris articole în care am atacat frontal anumite aspecte nebiblice întâlnite în UNELE Biserici neoprotestante. Uite îți dau doar două exemple ca să vezi că nu vorbesc aiurea în tramvai:

   https://tomthecat.ro/rockerizarea-gospelizarea-si-discotecizarea-unora-dintre-bisericile-neoprotestante/

   https://www.tomthecat.ro/peniel-2011-un-exemplu-despre-ceea-ce-nu-trebuie-sa-se-intample-in-bisericile-neoprotestante-din-romania/

   Zici că domnul acela „care este” evanghelic, fumează și poartă cercel în ureche?!? Dar de unde ştii tu că acel individ este evanghelic??? Că aşa zice el? Şi dacă el spune că este Nicolae Ceauşescu, tu îl crezi? Dacă îți spune că e Iisus Hristos, îl crezi?!? Păi tu crezi că oricine invocă Numele Domnului este automat un creştin? Nu uita că nu oricine spune „Doamne, Doamne” va intra în Împărăţia Cerurilor! Tu îți dai seama că dacă acel individ ar fi fost într-adevăr evanghelic, AR FI ZBURAT DEMULT din Biserică cu tot cu cercelul lui din ureche??????? Crezi că pastorii Bisericilor Evanghelice din România tolerează asemenea indivizi?

   Ţi-a ieşit un porumbel din gură… DA, AŞA ESTE CUM SPUI: nu există pădure fără uscături! Și NU… Nu generalizez, am cunoscut personal un om extraordinar care era CREŞTIN ORTODOX, un adevărat slujitor al lui Dumnezeu care iubea pe creștinii evanghelici. Numele lui era IOAN ALEXANDRU și era atât de respectat încât I SE PERMITEA SĂ PREDICE ÎN BISERICILE EVANGHELICE deşi era creștin ortodox!!! Dânsul era un poet foarte talentat şi de asemenea a fost publicist, eseist și om politic român, deputat în Parlamentul României în legislatura 1990-1992 și senator PNȚCD de Arad în legislatura 1992-1996. Era co-fondator al Grupului de Rugăciune din Parlamentul României și fondatorul Mișcării Pro Vita. A trecut la cele veşnice în septembrie 2000 şi a lăsat un gol imens în inimile noastre, chiar dacă era creştin ortodox. Ţi-am dat acest exemplu mai mult decât concludent.

   P.S. Tu spui că „nimeni nu mai poate trăi ca un creștin” dar aici permite-mi să te contrazic. Eu cred că PUTEM SĂ TRĂIM CA NIŞTE URMAŞI AI LUI HRISTOS!!! Nu prin calitățile noastre, nu prin puterile noastre, nu prin resursele noastre, ci NUMAI PRIN PUTEREA LUI DUMNEZEU ȘI CU AJUTORUL SĂU!!! Amin!

 • Cum se recită Rozariul

  Devoţiunea s-a dezvoltat ca urmare a dorinţei laicilor de a avea o formă de rugăciune similară celei practicate de călugări, care se rugau cei 150 de Psalmi din Biblie. Credincioşii, mai cu seamă cei care nu ştiau carte, au început să recite 150 de „Tatăl nostru” în locul psalmilor, ţinând socoteala pe un şirag de 150 de mărgele. Alţi credincioşi recitau 150 de „Bucură-te, Marie” (într-o formă diferită de cea pe care o cunoaştem noi astăzi, şi anume doar salutul îngerului), completate cu versete din Psalmi, devoţiune cunoscută ca „Psaltirea Sfintei Fecioare”. Cu timpul, au fost adăugate misterele din viaţa lui Cristos, pentru a-l păstra pe Mântuitor în centrul devoţiunii.

 • Am fost de de rit oriental, acum sunt de rit apusean, si chestia cu electronica este inceputul dar va fi din ce in ce mai rau ! Tehnologia este FIARA din Apocalipsa, cand vor microcipa oamenii, si apoi microcipul va contine, data nasterii, religia, etnia, semnele particulare de pe corp, si in final Punctele, DA PUNCTE, in loc de bani!!! Nu ati vazut la magazin se tot dau carduri cu puncte ca sa ne obisnuim fara bani! Vom plati cu puncte care vor fi pe microcip SEMNUL FIAREI, acum 2000 de ani, in viziunea Sfântului Apostol IOAN tehnologia de azi a vazut-o ca fiara, pt ca OMUL VA FUZIONA CU TEHNOLOGIA !!!! Sunt de rit romano-catolic, dar aceste practici sunt de-a dreptul ratacitoare!!!

 • Este de asteptat CA RAUL SA VINA DE LA CEI DE LA CARE NU NE ASTEPTAM : PREOTII, EPISCOPII, TOTI SUNT DEJA CORUPTI DE MASONERIE, SI ORTODOCSI SI CATOLICI. ÎL VOR SLUJI PE ANTICHRIST SI DOAR PUTINI DINTRE EI VOR RAMANE ASA CUM TREBUIE !

 • CEL DE AL TREILEA TEMPLU DIN IERUSALIM ESTE LOCUL IN CARE ANTICHRIST SAU CUM ÎI SPUN MUSULMANII DAJJAL, se va incorona dupa cel de al treilea razboi mondial, SEMNUL FIAREI NU SE VA PUNE CU FORTA !!! Îl vor accepta oamenii de buna voie!!!
  Pt ca va fi mancare putina, vor cauta un conducator bun, si drept, si atunci se va face cunoscut lumii fiul pierzarii!

  Evreii il asteapta pe Antichrist! Ei vor fi primii, slujitori, apoi crestini, si islamicii, doar putini oameni nu se vor sminti. Pt ca in primii 3/5 ani ai antichristului, el se va purta foarte bine cu oamenii, va face „bine”, va invia mortii ca sa pacaleasca pe multi, dar toate minunile sunt mincinoase!!! doar ochiul le va vedea in esenta lor vor fi minciuni demonice, multi se vor duce dupa el, vor incerca sa-i convinga si pe ceilalti mai putini la numar” ca acesta este el „MESIA” cand ceilalti le vor spune adevarul, ca nu este el ci fiul pierzarii, se vor inversuna cu ura impotriva lor, îi va face „nebuni”, „rebeli”, teroristi”… majoritatea vor merge catre drumul pierzarii, deci nu va mirati ca PAPI, EPISCOPI, PREOTI ORTODOCSI SI CATOLICI, MAI ALES CEI DIN CONDUCERE, VOR DORI SA IMPUNA SISTEMUL ANTICHRISTIC, ESTE NORMAL !!!
  NU DE LA CEI OBISNUITI VINE CI DE LA CEI DE SUS, ADICA CEI CARE AU FUNCTII MARI IN BISERICI, va imbogatii bisericile cu aur cu o bunastare extraordinara, doar ca oamenii sa il accepte pe el, fiul pierzarii…

 • Dupa cum stim CRISTOS ESTE FIU AL LUI DUMNEZEU DUPA DUH, DAR SI FIU AL OMULUI DUPA TRUP, ESTE SI FIU AL LUI ADAM, AL LUI ABEL, AL LUI IESEI, AL LUI DAVID, AL MARIEI

 • VA COPIA CAT VA PUTEA DE MULT PE CRISTOS APROAPE IDENTIC, LUMEA SE VA PACALI!!! CACI CINE ARE INGERI ATAT DE PUTERNICI SI SUFLET DE DIAMANT?!?
  Dar toate astea sunt pedeapsa lui DUMNEZEU, pt NECREDINTA, OMUL CREDINCIOS NU ARE NEVOIE DE MINUNI, MINUNILE SUNT PT CEI NECREDINCIOSI!!! PT CA DE MULTE ORI SE POATE STRECURA CA UN INGER SI DE FAPT, este demon, lumea se lasa dusa de NEW AGE, SPIRITISM, SAMANISM, asta este terenul pe care il asteapta antichrist, masonii sunt oamenii lui, il asteapta, stiu cine este, si il asteapta, pt ca le promite puteri peste masura omului normal, mai ales evreilo, le promite era lui SOLOMON cand templul lor era cel mai frumos, asta îi incanta pe evrei, ei cred ca templul va fi locul cel mai sfant de pe pamant… Iarasi eroare!!! Dupa 3/5 ani se vor duce la morminte si vor zice: „lasati-ne sa intram noi cei vii! muntilor, cadeti peste noi! ape, acoperiti-ne! abia atunci isi vor da seama ce au facut, si multi evrei vor deveni crestini, „sper ca crestinii sa nu ramana cei din urma”! si evreii primii

 • Dupa ce se va inscauna ca imparat al lumii, antichrist va obliga oamenii sa pacatuiasca grav impotriva lui DUMNEZEU, frati cu surori, mame cu fii, fiice cu tati, si asta din cauza urii fata de DUMNEZEU, va incerca sa-i convinga pe oameni ca : NIMIC NU ESTE PACAT SI TOTUL ESTE BUN! EXACT CA SI SARPELE DIN EDEN, A DOUA PACALEALA, DESIGUR NIMENI NU ESTE PERFECT, DAR CA SA AJUNGA SA SE INCHINE DEMONILOR CU BUNA STIINTA !!!! Am inteles pe cei prosti, pe cei dusi, dar pe cei sanatosi cu mintea???? NU-i voi intelege!

  IN TEMPLUL DIN IERUSALIM VA FI URACIUNEA PUSTIIRI! adica el, antichrist, se va inceta SF EUHARISTIE, va OBLIGA OAMENII SA UITE PE CRISTOS, SI SA SE INCHINE LUI CA FIIND „mesia” dar in Ierusalim vor aparea doi PROFETI ENOH SI ILIE TESVITEANUL, CARE VOR INDEMNA OAMENII LA CREDINTA DAR VOR PEDEPSI SI PAMANTUL SI LOCUITORII INSEMNATI de FIARA, vor prorooci 1235 de zile imbracati in sac, in IERUSALIM TOATA LUMEA ÎI VA VEDEA, PRIN TV.

 • Raphal, te-aş ruga frumos să scrii un comment lung, cât de lung vrei tu, dar doar UNUL… mi-ai umplut tot inboxul cu notificări.

  Tom, apropo de întrebarea ta mai veche (parafrazez) „Ce crezi tu că e rău în religie/credinţă?”. Răspunsul meu este fix mai sus: anume acela că indiferent dacă ele nu sunt lucruri rele în sine, au puterea să înverşuneze oamenii în cel mai rău mod posibil, adică o înverşunare şi duşmănie pe care le îmbrăţişează şi-i face să se simtă mai corecţi tocmai prin ele însele.

  Comment(urile) lui Raphal sunt profund antisemite, anti-islamice. Nu înţeleg de ce nu i-ai cenzurat această „scăpare”, dar poate ai avut motivele tale.

 • Oricât de penibil ar fi articolul despre rozariu, eu o să vă spun un lucru:
  O SĂ MĂ ROG ROZARIUL LA SFÂNTA FECIOARĂ MARIA PÂNĂ VOI MURI!
  Mai scutiţi-mă!!!

  • Marius, tu poţi să te rogi şi la stele dacă vrei…
   De ce nu te rogi la Vlad Ţepeş, de exemplu? Sau la Ştefan cel Mare? (mai ales că am auzit că Biserica Ortodoxă l-a canonizat/sanctificat şi l-a declarat „sfânt”, culmea-culmilor!) Sau de ce nu te rogi la Ceaușescu? (mai ales că mulți îl regretă!) Sau de ce nu te rogi la Băsescu???

   Acum să lăsăm gluma deoparte şi să trecem la lucruri serioase. Păi, măi omule, TU CREZI CĂ-MI FACI MIE VREUN RĂU DACĂ NU RESPECŢI BIBLIA?!? Crezi că am eu ceva de pierdut dacă tu CALCI ÎN PICIOARE CUVÂNTUL SFÂNT și sfidezi litera și spiritul Sfintei Evanghelii fără să ai pic de teamă de Dumnezeu? CREZI CĂ DACĂ TE ROGI ŞI TE ÎNCHINI LA CINE AI TU CHEF, VEI OBŢINE VREODATĂ MÂNTUIREA???

   Părerea mea este SĂ PUI MÂNA PE BIBLIE ŞI SĂ TE APUCI SĂ O CITEŞTI până nu va fi prea târziu şi nu se va mai putea face nimic pentru sufletul tău! Lasă jignirile (ştii tu ce le mă refer, zi mersi că nu ţi-am blocat IP-ul pentru încălcarea Regulamentului acestui blog). Trebuie să-ți intre în cap că aici te afli pe un blog creştin evanghelic!!! Dacă nu-ţi place, schimbă „canalul”! Nu te obligă nimeni să mai faci purici pe-aici… Du-te, frate, pe blogurile ortodoxe alea „dreptcredincioase” care sunt care mai de care mai „creștinești” şi n-ai decât să jigneşti acolo cât vrei tu, nu aici pe blogul meu.

   Eu îţi mai zic odată: PUNE MÂNA PE BIBLIA ORTODOXĂ (MAI ALES PE NOUL TESTAMENT) şi zi-mi şi mie UNDE SCRIE ÎN BIBLIE că trebuie să ne rugăm şi să ne închinăm la Fecioara Maria??? Ai citit tu pe undeva prin Biblie că primii creștini se rugau și se închinau la mama Domnului Iisus Hristos?!? În care Biblie ai citit așa ceva? În aia a mormonilor? Sau în aia a martorilor lui Iehova?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!

Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!

error: Content is protected !!
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
UN POPOR CARE ALEGE POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI NU ESTE VICTIMA CI COMPLICE
PARIUL LUI PASCAL
HRISTOS NU NE-A CERUT NICIODATA SA FIM PROSTI SAU TAMPITI
TITU MAIORESCU - EU NU VOI PERMITE CA ULITA SA NE FACA LEGI
SPUNE NU, IDEOLOGIEI DE GEN!
ISAAC NEWTON - OAMENII SUNT SINGURI PENTRU CA IN LOC DE PODURI CONSTRUIESC ZIDURI
PlayPause
previous arrow
next arrow